Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: rckh

[其他] 想請問一下,rx 105點解叫敗家仔

熱狗OO 發表於 10-3-2015 12:48 AM
那麼進擊的巨人有另一個智慧

"要對付妖獸, 必先成為妖獸及要用妖獸的思維及行為"

係咪真係要在玩具討論區講你的充滿偏激的所謂政治見解??
gl_edmond 發表於 19-3-2015 02:18 PM
係咪真係要在玩具討論區講你的充滿偏激的所謂政治見解??

頂...咁你又推?
由佢落底物無人睇到囉, 你又要推...

閃光之凱薩衛係唔係屬於正傳�官方認可我唔知。  一方面UNICORN有Gustav Karl, 而且更有唔少Gustav Karl 影子

有兩點我想補充

1) 呢套唔係動畫馬反嘅續篇, 而係貝托蒂加的子嗣所出現, 即係無阿寶藍頭髮嗰條女Chan ,用番Z嘅貝托蒂加的
我感覺上,凱薩衛被叫做敗家仔有一半係因為佢射死咗阿寶條女Chan
但小說版, 係凱薩衛錯手殺死Quess

2) 其實閃光之凱薩衛背景中, 聯邦都變得好腐敗
又踢啲人民出地球, 殖民星人又變得好次等, 同埋地球本身極速受污染。  呢兩點其實之後V高達都見到。  例如有集啲鯨魚死屍堆埋係岸邊, 同埋烏索係地球非法居民等.
同埋去到V, 聯邦差不多係廢柴

雖然凱薩衛係恐怖份子, 但聯邦都唔好得幾多。  我唔多加政治立場, 但我認為高達無絕對正義同邪惡, 唔係所有野黑白分明, 而係有啲灰色地帶。  自護都有好多被利用嘅好人, 聯邦都有啲好似佐米托夫嘅小人
若果真係有心將閃光之凱撒衛動畫化,Bandai同 Sunrise一早做咗啦,又點會遲足成十幾廿年先去攪吖
Duraxyll 發表於 22-3-2015 10:19 PM
閃光之凱薩衛係唔係屬於正傳�官方認可我唔知。  一方面UNICORN有Gustav Karl, 而且更有唔少Gustav Karl 影 ...

喱本小說係富野老頭寫嫁... 咁係咪正傳?...

順便再講... 機動戰士Gundam系列不嬲都有政治成份... 其實好多日本動漫畫內容都係講政治... 「唔好將政治帶入動漫畫討論」... 有啲自欺欺人喎...

小櫻上

其實响小說/OVA Gundam UC裡頭... 有提及過凱撒衛嘅...

記得佢經歷「第二次新自護動亂」後... 精神受創... 需要到地球治癒... 因而機緣巧合成為反聯邦組織份子...

至於點解失手被擒?... 好簡單... 劇情需要之嘛...

小櫻上
小櫻 發表於 8-4-2015 03:39 AM
喱本小說係富野老頭寫嫁... 咁係咪正傳?...

順便再講... 機動戰士Gundam系列不嬲都有政治成份... 其 ...

"喱本小說係富野老頭寫嫁... 咁係咪正傳?"

馬反都有兩個版本, Hi-Streamer係富野老頭, 貝積加的子嗣亦都係馬反
兩本之中同埋馬反電影,邊個先係100%正傳?   
Gaia Gear 都係富野老頭寫, 但係唔係正傳status ?  我諗呢本講複製馬沙嘅小說早已被忘記
呢套會否定晒V高F91等, 尺寸縮細嘅年代

就算係0079高達小說, 阿寶都死於自護嘅卒仔

我都好想係相反, 但富野老頭寫嘅小說未必一定100%正傳

始終, 馬反電影我諗係#1 認可, 因為相對地多fans。  Hi-Streamer/貝積加的子嗣當作係平行時空

閃光之凱薩衛我都講過, 一方面UNICORN有Gustav Karl, 而且Jesta更有唔少Gustav Karl 影子
但矛盾在於閃光之凱薩衛唔係動畫馬反嘅續篇, 而係貝托蒂加的子嗣嘅續篇。

究竟BANDAI係默默認可閃光之凱薩衛正傳status, 定係加啲唔加啲?  唔知。

而我所講嘅唔係話高達無政治成份同埋忽視,而係套入嘅觀點好個人, 只係唔想多加我自己嘅政治立場。  我可以亂咁講話木馬號啲人全部係日本戰機, 好日本軍國主意都得。但睇完之後, 當然知道唔係咁簡單