Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 轉載:Y拍買嘢小心這個賣家"collection323"

littleb2 發表於 17-9-2015 08:57 AM
唔好話賣家唔好,唔少買家都唔好.. BID 野前唔睇賣方交收時間地點, 心態係BID 完至算,然後叫你去其他地方 ...

某IN'S POINT前名店士多啤梨? 呢條友超人渣, 同你一樣寫明只係某個地方交收, 佢叫我夜晚9點送去佢鋪頭, 痴L線
luciferdark 發表於 17-9-2015 09:12 AM
某IN'S POINT前名店士多啤梨? 呢條友超人渣, 同你一樣寫明只係某個地方交收, 佢叫我夜晚9點送去佢鋪頭,  ...

的確, 最憎依d. 如果件野唔係炒得勁, 又或者好平, 我會唔交收, 但會交待一下, 因佢違反了自己定的規規。但你買方還好,如賣方遇到依d人, 唔交收蝕拍賣費不止, 仲分分中食埋劣評。
littleb2 發表於 17-9-2015 09:34 AM
的確, 最憎依d. 如果件野唔係炒得勁, 又或者好平, 我會唔交收, 但會交待一下, 因佢違反了自己定的規規。 ...

無計, 我地做賣方
買野還好, 可以睇下賣家評分先落bid, 好多所謂$1起bid無底價, 最終都會高過人地即賣價, 笑死人

賣野就好被動, 好多咖哩買家, 約交收先知瀨野, 最叉麻煩係d收買佬, 幾十萬個account, 儲夠好評就黎bid野, set評分限制都無用

帶眼要識人, 好彩我 y拍多數都好 nice 又吹得水
littleb2 發表於 17-9-2015 08:57 AM
唔好話賣家唔好,唔少買家都唔好.. BID 野前唔睇賣方交收時間地點, 心態係BID 完至算,然後叫你去其他地方 ...

咁呢個又真,都寫明9點後先交收,bid完同你話6點,又問可唔可以早啲,大佬有得早我唔早咩,寫得出9點後就梗係代表9點前唔得架啦,啲人bid嘢都唔睇字既:49:

真係大把人唔睇內容,已寫明時間地點,你唔OK我D條件就唔好BID啦,又無迫你要,但D人BID完就自訂時間地點,有次賣幾十蚊野叫我平日四點天水圍交收!!!!白癡,車費時間貴過件貨。
samsam0801 發表於 17-9-2015 04:39 PM
真係大把人唔睇內容,已寫明時間地點,你唔OK我D條件就唔好BID啦,又無迫你要,但D人BID完就自訂時間地點, ...

寫明唔跟時間地點+$200,d人應該會識返字
呢個賣家之前係好似二,三千分"T" 字頭好長ACC,仲上過電視,係首批Y拍賣攪得大的賣家,之後唔知點解唔用再重新開ACC,我唔肯定係佢,不過呢個賣家我都中左招,如果買合金,無件剪的,佢會二手當全新,因為個次我即場拆本說明書係開左的,不過我要係因為一來出左黎,二來二手都值當時的價...同埋留意交收人唔係真正賣家,有人幫手交收,有問題佢會話唔關佢事...
呢條友係電話度D態度衰到無朋友,中過一次招以後寧願捱炒價都唔Q幫襯呢D人,好似乞佢咁!:*
d負評多嘅根本唔care 多/少一個負評 , 我無負評嘅收佢一個負評就係有與無嘅分別.
有5,6個負評我就唔必 , 我放野就至少5分 , -2分頂晒籠 .

試過同負評多嘅人交易 (皆旺大雄個friend / 丫烏acct : babi乜乜 ) , 最初見佢有舗我
又以為我自己做好自己就得 , 果次明白到交易係雙方面..

frankie 發表於 27-9-2015 11:54 PM
d負評多嘅根本唔care 多/少一個負評 , 我無負評嘅收佢一個負評就係有與無嘅分別.
有5, ...

大雄Friend係咪冇do ...2-3個月冇見金毛佬開鋪...

好簡單, 呢d野唔好太著緊. 佢唔急做生意, 你又為咩要急住比錢佢洗?
如果7日內都交收唔到, 通常都唔需要再就來就去, 唔好特登為左交收而去某d地方, 時間好寶貴
買唔到咪下次lor

亦都唔好上網罵人, 點解? 當面罵人都叫有得大大聲聲發洩下, 上網罵人多數自己一肚氣, 何必?

淘佬/依悲送到我門口, Y拍有時仲貴過人地連運費. 我之前依悲買左dx YF-29 Ozma機就係咁, 平Y拍現貨幾舊水
蝦您波凸 發表於 29-9-2015 02:21 PM
大雄Friend係咪冇do ...2-3個月冇見金毛佬開鋪...

好似咁耐都係見過佢一次半次開舗 , 今晚唔得閒/唔想交收無不可 , "通知聲"呢d係基本責任 , 佢係可以唔聲唔聲唔見左人 , 一開口佢第一句係 : "你可以唔要..."
蝦您波凸 發表於 29-9-2015 02:21 PM

佢間嘢D貨好似搬了好多