Toysdaily 玩具日報

查看: 21974|回復: 46

[詢問] 幫襯多年孤仔終於出了事.....

係孤仔訂野已經5年一直冇問題, 話說我早前係旺孤訂左隻LL 1/10 PVC, 平時我有收電話就去,或者有時佢地多野做未CALL,我見到或知道有貨都會自己出去拎,

3星期前呢隻1/10見街, 我照常去拎,但今次店員話未有,OK,可能遲左返啦,咁我又再等一星期,又未收到CALL,心諗見左街成個星期未有,孤仔好少呢D情況, 起碼我未試過,我當時見好多店返左,咁我就去問下其他店係咪大貨,佢地話係,返左一段時間,唔會再返,而當時我訂既價已上升緊,有D仲賣哂,我有D心急之下又再去問旺孤,(當時係見街第2星期)

店員一樣答我未有,我就話周圍都返哂,會唔會有可能冇得返?永`店員以肯定既語氣答唔會,係度訂野一定有,仲講笑話玩住其他先啦,呢排咁多野玩,(咁的確咁多年又真係冇試過冇貨比我) 但問佢未返原因佢又唔知點解,我唯有又再等.果陣已經打算必要時衝隻現貨
等到第3星期即昨日, 咁我又去.我直接問佢可唔可退訂,因為已經決定去第二度買,再等恐怕其他地方都冇哂,佢地一如所料話冇得退,最後, 我用比訂價貴近100蚊入左現貨,連同落既100訂金我一共蝕左近2百...雖然200唔係大數目,但我隻PVC只係4百幾,而家要比多200就唔係好抵,最唔甘心係我唔係冇訂,明明一早訂左,唔知原因之下仍然要蝕左時間金錢,

我心想,我之後仲希望可繼續幫襯,但唔知幾時又會有同樣冇貨情況, 其實,如果冇既可唔可以早D通知我,等我決定去衝現, 而且呢D可以證實已經見哂街既情況,客人係咪有權退訂?我要求唔太過份姐.有冇師兄係孤仔有同樣冇貸拎既經驗?
忘記更新 ,孤仔已經係上星期日打比我話貨到可以拎,不過正如我之前所講我一星期前已入左現貨, 我亦有同佢講我入左現貨唔去拎了,成個CASE都告一段落
總括黎講,今次係我訂佢地第 1次DELAY成個月令我有D心急同擔心,不過都證明訂左孤仔就真係一定有貨到,其實係呢次遲左D,以往都冇出過問題. 只要耐心等就OK了 最後感謝各師兄在此留言~
幫襯 (孤仔) 訂貨幾年

最多都係試過……遲過街貨一個月

未試過冇貨 :78:

而且(孤仔)講明如果冇貨,陪雙訂

個人覺得~孤仔訂貨,信心保證 {:1_238:}

同樣既事,上星期都發生左係我身上

事源上星期發現手上有訂單的貨品在拍賣網有現貨賣,但一直未收到店舖通知,於是落店查問
最初得到的回覆是:盒野出左好耐,要問下老闆先
但店員諗左一陣,查都未查就直接回我:出左咁耐,都無架喇,不如你換其他野
我反問:其實已經唔止一次貨到無通知我,點成日唔比電話我
佢答:因為有時候真係好忙,可能會漏左(去到呢度,我都仲ok,但佢之後再補左句),其實你果時知道出左就應該黎問 (果下真係有d火,我訂野好多時就係怕件貨出左我唔知miss左,但宜家反過黎將個責任推返去我身上,要我主動mon住件貨幾時出幾時黎拎,咁我訂黎仲有乜意義)
果日我知道再嘈落去都無意思,只係要求佢查左先,唔好查都未查就答我無,之後就走左
本來都打定輸數,預左過一排都無消息就去退訂算,不過第二日店員就打黎話搵到盒比我

雖然件事算係解決左,不過孤仔真係要正視下miss call既問題,一次漏我可以接受,但好坦白講,剩係呢半年已經有好幾次我係行過舖頭見到有現貨,主動拎貨。我唔算係大客,但點都算個熟客,過去將近十年係孤仔買過訂過唔少,只係通常比完錢就走,唔會同店員有兩句。真係唔想因為miss call既問題攪到不愉快收場
照樓主兄講呢5年黎訂野無問題!其實5年黎都係呢次有問題!可能樓主兄想'伸'下傘
老實人 發表於 27-6-2015 11:17 AM
照樓主兄講呢5年黎訂野無問題!其實5年黎都係呢次有問題!可能樓主兄想'伸'下傘

係~有D唔甘心呻下姐,其實都同佢地D店員幾熟,我地都好平靜去傾同解決,不過就好奇想知有冇其他師兄有同樣問題
御手洗洁 發表於 27-6-2015 11:23 AM
係~有D唔甘心呻下姐,其實都同佢地D店員幾熟,我地都好平靜去傾同解決,不過就好奇想知有冇其他師兄有同樣問 ...

我咁講啦,如果佢地真係返唔到貨,會同你講話退訂賠雙訂...
我諗你幫襯左咁耐佢地都冇拖過你貨...
同埋又唔係咩大熱或者炒貨...
我覺得佢遲返貨可能有其他原因...
你同D店員幾熟,未問下佢咩原因...
小堅 發表於 27-6-2015 11:27 AM
同埋 ...

有問啊,不過佢地都唔知原因,咁我都唔再執著去問,我有諗會唔會太冷門少人訂所以漏左order..
御手洗洁 發表於 27-6-2015 11:31 AM
有問啊,不過佢地都唔知原因,咁我都唔再執著去問,我有諗會唔會太冷門少人訂所以漏左order..

我好少玩冷門野,所以唔知佢地既做法係點...
我估佢開得訂應該唔止師兄你一個人訂既...
睇下其他人有冇咁既情況...
有冇圖睇下隻野係咩黎???
我就最驚遇到呢D情況,
所以冇訂過玩具, 等現貨
聖人都有錯啦, 願諒孤仔一次啦:handshake:
好奇想知樓主到底訂左邊隻?

我係孤訂過唔少野都次次拎到,頂多有時冇收到電話

反而我成日羅左貨都仲收到電話叫我去羅...我係唔鍾意佢訂野張死人單之外, 一直都無乜問題
小堅 發表於 27-6-2015 11:27 AM
同埋 ...

閣下說得對,  佢地確認有貨就一定有,  我都試過訂魂限模型, 雖然遲了個幾月, 但他們保證有貨的話,  就不會退訂。  所以非常放心在那裡訂。
上年已聽姑仔店員講, 佢地開始唔做PVC, 乜仲有開訂?
layman 發表於 27-6-2015 08:48 PM
上年已聽姑仔店員講, 佢地開始唔做PVC, 乜仲有開訂?

相信是指大SIZE那些!!
細D那些還做!
cccccto 發表於 27-6-2015 10:51 PM
相信是指大SIZE那些!!
細D那些還做!

細係指景品個D?
好少見個盒有窗口(尤其女FIGURE)個D貨賣了
我都