Toysdaily 玩具日報

查看: 27195|回復: 29

感動重生,超合金魂GX-35 Walker Gallia

戰鬥機械 兒時的一套卡通片,可惜我當時無緣觀賞此片,但其機械設定卻很吸引,在當時一片超級系機械人熱潮來說,這套片的機械設計已算是很理性很,很真實喔。至少,在外觀上不是哇眾取寵的"九頭身模特兒身形"作賣點,甚至主角亦不是美少男美少女。以前曾經買過一個同樣主題的High Completed Model玩具,當時來說很精美,亦忠於原著能做出合體變型…不過技術有限,關節很簡陋,所以做不到自然的大動作。幸好經過多年後,模型製作技術有長足的進步,重新製作的Walker Gallia 出來效果雖不算完美,但足以令人感動。:$

新舊Walker Gallia 比較,左邊是新的超合金魂、右邊是舊的HCM,很易觀察到差別吧!?。

此合金魂製作精美,單憑外觀不易察覺到,但當放到手上擺玩就發覺製作人的心思,很多細微的地方都處理得不錯,如可收藏的膊上描準器、腳底的防滑墊、背部可轉動的大風扇等等,都是令人驚喜的。而且附件亦很豐富,配合來玩很有趣。不過合金魂傳統的大企座沒有了,換來的是一個要自已組裝的運輸車,來當配件、武器格納庫。可喜的是,組裝模型是有獨立盒子盛載的,而且cover art亦帶有懷舊模型的風格,很有feel。不過我是一個不愛剪件的收藏者…(如果是純粹模型的話早早裝砌好了,但換了是合金配件,就有另一種心情對待)

此合金魂已出了好一段時間,但我只是近期才買來玩,很遲吧?但好玩的玩具,就算遲一點玩亦不會感到過時。畢竟這個是走實力派路線,不像偶象派般要趁熱買下玩玩,所以就算不再新鮮,始終要擁有一部。 (何況這是特價品:x)

其實買這個合金魂亦是受到WalkerMachine 毒害的,在些標榜一下:handshake: 詳情看此貼:[多圖+詳細介紹] 我的超合金魂GX-35 Walker Galliar

結論:不用說吧,接受的,看看相片已有決定了;不接受的,再說也聽不進耳喇… 如果仍然猶疑是否值得買下,我會說沒有買錯。
個人滿足度:★★★☆☆ 3/5星
謝謝觀看。

盡管是真實系機械設計,仍然要加上合體變型的賣點去擴大市場喔。

近呀!此set我也収了。期待I am基也 不過等跳樓價先 28R都超正呀 你今日敗左未呀?
幾錢收咖?我想知道特價究竟平成點!吾該曬!
With "heart" explanation!  I love your post very much~  Thx brother!  :)
多謝大大放毒....哈哈...已入了!!
十分好的一篇 REVIEW ... ha ... 係唔係因為平左所以多人入反呢 ?!
原文章由 Vince 於 15-5-2007 09:51 AM 發表
十分好的一篇 REVIEW ... ha ... 係唔係因為平左所以多人入反呢 ?!

不過連續兩次戰鬥機械都搞成咁, 之後Iron Gear又咁大隻, 多數要成2萬日圓, 正常價有幾多人肯買, 有幾多水貨商敢正價返貨, 瑞記又敢落幾多?
好精彩介紹同相片.
現在回看其實舊版在當年質素已經很好了.
原文章由 redfish 於 15-5-2007 11:18 AM 發表

不過連續兩次戰鬥機械都搞成咁, 之後Iron Gear又咁大隻, 多數要成2萬日圓, 正常價有幾多人肯買, 有幾多水貨商敢正價返貨, 瑞記又敢落幾多?

唉 ... 鬼叫佢係香港原全冇人氣咩 ... 如果唔係 機戰出過 佢 ... 相信識既人會更小 ... :die:
呢隻一早入左啦~~~不過大大d圖好毒~~~:no:

呢隻雖然個外型"薯"d,不過睇睇下就覺得ok~~~而且活動能力高~~~不過自己唔係佢fans~~~:shy: (我估只有walker大大係佢支持者) 唔知隻Iron Gear會唔會又好似佢咁跌價~~~:cool:
喜歡漫畫式的圖:)
不過這系列我不好:shy:
原文章由 黑色三連敗 於 15-5-2007 01:20 PM 發表

呢隻雖然個外型"薯"d,不過睇睇下就覺得ok~~~而且活動能力高~~~不過自己唔係佢fans~~~:shy: (我估只有walker大大係佢支持者) 唔知隻Iron Gear會唔會又好似佢 ...

我都係 支持者 wor ... :cool:
http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=13013
原文章由 黑色三連敗 於 15-5-2007 01:20 PM 發表

呢隻雖然個外型"薯"d,不過睇睇下就覺得ok~~~而且活動能力高~~~不過自己唔係佢fans~~~:shy: (我估只有walker大大係佢支持者) 唔知隻Iron Gear會唔會又好似佢 ...

不過又有可能就係您等佢跌個次先:he:
原文章由 Vince 於 15-5-2007 04:47 PM 發表

我都係 支持者 wor ... :cool:
http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=13013

原諒我有老人痴呆~~~漏左您tim~~~:p