Toysdaily 玩具日報

查看: 34207|回復: 39

[玩具報告] TripleBug PB-01 機甲桃太郎 ~合金~ 試玩報告

記得80年代尾至90年代頭,香港電視曾播放多部以 Q 版人物作「主角」既日本人氣動畫。當中《魔神英雄傳》、《魔動王》及《功夫貓黨》都已在前幾年分別有玩具廠商用現今技術製作出「新」版玩具。踏入 2015年,新玩具廠 TripleBug 亦加入戰場 ,仲攞到「拉臣」推出同是當年經典既《機甲桃太郎》。第一旦,當然就係主角 桃太郎 是也  !!! 現在就等小編為網友們送上第一手既試玩報告啦。
{:1_220:}

先睇睇今次盒入面有 d 咩先 ...

商品內容:
-可動主體 x 2pcs
-手部(肉色/裝甲拳頭各1對,裝甲手掌1對,握劍手掌1對)
-可換臉部表情 x 3pcs、裝甲面罩
-達達 (猴子)、皮皮 (狗)、琪琪 (雉雞) figure 各 1
-合金裝甲
-武士刀  x 2pcs

商品素材:
ABS, PVC, 合金裝甲

商品尺寸:
全高 (由腳到最高點): 約20cm,主體高約15cm

出貨日期:2015年7月
官方定價:$780

開盒後第一個發現就係 ... 居然有 Bio-Card(人物資料卡)。{:1_236:}
如果遲 d 陸續推出其餘人物如:金太郎、浦島太郎、龍太郎 ... 等 更可以知到角色既能力分佈了。

桃太郎本體、裝甲素體 與 3位跟班 一同合照。直得留意既係,TripleBug 特意送多一個黑色素體等我地可以顯示 純裝甲型態。不過小編個人覺得,如果「黑」素體能換上「肉」色素體就可以情現動畫中 桃太郎 脫光光 著裝甲既經典變身場面,仲比現在只作聖衣座有用呢。

桃太郎 3個面部表情及裝甲面罩 用上磁石接合。可輕鬆更換亦不易鬆掉。

裝甲 前、後、側面 睇真 d。

3 位動物朋友  前、後、側面 睇真 d。

講返 桃太郎 本體,在動畫中佢身形係比較 肥矮。不過係今時今日講求美觀外型既年代,如果「玩具」按照當年比例推出既話就真係有 d ... 危險。所以今次 TripleBug 便以「Q版美型」重新製作 桃太郎 比例。好處係,身形窈窕一點使穿上裝甲後不會過於肥腫,而手腳拉長後更可加入雙關節令可動度大增。如果可以再加多一個 腰關節 及 頸部加長一點令頭部可以壓低一點,擺姿勢時就可以做出更多有形動作了。

裝甲拳頭、手掌 及 握劍手掌。

穿著裝甲就好似玩聖衣神話一樣,要先拆除 頭部、左右掌頭 及 腳板,之後再穿上身體裝甲、手腕裝甲 及 小腿裝甲,然後再簡單套上其如部份便完成。裝著過程可以講十分輕鬆。

因為身體裝甲、手腕裝甲、小腿裝甲及腳掌都用上合金製作,完成裝著後既 桃太郎 都算幾重手。而企定定擺姿勢時亦不易失平衡。再配合上 3款不同表情、面罩 及 以 珍珠白塗裝既裝甲,真係可以講係外觀上及質量上都交足貨。另外,小編係玩既時候發覺腹部裝甲係可以拆開,相信 d 個 隱藏機關 係為將來配合「動物變化」時加裝新配件用呢(在動畫後期,桃太郎分別可以與佢 3 位跟班合體做出 3個不同既升級版裝甲)。如果廠方控制好 QC 既話,d 款 機甲桃太郎 絕對入得過呢。

最後送上 桃太郎 戰勝後 擺出既 Winning Pose。

特別了謝:ToyerCity 為本網提供是次試玩報告樣本。

san328 發表於 12-7-2015 11:13 AM
請問依隻大約幾錢?

post 內已經有講 官方定價 ~ $780 ...
支持 ∼ 快d出金太郎 :D
其實呢隻做得幾似,但問題係太似冇修靚返個形,變成有D過時感覺。
唔識~~~乜來~~~:(
見到咁有heart既新廠
重要再推出經典既《機甲桃太郎》
真係好開心!!

不過我玩開SD果種比例變到修長
我就唔太喜歡

如果成隻整細隻d
加埋絕招特效
定價600蚊左右
我會覺得較有吸引力

QC方面
白色狗仔面上好似起粒粒
其他上色都不俗

而玩哩類換裝SD
個人就覺得唔洗合金處理
唔知成本會唔會平返d

總體上我都喜歡哩件作品
配件夠多
可以好多變化
期待以後既商品!!
繼續出多d懷舊系列去補償怨念!!
Thank you for the sharing!
支持一下,不過嫌太大隻了,唔match自己的收藏,同少左一份精細感,努力加油
thank you so much for sharing a cute one

等緊電話收貨, 希望出多幾隻

同意出聖衣架作用不大, 一係出個桃裝住堆甲, 一係出便服著衫

腰以下裝上甲後,大脾可動都可以向前曲。
呢間土炮廠都幾有 HEART 喎,有合金,又有可動,要讚
細過係TVB睇過,呢隻還完得好正,印象中重有金太郎同浦島太郎??:handshake:
我記得以前B廠出的是模型...現在是合金...
可能老餅情意結又發作...
不過我自己就鐘意老模多D
:!
不過隻野做得真是好似...
期待出埋下面幾隻...特別期待桃太郎另外幾個型態
請問依隻大約幾錢?