Toysdaily 玩具日報

查看: 27555|回復: 61

[非官方產品] 無限合金---百獸之王者

無限合金---百獸之王者

我覺得玩玩具要記教訓,不過唔駛記仇。
有D 玩具廠前科不濟,例如以前 CMS ,
我會小心D,唔敢訂,情願買唔到。
如果出得好,我都會俾多次機會佢。

舊年有一間新公司公佈推出百獸王,
因年前「十五機事件」之故,我對這個姊妹機好有戒心。
尤其橫睇豎睇都係同一間公司出品,我真係老虎魚蝦蟹都唔敢訂。
至於 TD 網上有"前十五機搞手"公開否認百獸王非佢出品,我覺得......算罷啦~~~

講返隻百獸,作為老餅合金死士,
始終係百獸王..........我會好留意佢!

睇完一輪網上玩評,我都放心入手。(多謝各位勇者)
玩o左幾日,
覺得呢隻算合格........
感覺本品係好平實、好乖仔咁將成隻百獸王整好俾你。
花大量心機去處理幾個接合機關、同埋主要關節,
所以變形、把玩、扭姿勢等等,都好流暢。
不過就冇其他機關俾你玩........除o左發射飛拳,呢樣真係有少少意外。

為o左彌補機關不足,本品附有大量武器。
初回特典更附有多一對大刀,根本多到玩唔晒。

同 Toynami 膠百獸王比較,老實講,
唔計上色,我覺得 Toynami 外型靚過無限合金。

無限合金身型硬係瘦削o左少少,少o左一份七十代機械人霸氣。

題外話,當年 Toynami  合金俾人鬧到飛起----
造功粗糙、配件不足、關節不夠力、合體時括花電鍍.....劣評如潮。
及至推出膠版,因為換了質材,反而抵消了關節缺點,才挽回一點口碑。

以下我這一隻是當年的膠版,我當年入手價只是四百多元,
當變形金剛咁粗玩,我係好滿意o家。

今年 Toynami 推出o既30週年版合金,唔知有冇改善?
我仲考慮緊.........

無限合金每隻獅子都有兩件武器,
不過獅子活動能力不高,
我只係隨便影影就算。

我唔知要製作、推出一隻合金有幾困難,
作為玩家,我只能夠就我玩玩具經驗去評價。

結幾句:
面相、身形都未如理想,少o左一種合金氣魄.......

關節夠力保持,除欠咗一個上臂轉位之外,關節算有齊,相信落咗好多心機,而耐用性就有待觀察。
嗯,因為上色關係,部份關節初初玩會有D 緊,我要捉實個關節受力位,慢慢扭,之後就冇事。

百獸王本身設計簡單,玩具全身基本上冇機關可言,扭起手腳互相㮑埋就算。唔會有驚喜。
造功
方面..... 比較粗糙,約為ES合金水平。

如果你純粹只係合金迷、玩具迷,呢隻我唔特別推薦。
如果你係七十年代機械人情意結一族,想櫃入面有一隻百獸王,
呢隻可以一入。

至於價錢,我唔會同合金魂、孩記MP比較喇,
呢兩間的確已經稱王,無謂強人所難。
如果同其他公司、甚至第三方老變去比,
算合理啦.....唔係,應該要再平少少,........當然,你越平越好,你賣七百啦,我會大讚!

有人話呢隻o野係非官方玩具,
冇版權,應該賣平D 。
.....我唔知道一個三十幾年前o既經典卡通片版權值幾多錢,
我亦都唔識計一間公司冒險去出一隻侵權玩具o既風險成本。
呢方面,我冇意見.....

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

這組真的還不錯玩!除了品質塗裝細節和關節設定小缺失外,目前市售其他百獸王無法與它相較!
無版權都要千六,有版權個價咪唔得掂
taifat 發表於 5-2-2015 05:35 PM
無版權都要千六,有版權個價咪唔得掂

師兄⋯⋯講中我心低說話。{:1_377:}
Agree. 始終級數不同,over 1000 is out of budget. 800 below looks more reasonable. 因為始終不是正版貨,只是彷正貨only !!
leehow 發表於 1-2-2015 09:15 PM
講左呢隻野唔值千六蚊最多值一千蚊到, 買左既師兄一定有同感, 不過又點都好過垃圾十五機既

1千?! 唔值, 只值8XX.

這組在市面上買不到

http://toysdaily.com/discuz/forum.php?mod=viewthread&tid=234762&extra=page%3D1&page=1

真的是很多師兄的攝影技巧很好,影的相片很美,我真的做不到,謝謝分享!
我的這隻佰獸王者,都有不同地方的sad位,師兄們的以比我幸運了!

其實我一直都覺
得這款百獸王的外形和活動能力都好好
(只在網上見到,沒有真實放過上手試)

而我一向喜歡百獸王
但遲遲都未入貨
有兩個原因
1)價錢方面,真的貴左d
2) 噴油上色方面
想請問師兄你這套百獸王的相片
有沒有用電腦tune過顔色
如果無,咁你這套非常好
因為我親身去過幾間店舖,
見過實物,在上色方面都有好大差別
有d直頭可以用低沉來形容,
以師兄你這隻來睇,是好質素的
如果當時我見到的質素是你這隻,
我已入了貨!
anyway
謝謝師兄玩具報告
:77:
Thx and Nice sharing! I will buy one later too!
正POST,好波~~~~~魔魔

呢隻我都會入番隻玩

活動能力不差,連各獸王也有口持的武裝配件,不錯的分享。{:1_377:}
挑戰猫神,忘了為什麼被打成五機的教訓了嗎?{:1_374:}

王者的寶座!猫猫好可愛!!:handshake:

因為版權所以外形有所修改。。
taken 發表於 19-1-2015 09:41 AM
因為版權所以外形有所修改。。

即使是外形略變,應該也是避不了有版權的事實,始終也是由原形來的。:36:
power_moon 發表於 19-1-2015 05:47 AM
其實我一直都覺
得這款百獸王的外形和活動能力都好好
(只在網上見到,沒有真實放過上手試)

我冇用電腦調過色,不過依家D 相機好鬼高智能,好多時已經係影相靚過實物。

至於你講D 色沉,我諗我明你講乜,
因為我都覺。

其實唔止呢隻,我見一D  Q版合金都有呢種情況,
尤其係紅色........硬係有少少瘀瘀地。

呢方面,都係等造廠班專家解畫。

師兄報告寫得好好,好有參考價值,謝謝分享。
頭像被屏蔽
Garycharm 發表於 19-1-2015 10:27 AM
我冇用電腦調過色,不過依家D 相機好鬼高智能,好多時已經係影相靚過實物。

至於你講D 色沉,我諗我明 ...

完全明白,
現在d相機影d相真的又靚又sharp
thanks師兄資料:77:
謝謝師兄的分享!想片拍得很美,文字也很詳盡及中懇,師兄應該用了不少時間!衷心的感謝!:64:
joseph1106 發表於 19-1-2015 10:53 AM
請問 肩關節 合體位 究竟穩唔穩陣?

手夠穩陣,我反而擔心髖關節。
合金外殼膠關節,咁受力o既位置點都有D 擔心。

......相對o黎講,我更擔心我隻 EX 黑真三一。

今次真係要爆幾句!
隻o野髖部緊到黐線,一扭大脾,你會見到個關節好似想爆想爆咁,
我要好小心用手指"鍊"實個關節去扭,扭少少然後影一兩張相就算,
據我所知,有幾位玩家情況一樣,
如果你果隻冇事,我恭喜你,不過都要講講,
一批玩具如果同一位置有咁多隻出問題,通常就唔係因為QC ,而係設計有問題,
你都係要小心D。

以後我會當佢係stand-art咁擺.........呀,唔係,咁死貴,應該叫 statue ,咁覺高檔D 。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

有心評價,隻貓更正!
我反而欣