Toysdaily 玩具日報

[詢問] 有冇人同我一樣好憎P Bandai HK D貨成日短時間賣完?

fourson 發表於 23-5-2016 10:50 AM
上星期四行過信和北姑住一樓見仲收緊訂(平均貴大概40%),終於晃然大悟

我冇幫佢地訂過魂限模型.  不過印象中佢地好似跟日魂時間開訂? 有冇人知佢地其實係派日版定港版?
pocket 發表於 23-5-2016 10:53 PM
少少離題
有冇人因為P Bandai HK的出現,令部份玩具太難買/價錢定得比一般高 ,而少左買玩具?

我反而覺得有港魂嘅出現, 買魂限唔使再食十幾算嘅日魂水貨.  例如 MB Exia TRANS-AM, Destiny Heine, 同埋好多模型等.

(當然, 容唔容易訂到係另一個問題. 最初真係好易訂的.)
模型可能量少有呢個情況 SHF或者ZERO基本上都實訂到既
鬼咩,係人都可以一次過訂幾廿隻,我已向Pb反映,佢有例牌回覆,我希望日後有改善啦
都唔關事既,有時搶手貨連日本都快截...
佢係得咁多貨,點嘔D貨出黎畀你...
日版好多時早一個月, 貴40%都可以接受
行貨好多時都分兩水, 第二水基本上好難訂爆喎
luciferdark 發表於 25-5-2016 10:53 AM
日版好多時早一個月, 貴40%都可以接受
行貨好多時都分兩水, 第二水基本上好難訂爆喎

你認真覺得港魂模型很多時有第二水?

多給溢價買日版早買早享受就給玩家自己決定. 不過港魂現在還要搞跟BOT鬥快限秒搶貨, 而且一般買家都不會知道哪隻貨多哪隻貨少. 有時受歡迎的款快賣完還可理解, 一些不似受歡迎的都會被秒(看看剛出的哪套潮人ORIGIN及再版的四神獸, 我就很難信這套純轉色的鬼東西真有受歡迎到有秒殺的價值). 日版還會開二次三次預訂隔年再版, 但港魂呢? 這就是港魂現在最讓很多人不服的地方

職員自己可以不給直接HOLD貨自己買, 不過內鬼漏貨量資料給"熟人"不是不值得懷疑的吧 (不過FB那邊有人說找ICAC開case真的只有純搞笑作用)
大家掃 發表於 25-5-2016 01:41 PM
你認真覺得港魂模型很多時有第二水?

多給溢價買日版早買早享受就給玩家自己決定. 不過港魂現在還要搞 ...

其實你去任何網購都唔會話畀你聽仲有幾多存貨...
小堅 發表於 25-5-2016 01:50 PM
其實你去任何網購都唔會話畀你聽仲有幾多存貨...

你有認真QUOTE我後面的話? 賣方會不會告訴大眾出貨量不是港魂問題的核心(雖然貨量多少如終是有影響), 就是千值練搞什麼數量限定, 能作弊的地方也多如牛毛.

日魂模型能等的話幾乎是無限訂, 港魂/台魂呢? (港魂台魂敢跟二次三次出貨及緊貼市場兌換率, 保證一堆轉賣的不敢搶)
4神獸咁快冇晒又確係奇,唔通真係咁少貨?
大家掃 發表於 25-5-2016 01:57 PM
你有認真QUOTE我後面的話? 賣方會不會告訴大眾出貨量不是港魂問題的核心(雖然貨量多少如終是有影響), 就 ...

港魂係笨大自己負責...
平時行貨就係香港代理負責...
所以港魂唔存在HOLD貨自己賣呢樣野...

所以我從沒說一過一句否定前面權威人士的不設內部認購的說話, 請別誤解. 不過沒有內部認購不等於沒其他偷步的方法  發表於 25-5-2016 04:08 PM
唔開港魂, 又話唔照顧香港玩家
開港魂, 又話人地貨少
到貨多時, 又話限定點解都咁多貨
人地訂到, 自己訂唔到時, 又話BOT又話盛, 有冇BOT有冇HOLD貨根本都係靠估

講到尾, 點整都有人唔滿意, 唔滿意可以選擇唔買, 人地想做幾多香港生意係人地自由...
起碼我大部份港魂都係手機上網都訂到, 係有D咩熱門野就LOAD 得慢D咁解
唯一次最麻煩既就只係訂MB命運, 攪左幾個鍾, 不過最後都叫訂到

港魂最大的貢獻就是在引入時以十算左右的價格, 將當時做日魂水貨標準十三算起的逼至九算左右的範圍, 以及除部分沒海外版權的產品以外都有全跟到日魂的出品.

貨多貨少從來都是轉售的跟後追或賭跳樓價的買家搏奕的問題, 而不是魂限開訂的問題

魂限從來都是笨大肥水不流別人田及盡吃小眾市場的策略, 買家敢訂就出那個隻數(當然實際工廠生產量是有多一點, 不過不會是拿來直銷), 最多是按生產速度, QC, 倉存及運輸等問題再按訂購實數再搞個二三四次出貨, 什麼時候港魂變成那種跟瑞記隨意批發數目(雖然近來瑞記也常被日本批發玩弄於股間就是), 然後要買家到精菰等零售搶訂的模式了?
初回限定!! 發表於 25-5-2016 02:52 PM
唔開港魂, 又話唔照顧香港玩家
開港魂, 又話人地貨少
到貨多時, 又話限定點解都咁多貨

MB橙命運每人限訂兩隻,開過3次訂;近來的模型,好多一兩個鐘就賣晒,冇再開第2次訂的
go-go 發表於 26-5-2016 12:18 AM
MB橙命運每人限訂兩隻,開過3次訂;近來的模型,好多一兩個鐘就賣晒,冇再開第2次訂的

雙龍 EW, 百式改, 卡碧尼 MkII 都有開兩轉. 不過愈來愈少再開係事實.

呢幾隻都係日魂開咗四次或以上受注, 而咁啱俾極多人嘈先至肯開二次訂. 日魂只開到三次受注既同再販既, 港魂係極少會再開  發表於 26-5-2016 11:11 AM