Toysdaily 玩具日報

[Hot Toys] 我嘅IRON MAN收藏2015 UPDATE! 同回顧吓過去七年對HT呢幾年嘅感想

我都只係玩左2年多啲,最初都仲有開訂千一二嘅人偶,但最近想千三裹都找到愛就唔係去訂,而係去阿虎或FB玩具GROUP揾

無乜配件果啲我好少買,所以唔會隻隻IRONMAN都買,除非外形靚或好鐘意個角色
:44:完全感受到師兄對人偶的熱誠, 師兄的舊人偶是入盒還是全放了?

:67:看完師兄的帖, 想起當年在仍未扭曲的市場, 能於HT現貨入Mark 3及低於9魚入街貨Joker (robber version 1.0)...
Crazy collection! Envy and jealous! Thx for share!
首先想講 師兄個玩具櫃令 玩具亦好正
第二想講 玩玩具真係好神奇 買既時候永遠係最爽 買後玩一段時間又想放返出去 但係到最後又玩返...:! 可能我先係甘:78: (PS:唔係玩返已賣出既)
不過其實最緊要就係開心,個人覺得買個刻或者心大心細諗緊買邊隻果刻種感覺真係好正好開心,有時候見到其他師兄分享自己玩具櫃時 又想買多幾隻:DD
講真ht的確有好多位都做得好好,但出極都係個IM!
上20樓睇全部IM!起碼過50種
其後batman,Johnnydepp 同州長,後者3個每款都只係出過10款
出極都係呢d真係太悶..
之前其他牌子出阿拉岡同戒靈即刻多人留意幾多
之所以保持新意真係好重要
呢期自己都有覺醒,之前一出就訂,一出就訂,但坐低諗一諗,自己要咁多小丑做咩? 要咁多隊長做咩? 有 Avengers,又有 CA2 兩隻隊長,點解又去訂 Avengers 2 隊長? 就係隻 Avengers 2 Hulk 同 Hulk Buster 令我覺醒,以後 figures 之路會輕鬆好多。
我都係08年入坑,第一隻就係HT的Joker,之後的batman系列都入左唔少,好彩IM唔係我杯茶,到而家都只係入左幾隻啫,講真,我覺得HT攞左Marvel的版權後,開始hea做了,可能佢哋覺得出IM或復仇者就有人買,唔駛再花心機開發新技術,所以誠意越黎越少,但價錢不斷試買家底線,大家睇下D side project好似無頭谷,黑魔后咁,質素嚇親人,女角到而家仲係佢嘅死穴,衰D講句佢D女頭雕仲衰過雜廠,我都有買其他廠牌我Figure,總之有愛質素合格咪買黎玩下
講真,我到而家都仲未將手頭上的figure賣出去,可以擺出黎都盡量擺,但真係買少左了,可能人年紀大左,興趣都有D改變,我唔敢講會唔會唔再買玩具,但仲希望享受玩玩具的樂趣,為買而買,邊有意思,最緊要自己鍾意同覺得值得
我比較喜歡iron man. 我有mark iv, vi, vii, xvii, xxxiii, xxxix, mark XLii, tony stark with arc, iron patriot. 膠man最靚係mark vii之後係xxxix. Diecast細節上無膠咁好,如戰損效果。其他角色如隊長,狼人,keep一隻就夠。主要係睇頭雕似唔似
一句話總結 : 1/6 越來越多買,HT 越來越少買

原因很簡單 : HT 在過去的幾年裡沒有改進很多,價格却爆漲,其他廠家改進很多,但價格仍然合理

Mr. Howard Chan ,這個世界不止你一家 Action Figure 公司 :78:
我都係呢個年頭先開始買HT。一個月内已買四件1:6。
Iron Man就得一件Star boost。訂咗 Hulk buster。
不過我個人認為只買自己覺得靚嘅就夠啦!唔需要隻隻都買
我冇地方  買 HT 小小買  小小放  嚴選就夠  增加新鮮感  反正買左都唔捨得玩  已經不是小時候將玩具扭黎扭去咁玩
過年時同個朋友傾開計佢講o左一個Point都幾啱形容呢個情況. 佢本身無玩開figure/玩具, 講開有時太多收藏唔知點display好, 佢就講o左一句, exactly係點已經唔太記得, 不過大概的意思係指:"合理的數量就叫收藏, 如果多到某個地步去到唔知點display時已經應該改為叫"存貨"了" 果下我又覺得好中point. 如果多到都無得display, 最後要放入倉, 咁佢真係變o左做一件貨多過是收藏品呢~

hottoy 我有儲 , 但 im 而家一隻都無 ( 曾經有 mk3 , 6 , 7 , WMmk1 ) , 因為覺得 im 來來去去都係甘上下樣

似隻模型多過 1/6 figure , 千幾蚊模型我不如買隻 PG 砌下仲過癮

所以而家只買著衫 figure , 不買機械人類形 figure
jeffloh 發表於 12-3-2015 10:04 AM
過年時同個朋友傾開計佢講o左一個Point都幾啱形容呢個情況. 佢本身無玩開figure/玩具, 講開有時太多 ...

Couldn't agree more, Ching!!
dewback 發表於 12-3-2015 12:09 AM
呢期自己都有覺醒,之前一出就訂,一出就訂,但坐低諗一諗,自己要咁多小丑做咩? 要咁多隊長做咩? 有 Aveng ...

師兄覺醒...好事! 我都係入坑兩年左右,自己都覺得見一隻入一隻不是辦法,有時見到啲師兄美圖,個櫃塞滿哂淋淋種種,各式各樣嘅人隅,簡直睇到我O咀,欣賞佩服之餘都覺得幾誇張;自問不是一個熱血人隅粉絲,極其量都只係想滿足吓兒時擁有不到嘅渴求啫,好彩自覺清醒,未致到瘋狂不能自拔地步,早早開始嚴選,不濫買,懂自控,先至享受玩具嘅樂趣....純粹小弟個人有感而發,沒有衝擊各師兄之意,見諒見諒!{:1_220:}