Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 變形金剛討論•情報•分享集中帖!!!

你在那裹買齊Defensor in HK?
gikpa 發表於 29-4-2015 06:02 PM
我都唔會幫襯有次問佢可唔可以散賣孩記合體(有講請問)
佢好似好驚訝,用好似我好無知既語氣咁話無
心 ...

又唔好咁講, 你堆合體都唔少錢! :36:

我都淨係幫襯過佢2次! 我都好窮L! :44:
gikpa 發表於 29-4-2015 06:03 PM
我買左先一個月左右,未黃

我咪同你差唔多時間入......... :50:

不過我都訂咗盒日版! {:1_231:}
sixshotz 發表於 29-4-2015 10:37 PM
你在那裹買齊Defensor in HK?

Check pm:he::he:
可變戰士 發表於 29-4-2015 10:59 PM
又唔好咁講, 你堆合體都唔少錢!

我都淨係幫襯過佢2次! 我都好窮L!

可能人地淨係做熟客啦
成間舖都淨係得會員價:o
但普遍都貴過出面:60:
可變戰士 發表於 29-4-2015 11:00 PM
我咪同你差唔多時間入.........

係咪你係屋企食煙呀?:@

美日雙暉,利害利害:handshake:
gikpa 發表於 30-4-2015 06:56 AM
可能人地淨係做熟客啦
成間舖都淨係得會員價
但普遍都貴過出面

但好多Ching都對鬚老闆評價好高喎! :he:
gikpa 發表於 30-4-2015 06:58 AM
係咪你係屋企食煙呀?

美日雙暉,利害利害

我不抽煙, 我估隻隻都係咁:78:
買唔買warbotron計算王?? {:1_215:}
PE補件的開箱文!大合體手終於算有真正變形!(哩個帖三方水份開始多,唔知會唔會俾版主搬去情報區?)

原帖 : http://tfnd.net/discuz/forum.php?mod=viewthread&tid=36086
各位好~  又到了TFND搶先開箱的時間
這次為大家帶來的是第三方產品
也是目前期待度很高的合體戰爭用手腳配件
由PERFECT EFFECT出品(以下簡稱PE)
我手上拿到的是試作品,所以可能包裝上會跟正式商品略有出入
另外因為試作品的公差沒有經過精準調校,所以有些過鬆的我有塞一點衛生紙補強
(不點瞬間膠或指甲油以防傷到本體)
實際上上市這些問題應該都會解決,請不用在意
另外,由於PC-01跟02完全一樣,所以這篇我主要會以航空來進行介紹搭配

首先看看外包裝
包裝很清楚地介紹了這組的搭配遊玩方式
除了當手腳外配件都可以分別變形成武器

一組裡面內含手腳各一組
注意左右手跟左右腳是有區別的

先來看看腳部零件
可以看到接合處有作了接地處理,可以讓你家的合體戰士站的穩穩穩

一隻腳可以左右拆開成兩個零件
並且分別變形成一挺機槍

接下來看看手
其實換成可動手滿可惜的就是每組手掌拳頭上的特色 (例如機槍或者釘子)也沒有了
個人覺得是有點遺憾,不過合體戰爭大家一般比較遺憾的是腳太小
所以只換腳手照舊也是一個OPTION

手部可動大概是這樣
虎口有個半5mm孔可以讓武器握得更穩

然後手掌可以展開變成一把手槍(左右手方向不同),個人覺得這個變形頗有創意的

所以全部展開成武器總共是6把,可說是大大提升了原本的火力呢

載具形態只要有5mm孔都能裝備
不過說真的是滿怪的
因為沒有特別設計搭配,所以飛機裝上基本上都無法接地
汽車類裝也會變得很突兀

那麼來看看人型搭配
這個狀態下就好多了

然後就是重頭戲啦!
鏘鏘鏘!合體!
搭上手腳後(主要是腳),整體身形比原本要勻稱多了

腳部可以大幅度接地讓擺動作更加生動
穩定度也更高了

手指可動也提供了一些手部表情
讓玩具看起來更有靈魂

來個官方插圖姿勢,不過事後看這張擺得不是很好,請見諒

當然也不影響合體戰爭本身的高可動設計囉

接下來看看PC-02搭配MENASOR

照片的變形方式是我自己調整過,這樣比例我覺得更好看

官方插圖的持劍姿勢在大腳的加成下看起來氣勢足多了

宿敵對決當然是不能少的!

最後當然要搭配一下最新發售的DEFENSOR!
個人覺得這組黑色手腳比起SUPERION更適合他
厚重的腳板更襯托出他不退縮的勇氣

拉高肩部後根本就是日系勇者了!

以上,就是這次的PC-01、PC-02介紹
作為補強這次合體戰爭最缺陷的腳板
個人覺得PE本次推出的配件算是有搔到癢處
要講缺點的話,就是腳部有點略重
所以擺動作跟變成武器給D級SIZE的成員拿的話有點影響
其他的方面都算是滿好的
手部的話如果並非一定要擺一些手勢,其實也可以延用合體戰爭的特色手掌
除了保留拳頭前端的造型
純粹拿武器的話也比PE的稍微要穩一些
整體來講,算是可以讓家裡的合體戰爭TF再加分的配件,這點是無庸置疑的

感謝大家這次的收看
那麼我們下次再見囉~

哩套配件包睇落真係夾保衞派多過空派, 始終大腿過幼, 腳板又咁大, 不過冇計, 都好過本身佢啲所謂手腳

我最期待
可變戰士 發表於 30-4-2015 12:46 PM
但好多Ching都對鬚老闆評價好高喎!

人地全港最好玩具店呀
我就只係一隻小薯仔:o
可變戰士 發表於 30-4-2015 12:48 PM
我不抽煙, 我估隻隻都係咁
買唔買warbotron計算王??

睇下我隻會唔會變黃先
wb 計算王應該都都會買:shy:
9981ctm 發表於 30-4-2015 06:27 PM
PE補件的開箱文!大合體手終於算有真正變形!(哩個帖三方水份開始多,唔知會唔會俾版主搬去情報區?)

原 ...

可以skip!:p:p:p

我最期待x2:36::36: