Toysdaily 玩具日報

[3A/ threezero] 3A Toys - Megatron

咪往先, 我己訂 Bumblebee 但如果隻文哥, 隻色出成咁, 真係要考慮吓 入唔入佢e個係列嘅其他變形金剛{:1_375:}
megatron隻色 ok 但文哥就......好暗, 冇金屬感.
會唔會燈光問題 ?

小弟心目中嘅文哥藍色應該係咁 (借actoys的圖) :-  帶點紫色:35:
唔知30號d鋪頭開訂未?
頭像被屏蔽
leungwingsum 發表於 27-1-2015 10:41 AM
唔知30號d鋪頭開訂未?

3A官網訂可能會多件parts
amox 發表於 26-1-2015 06:32 PM
咪往先, 我己訂 Bumblebee 但如果隻文哥, 隻色出成咁, 真係要考慮吓 入唔入佢e個係列嘅其 ...

呢隻麥sir, 真係好唔掂......好那肥仔:34::34:
鑑於3A TRANSFORMER前作既BEE早前懷疑手臂設計不良
於是去3A官網又刨下Megatron既lookbook
結果係我連麥sir都開始有懷疑(係,我都認我好煩:DD )

縱觀成本lookbook,所有相片都無法顯示麥sir擁有能構成手臂向內屈曲既關節
如果此懷疑屬實,問題將會同bee大同小異
分別在於bee無法做出向外屈既動作
而麥sir就相反無法向內屈
相信問題同樣源於上臂欠缺一個令手臂旋轉既關節(較晚時間小弟會發圖解釋)

舉個例子就係ching們試試係lookbook芸芸咁多張相,仔細觀察同想像其關節機械構造
試搵出一張令你覺得麥sir係可以左手掂右手既相

要讚嘛,lookbook唯一令小弟睇完有加分既地方,係麥sir某d角度原來係無咁肥矮...:ar:
幾千銀買隻野, 認真d系應該嘅.  如果何動真係有問題 , 同 prime 1 studio d 雕像有咩分別呀 :53:
等C兄圖解

對翻電影d圖,  3A隻麥sir上半身係 ok 嘅, 但下半身個兩塊甲就出事啦 , 塊甲明顯太厚,

別到麥sir 好似好肥咁, 再加上官圖長期用大八字腳形式企立, 視覺上俾人好肥好矮嘅感覺.

但最好唔好俾我估中, 由於關節所限根本就做唔到雙腳企直姿勢, 我發現電影d圖,好

多時麥sir 比較瘦嘅時候, 都系雙腳企直. 好簡單個人高d自然唔覺得肥,  你會唔會覺得曾志偉瘦呀
.

先請各位師兄睇睇小弟呢張圖

圖列出3種不同設計的機械人手臂關節設計
每部份零件以不同顏色標示
不同顏色零件相扣,即形成可活動的關節(附圖以黑白圓形表示該關節旋轉軸所在位置)
而同色者則屬不能單獨活動的個體零件

最左面的三向箭咀表示不同方向
紅:指向前,代表頭部面朝的方向
綠:指向天,代表人偶的站立方向
藍:指向橫,代表人偶雙肩成一直線時的方向

最左邊為B記一般泛用於高達的設計
其特點為肩部關節(紫+綠+黃)的三個旋轉軸能令手臂做出多種旋轉,包括向前、向上、向內及外等多種大方向調整
手肘關節(黃+紅+藍)為雙軸向的雙重關節設計,相對後兩者單軸向的單關節,實在為小改造大改良,令姿勢的自然感加分不少
手腕關節(藍+橙)多與手掌BALL JOINT連結,調整手掌角度

中間為小弟對3A BEE關節的觀察所得既結果
圖中所見,肩至上臂部分(紫+綠)比B記設計缺少一個旋轉軸(B記綠+黃的位置),從而限制了前臂能指向的角度
舉例而言,此種設計雖令BEE可輕易擺出雙手"差腰"的動作,但有一致命缺點,在固定上臂的情況下,BEE的前臂無法指向前方
(或許有人認為前需連同上臂一同旋轉,同樣可解決前臂無法指向前的問題?但我的立場是:我為何要為此設計不良辯解?人家B社20年前已解決的事,3A為何要倒退回去?)
雖前臂(藍+橙)增設一關節用以調整手掌角度,但仍有不少限制

右圖為小弟對3A 麥SIR關節的觀察所得既結果
與BEE情況近似,肩至上臂部分(紫+綠)比B記設計缺少一個旋轉軸(B記綠+黃的位置),同樣限制了前臂能指向的角度
雖然麥SIR能解決BEE無法完成的難題(即在固定上臂的情況下,BEE的前臂無法指向前方,而麥SIR可以)
但麥SIR的情況實際卻比BEE還要差上一大截
新式關節炎令不但令他無法"差腰",如果推測正確,麥SIR無法將散彈槍舉到自己胸前、左手碰不了右手、甚至無法摸到自己的肚皮(?)
手腕關節(藍+灰)貌似存在,但似乎受到很大限制,令手掌活動欠自然

如不認同或未理解的師兄們,有興趣可再將小弟畫的圖與3A的LOOKBOOK慢慢比較,
你會同樣發現3A的作品會特別避免做某些姿勢,甚至同樣姿勢重複使用多次
這就是我同上一位師兄擔心既原因
更可悲的是,以上只屬我樂觀的猜測
在我整理上圖時,我甚至開始懷疑肩部(紫+綠)的旋轉軸是否真正存在
因為LOOKBOOK的相片均無法證明BEE和麥SIR有該部分活動能力

或許有師兄對我的抱怨不以為然,甚至拎定花生等睇我被咀炮
但我想說一則事實:早在12月BEE開訂前我已透過官網去信3A,查詢多項LOOKBOOK的錯漏以至關節問題
可惜我至今仍未收到任何回音
既然官方不願回應,我能做的是引起大家注意,希望用群眾力量去令3A正視問題
已讀不回我不介意,我在意的是廠方是否願意聆聽,改進
我係煩,但我同各位一樣,只希望買到物有所值既玩具

利申:我有訂3A BEE,但麥SIR真係唔開胃,我亦希望入手完美,但唔係爛唔係壞我唔會拎去換

amox 發表於 26-1-2015 06:32 PM
咪往先, 我己訂 Bumblebee 但如果隻文哥, 隻色出成咁, 真係要考慮吓 入唔入佢e個係列嘅其 ...

所以唔訂bee,怕隻老文唔掂

Knightmare 發表於 29-1-2015 01:48 AM
先請各位師兄睇睇小弟呢張圖

圖列出3種不同設計的機械人手臂關節設計

hope this is not true:time::time: