Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 【多圖多字報告】SuperRobot SR合金 黑三一 Black Getter + 帝皇萬能俠 SKL

taken 發表於 1-6-2015 01:33 AM
Thanks pics pal,我覺得千記黑三一手部關節衰左之外比較笨大好。 斗篷用布反而增加

可玩性無笨大咁單一 ...

如果千值黑三一,個樣唔係咁奸咁陰險(原作個樣是狂氣),我應該會keep住千值,未必會買SR。。。。。

SR就剩下嗰款什麼鐵色Mazinger。。。 Bandai見到大帝d反應,應該都知道“此路不通”,未必會再出已有珠玉在前(超合金魂)的其他超級系機械人了。。。。。。Bandai咪試試真實系,就睇下Hi Metal嗰d Macross質素如何、賣唔賣得咯(之前一樣有高質和大size的Bandai超合金和Yamato/Arcadia系列)。。。。如果ok, Macross繼續出下去之餘,仲可以試下機甲創世奇記、超時空世紀等等∼∼∼
man05 發表於 1-6-2015 02:15 AM
隻帝皇SKL幾正,
如果再結實點就更好~~

同意帝皇SKL做得幾detail。不過,價錢也不低∼∼∼

支持師兄詳細報告~
Black Getter 同MazinKaizer SKL比較,
個人比較喜歡Black Getter簡潔豪邁感~
另外, 若SR有千值咁大隻就更好了~~
gazza1211 發表於 2-6-2015 12:57 AM
如果千值黑三一,個樣唔係咁奸咁陰險(原作個樣是狂氣),我應該會keep住千值,未必會買SR。。。。。

...

超時空之前出嗰D都唔係太好賣...睇下今次点。

好多都係參考出品未有日期推出希望笨大咪吹水之後無哂影。

睇下9月重甲賣成点先算,如果差其他嗰D又會消失....

SR合金要出之前無的款先掂,出六神死緊!

另外R魂隻大眼怪雞高達,日本亞馬信已經四折...笨大好心就咪再出啦死硬架!
小堅 發表於 1-6-2015 09:55 AM
入黎支持下先...
黑三一同埋隻SKL都好好玩...
不過係定價貴左少少...

不止貴咗少少啦。。。。不過,自己喜歡食樣、又喜歡吃新鮮、頭淡,所以,食咗先咯:p
gazza1211 發表於 2-6-2015 01:52 PM
不止貴咗少少啦。。。。不過,自己喜歡食樣、又喜歡吃新鮮、頭淡,所以,食咗先咯

其實都正既,好在個時我冇後追隻藍光碟版隻SKL...
今次佢出唔用返之前個模,隻野又大隻左...
相對黎講係抵玩...
隻黑三一我都有入,入黎陪三一...
P.S. 主要原因係佢地兩種武器交換晒,所以入埋...

:help:
非常支持Gazza師兄報告!:78:
黑色三連敗 發表於 1-6-2015 12:53 PM
恭喜基友第一次受精~~~

支持G兄好post~~~

謝敗兄支持!!  不過,件嘢係貴咗。
ray文 發表於 1-6-2015 03:15 PM
gazza兄出正post一定要支持...........最重要我冇入黑三一~

謝文兄支持!!

文兄有千值黑三一吧!
Killthecat 發表於 1-6-2015 09:34 PM
身形OK架!,但分件分到米芝蓮咁,怪怪的

同意身形ok。反而千值覺得太肥,跟原作出入太大(我第一張圖新世紀合金盒面幅圖就看到)。

除了條gap外,黃色腰帶不能動可能會好一點。不過,我display櫃放最上格,睇唔到。
AYXXX 發表於 1-6-2015 10:58 PM
支持詳細報告⋯⋯

謝謝支持啊~~~~~~~
sweetyamtw 發表於 1-6-2015 11:32 PM
拍的真好 我自己都有入。但是 skl 還在考慮中

我自己因爲喜歡個面相,其他缺點已經變得不重要。(千值很多ching最喜歡,我就是主要唔喜歡佢個樣,求其拍了幾幅相片和發報告,就出售了。。。)
BRS 發表於 2-6-2015 07:59 AM
支持師兄詳細報告~
Black Getter 同MazinKaizer SKL比較,
個人比較喜歡Black Getter簡潔豪邁感~

SKL比較有現代感,不過,那個袍真的只可遠觀。另外,也不會變成經典。
taken 發表於 2-6-2015 09:07 AM
超時空之前出嗰D都唔係太好賣...睇下今次点。

好多都係參考出品未有日期推出希望笨大咪吹 ...

係啊。其實在SR大帝之前,SR Gunbuster已經很多人話唔掂。。。六神真的省下好了。喜歡六神的ching們,應該都神早買了合金魂。。

Macross裏面,我最喜歡福卡的VF-1S。。。一條輝我就麻麻地,三十年前的模型,我都買福卡唔買一條輝的(覺得男主角要熱血的才行!一條輝靚仔又萬人迷,我唔抵得唔鐘意:DD)
小堅 發表於 2-6-2015 01:55 PM
其實都正既,好在個時我冇後追隻藍光碟版隻SKL...
今次佢出唔用返之前個模,隻野又大隻左...
相對黎講 ...

好在我唔太喜歡玩武器(我SR黑三一手上拿着那個斧頭,好像是Revoltech紅三一的)。。。。。笨大呢鋪真的太不該,整到自己個名更臭,睇下佢幾時玩完(不過,佢瓜埋,冇廠出玩具咯)!