Toysdaily 玩具日報

查看: 36201|回復: 36

[其他] 想請問一下,rx 105點解叫敗家仔

想請問一下,rx 105點解叫敗家仔?哩隻Gundam 響邊度出現過?
頭像被屏蔽
敗家仔係指個 主角/機師 凱薩衛...佢係 林有德 (布拉度) 個仔
而非 ms rx-105
(點敗家 ? -> 參見 馬反)
rx-105 登場於 小說 閃光之凱薩衛
超港人 發表於 25-2-2015 03:15 PM
閃光的哈薩維RX 105巧正! 

條友ON XX比人用網連人帶機捉住,之後仲比自己老豆打把,真係高達歷史上最7既主角
OK!!! THX A lot!!!!
頭像被屏蔽
Sonic817 發表於 25-2-2015 10:46 PM
即係結局佢比老豆打把死左?

佢反聯邦已經係死罪
仲要之前為左個公主病打死李阿寶條女
林友德咪打死個反骨仔  :p
小說 "閃光的凱撤衛" 的主角機, 凱撤衛係布拉度個仔,
馬沙之反擊中出過, 為左一條未上到既女渣積根打死阿寶女朋友果條死靚仔呀, 就是凱撤衛

小說係講馬反十多年後(即個時間係後過獨角獸的)
凱撤衛大個仔, 老豆係聯邦軍高官既佢卻加入反聯邦組織打番聯邦,
即係布殊個仔大個加入伊斯蘭國打美國的話, 呢個仔係唔係敗家仔呀?

所以凱撤衛渣既RX105物被稱作 "敗家仔高達" 囉
另一原因係RX105個英文係好難讀, 語文能力低下的香港人普遍唔識
所以呢架高達一般香港人稱作 "RX105" 或 "敗家仔高達" 就算

呢架高達日文係讀 "COOL-屍", 而英文都係讀 "COOL-屍" 但個 "屍" 音係短到接近聽唔到
頭像被屏蔽
Sonic817 發表於 26-2-2015 01:43 AM
好好睇咁, 希望動畫化

其實個古仔好短,2集都可能拍唔到,G GEN都係幾版就完
熱狗OO 發表於 26-2-2015 01:11 AM
馬沙之反擊中出過, 為左一條未上到既女渣積根打死阿 ...
即係布殊個仔大個加入伊斯蘭國打美國的話, 呢個仔係唔係敗家仔呀?

我鐘意你呢句...:p
上邊D C兄們唔好誤導,實情係林有德下令執行0既打靶,並唔係佢親手開槍打瓜哈薩維:o........

而哈薩維由“馬反”一役中發癲射殺阿珍(劇場版阿寶炮友)開始已經係敗家仔,之後離家出走改名“馬夫狄”,1聽個名已經夠敗家了:x  
熱狗OO 發表於 26-2-2015 01:11 AM
馬沙之反擊中出過, 為左一條未上到既女渣積根打死阿 ...

Bravo Ching!!!!!
100% clear!!!!!:p
alien133 發表於 26-2-2015 10:54 AM
上邊D C兄們唔好誤導,實情係林有德下令執行0既打靶,並唔係佢親手開槍打瓜哈薩維........

而哈薩維由 ...

下? 馬夫狄係組織名定係佢行走江湖既名? 唔記得了

唉, 做馬伕都仲要滴, 咁點做馬伕呢?
Sonic817 發表於 26-2-2015 01:43 AM
好好睇咁, 希望動畫化

今日動畫化, 會令香港人感觸

早前有師兄在佔中後好感觸咁介紹過;

凱撤衛參加既反聯邦組織是進行政治暗殺, 不斷去殺聯邦的政要
聯邦當然視之為恐怖份子, 但其實是不同的
因為恐怖份子係無差別殺戮, 傷害無辜平民, 有目標的政治殺戮不屬於恐怖份子

閃光的凱撤衛依家做, 你好自然就會代入一個想法:
就像說香港的黃乜瘋有一日得到能力(高達)去對抗建制,
不斷殺害共狗或藍屍高官, 最後被共狗用高達(RX104)搞掂及拉左去處決