Toysdaily 玩具日報

[其他] 想請問一下,rx 105點解叫敗家仔

熱狗OO 發表於 26-2-2015 08:01 PM
下? 馬夫狄係組織名定係佢行走江湖既名? 唔記得了

唉, 做馬伕都仲要滴, 咁點做馬伕呢?

馬夫狄係佢自用假名兼組織名,話之你叻到曉飛(佢部機又真係識飛),最尾衰係張電網度.......:o
佢既死真係大快人心 , 還我小珍珍:help:
馬夫狄被聯邦處决係見人見至
聯邦體制並非共狗, 並不是專權.
所以我應同上面朋友講, 係美國和ISIS既關係多D

主要人物哈薩維·諾亞(ハサウェイ・ノア,聲:佐佐木望)本作的主人公,反地球聯邦組織馬法狄·納比尤·艾林(マフティー・ナビーユ・エリン,Mafty Navue Erin)的領袖。真實身份是聯邦軍上校布萊德·諾亞的兒子。最後落入地球聯邦軍所設下的陷阱以致被捕獲,並被處死。更多資料:哈薩維·諾亞
琪琪·安達露西亞(ギギ・アンダルシア,Gigi Andalusia,聲:林原惠(《GGENERATION F》)/ 川上とも子(《GGENERATION SPIRITS》以後))本作的女主角,大富翁、大型保險公司的創始人卡迪亞斯·鮑丁伍登的情婦。是個有著近乎透明的金色披肩長髮和細膩白皙肌膚的十多歲少女。為了比卡迪亞斯先一步到達位於香港的寓所而搭乘豪澤恩號,並在此遇到哈薩維與肯尼斯。預感和直覺敏銳,有著預測未來的不可思議的能力。肯尼斯·斯萊格(ケネス・スレッグ,Kenneth Sleg,聲:立木文彥(《GGENERATION F》以後)/ 大塚明夫(《サンライズ ワールド ウォー from サンライズ英雄譚》))地球聯邦軍大校。為了赴任地球聯邦軍對馬法狄部隊「金伯利部隊」司令而乘坐豪澤恩號降落至地球,並由此與哈薩維和琪琪相遇。因多數搭乘的是聯邦政府高官的豪澤恩號被劫持,而與哈薩維聯手制服劫機分子。雷恩·艾姆(レーン・エイム,Rein Eim,聲:橋本晃一(《GGENERATION F》)/ 水島大宙(《GGENERATION SPIRITS》以後))地球聯邦軍中尉,隸屬於金伯利部隊的年輕新人類駕駛員,搭乘PENELOPE對抗哈薩維。有著不錯的天賦但實戰經驗為零,初次同哈薩維交手時被大量感應飛彈擊中墜落海面。
熱狗OO 發表於 26-2-2015 01:11 AM
小說 "閃光的凱撤衛" 的主角機, 凱撤衛係布拉度個仔,
馬沙之反擊中出過, 為左一條未上到既女渣積根打死阿 ...

師兄你個comment好正好到肉, 哈哈~~

Ξ唔係讀做"Xi" (斯) 咩? 應該無"cool"音呀~
jeffloh 發表於 4-3-2015 04:01 PM
師兄你個comment好正好到肉, 哈哈~~

Ξ唔係讀做"Xi" (斯) 咩? 應該無"cool"音呀~

日文平假名睇到係COOL-屍 (我只上過日文初版叫識晒D音)

英文, 你上網搵D曉發音的, 有呢個字讀到出來的
熱狗OO 發表於 4-3-2015 08:52 PM
日文平假名睇到係COOL-屍 (我只上過日文初版叫識晒D音)

英文, 你上網搵D曉發音的, 有呢個字讀到出來的 ...

我唔知日文點讀, 但我知呢個係Greek alphabet (因以前讀理科有用過呢個字母), 因此我只知佢讀音係Xi咋~ (細草寫法是ξ)
多謝以上咁多位師兄解釋...
其實我之前見見到2部機的設定好似rx105似正義一方(佢有通常我方主角機的感覺), 仲誤會左佢係好人添....

戰爭中好難分好壞!!
kyostanley 發表於 5-3-2015 11:08 AM
多謝以上咁多位師兄解釋...
其實我之前見見到2部機的設定好似rx105似正義一方(佢有通常我方主角機的感覺), ...

我唔知你係黃絲帶定藍屍帶,

如果係黃絲帶, 把香港的情況代入, 你好難界定凱撤衛做的是錯!
newhongkong 發表於 7-3-2015 08:45 AM
戰爭中好難分好壞!!

這我不同意, 先LIU者賤

及戰爭都有戰爭的道義, 你不會說難分伊斯蘭國是好壞吧?
熱狗OO 發表於 8-3-2015 09:45 PM
我唔知你係黃絲帶定藍屍帶,

如果係黃絲帶, 把香港的情況代入, 你好難界定凱撤衛做的是錯!

唔好意思, 其實我真係唔係幾鍾意人將政治話題帶入**, 不過0既然你要講就講少少, 我睇法係無論咩理由都好, 如果一個人用唔正確的方法去爭取佢想要的一樣野, 我都唔會覺得佢有幾正義, 佢爭取到都好, 最終佢為了保障自己所得到的, 一樣會成為佢之前想反抗的一方.
唔正確的方法去爭取佢想要的一樣野,!!政府唔正確的方法!!咁又計吾計先!!!!???
kyostanley 發表於 9-3-2015 01:08 AM
唔好意思, 其實我真係唔係幾鍾意人將政治話題帶入**, 不過0既然你要講就講少少, 我睇法係無論咩理由都好, ...

那麼進擊的巨人有另一個智慧

"要對付妖獸, 必先成為妖獸及要用妖獸的思維及行為"

雨傘運動之後我覺得不用極端方法已經無用, 你會唔會同隻豬講野?

阻礙中國人革新的人都應該要清除, 令我覺醒馬沙的反擊時馬沙的行為是有其正當性

講得極端了一點, 我是不同意攬炒無辜的人

閃光的凱撤衛中馬夫狄組織的殺戮是有目標性, 以現今美國定義恐怖份子的角度凱撤衛不是恐怖份子

你要知道有目標性的殺戮及無差別殺戮是分別恐怖份子的其中定義
kyostanley 發表於 9-3-2015 01:08 AM
唔好意思, 其實我真係唔係幾鍾意人將政治話題帶入**, 不過0既然你要講就講少少, 我睇法係無論咩理由都好, ...

師兄, 路過, 支持你的見解.