Toysdaily 玩具日報

[Hot Toys] 我嘅IRON MAN收藏2015 UPDATE! 同回顧吓過去七年對HT呢幾年嘅感想

師兄 irm 同個模子出了4 .5種顏色 限定也出 出到爛 所以並不是irm就好 收得很膩
MK3褲子腰部都會退色 irm的瑕疵率非常高...
如果你有體驗到影偶 figure 玩具的意義你就不會只剩irm了 我玩3年 玩到後面irm只剩3只
我反而喜歡自己中意的腳色在收就好買玩具自己都有選擇的 並不是HT出什麼就收拾什麼
收影偶可以找到當初看電影的感動 就這樣簡單
HT現在常常出2.0版也算不上叫「珍藏品」了:78:
thespawnx 發表於 13-3-2015 05:17 PM
好似樓價咁, 發展商連炒家個份都食埋!

IRON MAN係最明顯!一摸多用但係就越出越貴, 配件越出越少同 ...

HT now only want to earn more and more $$$,
sumsum.com 發表於 13-3-2015 05:43 PM
我一樣都係2008年玩Hottoys到而家今日,不過熱情真係退減左。價錢越來越貴⋯加上越來越精細發覺買 ...

咁被朋友利用感覺真係唔爽! 都怪D爛鬼限量版, 攪咁多問題最後益曬D炒家!!!

不過現在我真係摸幾下跟住放入玩具櫃長時間唔會玩,只用嚟睇㗎! 過一段時候會更換個POSE同擺設又有新鮮感咗!始終HT都係幾容易爛㗎!但係3A嘅REAL STEEL都係咁上下, 複雜嘅機械人係咁嘅la

如果有留意我嘅BLOG, 以前我都有玩同影好多相㗎, 但係兩個小朋友出世咗, 大多數空閒時候都係陪佢哋玩多, 如果你都有小朋友你就明嘅啦, 佢哋好需要人嘅注意㗎!

其實買返來擺都OK嘅, 好多朋友收SIDESHOW雕像都係無得玩得過擺, 我唔收SIDESHOW係因為太大,貴,唔夠HT DETAILS同擺咗一段時候無得更換POSE, 好悶

jeffloh 發表於 13-3-2015 06:11 PM
師兄有2個小朋友都有時間玩figure真係好勁~~ 我自己已婚要供樓, 另外就係唔想成個生活只得"figure", 因此 ...

當年瘋狂就係用咗70%嘅薪水買玩具,唔夠有時用埋CARD碌!
現在有小朋友, 那些年瘋狂嘅行為已經成為過去! 好多時如果特定個月出太多隻, 用咗好多錢我一都會賣減D玩具來幫補吓!先無咁有罪惡感, 所以如果買HULKBUSTER我會取捨賣一兩個玩具
小小鋒 發表於 13-3-2015 06:58 PM
師兄 irm 同個模子出了4 .5種顏色 限定也出 出到爛 所以並不是irm就好 收得很膩
MK3褲子腰部都會退色 irm ...

Ching, IRON MAN有好多唔同樣顏色係電影嘅SETTING, HT照出啫! 當然有我哋呢班HOUSE PARTY PROTOCOL Fans去追佢先一直出!如果係HT自己嘅限量轉色就唔買.但係收HT七年同收其他玩具超個十年, 我個人得到個結論係鍾意同想收嘅T玩具唔代表好DISPLAY同整體擺得靚!
我現在更注重整體擺出嘅感覺同系列感, 暗色嘅玩具好似BATMAN, ALIEN,PREDATOR, TERMINATOR呢D需要設計個先擺得靚, 都係我好鍾意嘅係列, 但係一定要擺心機設計個DISPLAY如果唔係暗暗同密密咁, 遠睇都唔知道一堆咩來嘅, 一D美感都無!我個人鍾意更多鮮色同光質嘅DISPLAY所以我集中收IRON MAN, 加上太鍾意IRON MAN嘅電影, 好型,想將IRONMAN嘅屋企搬返自己度!HALL OF ARMOR, HOUSE PARTY PROTOCOL 同WORKSHOP, 以後有機會整BIG DIORAMA! 好有滿意感!

其實有留意我嘅BLOG嘅都知道 以前我都係影偶 figure 玩具, 當然知道收影偶可以找到當初看電影的感動個種樂趣 但係兩個小朋友出世咗,真係有心無力!仍然可以繼續收已經係幸福嘅啦!
呢D係我之前geh作品, 更多係我BLOG http://leecheekheng.blogspot.com

neoneo 發表於 13-3-2015 07:35 PM
HT現在常常出2.0版也算不上叫「珍藏品」了

3.0 都有,arnold t-800, joker, TDK batman, iron man mark 3 都有三個版本最少, 應該叫高級玩具! 無咩收藏價值嘅啦, 炒家唔該收手啦!!!
真心希望無咩人會再訂IM系列,包括未來會出咩新一集做型!
Ht 都係im做主力,如果出到爛無人再買會點算
到時睇下ht會唔會用心搵其他拉臣做?
老實人 發表於 14-3-2015 12:10 AM
真心希望無咩人會再訂IM系列,包括未來會出咩新一集做型!
Ht 都係im做主力,如果出到爛無人再買會點算
...

其實我相信係因為全世界嘅HT玩家最大部份都係想HT出ironman, 供應同需求嘅問題!我都想HT出全部ironman suit, 但係唔好咁密同唔好限量同個價唔該set低D!!!

我自己咁睇, 如果ironman license無profit就唔會人人都出figure了. 1/6, 1/9, 1/12, 就快, 1/9.75都有...HT當年係靠"走位"出predator起家, 又點會比對手做返同一樣野? 所以一定會花大筆錢買個exclusive rights返來. 代價就係figure,要賣貴d. 加上國內廠工人的工資係倍數上升. 生產figure又需要大量人手而唔可以走自動化, 成本一定會是高的. "幸好" exclusive結果 1/6比例的就只得HT, set價可以唔洗睇對手. 問心咁做生意又沒有對錯, 而且HT真係出得唔差, 長出長有多人買好正常.
老實講我都希望佢生意越來越好, 搵多d, 等可以有budget出其他野. 我自己就唔介意佢出極都ironman, 咁house party都有排出啦, 而每款電影都有新裝甲, 唔通由得佢唔出咩. 只係依家marvel superhero的造型太易"過期", 令到HT figure出o左無耐, 甚至貨都未派已經有新款, 所以我自己就唔會買. 不過有心儲的fans唔少, HT計到條數做乜唔出? 依家都係HT出我想要的角色我先會訂, 唔會為齊款而買, 因為一定追唔晒. 等於iphone我都唔會代代買, 最多只會隔代咁買.
我心態就係, HT又唔係開善堂, 搵最大利潤是一定的, 唔通出一隻蝕一隻咩. 但同時玩家有絕對的自由決定買定唔買. 人人價值觀都不同, 有人認為每個月只可以花$500在figure上, 有人可能碌爆卡, 個個月用9成人工去買玩具都得. 每個人都有佢自由, 唔買的唔需要批評, 成日買的又唔需要自負. 總之對得起自己, 唔影響生活(特別是有家人的人) 就OK.
每個人每個年齡都有唔同睇法. 我細個時直頭"高達就係一切", 再大少少就prefer打機, 之後玩figure. 依家就家庭為主. 將來可能玩相機hi fi都唔定. 錢又拎唔到落棺材, 有人喜歡及時行樂, 有人喜歡積穀防飢, 無話誰對誰錯.

不過我自己又唔太喜歡下下用"炒賣"去玩玩具的人, 學上幾個post師兄話, 拎d錢去投資可能更易搵到更多. 我估無人去飲茶時知道牛肉價格升就叫多幾個山竹牛肉儲起佢, 等價位再升就放返出去咁攪笑吧~  
好耐之前已好羨慕樓主啲收藏,估唔到會捨得賣晒大部份心頭好,自問我都未可以咁捨得,我同幾個朋友都有玩figure,覺得最大問題真係出得太密,生活在香港最慘係我有錢買公仔但冇地方擺,同埋啲figure愈出愈大件,真係有時覺得好正都唔敢買,始終真係食得多都會滯,何況仲成日同一角色
thespawnx 發表於 13-3-2015 10:38 PM
Ching, IRON MAN有好多唔同樣顏色係電影嘅SETTING, HT照出啫! 當然有我哋呢班HOUSE  ...

師兄都講中我心聲,如果只係將個櫃擺放啲figure擺到密質質,雜亂無章,亳無美感,試問何來欣賞,何來樂趣可言;日對夜對,只會覺得係一堆雜物,不是珍惜嘅收藏品,久而久之自己都會熱情冷卻......{:1_220:}
其實好多人見有利可圖就一窩風排隊買,攞單去炒,仲記得前兩年一出IM條龍排到街的盛況!!!!攪到真正的玩家買唔到或者出貨等大半年後先有得玩,我身邊都有D朋友都有炒買HT,而家燶左我都唔知鄧佢傷心呀定笑佢好,再者,玩HT的figure成日驚整花整爛,好多時影完相就入櫃珍藏,需知道玩具的本質係用黎玩,唔玩得的玩具我不如買雕像算啦,我喜歡3A,因為佢真係俾到我玩玩具的快樂,同佢哋set pose影下相咁就一日,樂趣大過HT好多
到而家我仲對玩具有興建,但熱情有點減退,但每年我都會花時間清潔玩具同擺過晒佢哋,務求有新鮮感
之前就有點出坑的想法
看完後發現原來不少人也是
真該好好考慮一下是否該轉個方向了:what:
師兄你好!!想請問你個展示櫃訂造幾錢??可吾可以介紹你個師傅比我??謝謝