Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 現時點訂metal build遇上黑店

呢班友真係好X離譜 講真香港地做生意為交租 炒賣都好正常..
但人客係比左訂金訂貨 貨到炒得起就留返自己炒 冇貨比訂客 咁係行騙..
做生意做到咁 不如唔好賣玩具 去做倫敦金 反正都係呃人
蝦您波凸 發表於 15-3-2016 12:34 AM
呢班友真係好X離譜 講真香港地做生意為交租 炒賣都好正常..
但人客係比左訂金訂貨 貨到炒得起就留返自己炒 ...

最狼係連訂都想食埋
呢姦嘢,好卵噗皆咯!

我覺得有d訂野玩具規矩幾唔公平
你洛訂要比$先(正常)但你收唔到佢通知或miss左,過期無拎佢會唔退訂,佢無貨比你最多退訂,好似只保障商店搵錢{:1_224:}

hkh1993 發表於 15-3-2016 04:19 AM
我覺得有d訂野玩具規矩幾唔公平
你洛訂要比$先(正常)但你收唔到佢通知或miss左,過期無拎佢會唔退訂,佢無貨 ...

所以成日叫大家一係就唔好訂...
要訂就唔好去D細鋪或者黑店到訂...
跟本就唔關訂唔訂野事...
係間鋪既信譽問題...
你有冇見過國寶、頑仔、一扭呢D會咁...
蝦您波凸 發表於 15-3-2016 12:34 AM
但人客係比左訂金訂貨 貨到炒得起就留返自己炒 ...

係,咁係行騙..係呃人錢當訂金,中左招的要偷偷影底/準備証據,報海關,
如佢想食訂ge 甘係有呃錢成份,應該正常差館報案都已開到case...
陳真佬依間舖,仲可生存到今時今日,都係靠不良手法經營,正黑店:blame:
唔好係這間訂野....!新裝修個間....!
wakoo 發表於 15-3-2016 02:07 PM
唔好係這間訂野....!新裝修個間....!

一樓新開打通lego對面
想問問陳真佬 和 City Lxnk 是否同一老闆 和有無關連? 經營手法一樣嗎?
City Lxnk 內的四眼哥哥好似ok 咁...

謝謝

總結嚟講

尋愁集團、同(藏前)、(領域)係行家聯盟 有計傾嘅

好多嘢喺[ 枱底 ]傾好晒。例如收貨、散貨、扣貨 等等

當然包括收貨厄人話 全新買,互相散鬼貨 唔係新鮮事

佢地各自喺煙士有幾間舖,夾埋就係10幾間

好多唔同舖名,新手玩具同好防不勝防

(訂貨)就真係唔好喺煙士

買現貨、舊貨,睇得清清楚楚 都可以嘅:67:

( 題外話)

雞旺地庫嘅[ 鼻毛仔 ]

信鵝地庫打橫好細間嘅[ 三個字]舖

都係收舊貨 厄到就厄,話係新貨賣

有同好買到開封爛貨 中過伏

提一提 等初初入坑嘅玩具同好 清楚下:52:

[quote]
[quote]

撞前也會賣舊貨,壞貨嗎?希望他不會和陳真佬一樣,否則似乎只有國寶可靠。。。
同果幾間買出咗一段時間魂限貨都可免側免,店家懂得响運輸盒接位開盒,早前新年期間大減價,有一批SHF魂限貨都見運輸盒有向內開過,膠紙完好,買左有問題,分分鐘以為係笨大出貨問題,中招都唔知:help: