Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: bbq1120

[分享討論] 小學雞重塗討論(23樓有更新)

自家REPAINT BODY 還可以, 面相小弟就完全無信心, 樓主果然利害!!
gumng 發表於 6-11-2014 01:01 AM
自家REPAINT BODY 還可以, 面相小弟就完全無信心, 樓主果然利害!!

C兄,其實真係唔洗擔心WO,理由如下:
1.原裝個樣你根本唔會用,其實真係可以當無佢...
2.原裝個樣真係太差,應該重塗後唔會差過佢...
3.真係油得唔差過原裝既,埋油返黑眼圈囉...:34:
bbq1120 發表於 5-11-2014 10:56 PM
當然可以,工具其實好簡單,我買既都係平野,如下:
棉花棒
水彩盒

唔該師兄,你真好人:$
唔洗客氣,希望你快D有成品POST上來分享吓!{:1_208:}
bbq1120 發表於 5-11-2014 11:15 AM
我覺得,你只要有(油得點差都好過隻原裝既)信心就得
我響到用文字詳細講一次我既流程:
1.先用 ...

我無針筆,點整眼珠?
hkh1993 發表於 7-11-2014 07:51 PM
我無針筆,點整眼珠?

針筆=0號面相筆,真係無最細筆頭既筆,可用牙籤慢慢點.{:1_220:}
bbq1120 發表於 7-11-2014 08:33 PM
針筆=0號面相筆,真係無最細筆頭既筆,可用牙籤慢慢點.

師兄,我最後都玩唔點:oh:
hkh1993 發表於 8-11-2014 12:33 AM
師兄,我最後都玩唔點

慢慢來,不如影底你做到邊,大家一齊研究吓{:1_210:}

今次重塗左黑寡婦,有時間可以去睇吓.

http://toysdaily.com/discuz/foru ... page%3D1&page=1
bbq1120 發表於 8-11-2014 08:55 AM
慢慢來,不如影底你做到邊,大家一齊研究吓

我重做個幾次:Q

先支持你,其實初初試,算係咁架啦,我都有好多次失敗既,
入正題,我覺得係因為你D白色同藍色油太杰,同眼白大左小小,想再試可以咁做:
1.抺乾淨眼白同眼珠先.
2.先開好希既白色,希到開油水有白色成份咁(約4比1份量),可以滴到出來,
3.再用0號面相筆點入去,(唔洗太多啦),因為開得希,好易流滿眼白,點好兩隻眼,等乾,(無0號筆可去文具鋪買最細既水彩筆,約$4.5一支,當然0號筆好用D啦)
4.重複3.令到眼白既白色平均同顏色清楚可見就得.
5.用另一支面相筆加開油水,抺走多出既部份,
6.眼珠又係用開希既藍色,就住點小小於0號面相筆既筆頭,(唔好有水珠見到既份量)慢慢點上去.眼型同大細就自己因返了.

bbq1120 發表於 10-11-2014 09:12 AM
先支持你,其實初初試,算係咁架啦,我都有好多次失敗既,
入正題,我覺得係因為你D白色同藍色油太杰,同眼白 ...

重新整過 半成品:cool:
d鬚點整,試過慢慢點上去,唔係好得:(
hkh1993 發表於 12-11-2014 03:48 AM
重新整過 半成品
d鬚點整,試過慢慢點上去,唔係好得

如果hkh1993兄係決定用黑眼圈做型,我覺得眼白位可以細返D,再跟進兩隻眼球視線相同,如下圖:

當然手畫一定易過上色啦,只係想表達吓我覺得咁樣好似型D啫.

之後講點整鬚,我就用0號筆點上顏色,(唔可以見水珠既份量)先點好外型,如下圖:

再向剩餘既地方慢慢點滿佢,點完得乾,我再用綿花棒加開油水,(不要滴既份量)慢慢點上之前既鬚上面,令鬚色淺D自然D
當然你手工好可以開岩色用0號筆直接點上去啦,(例如騎28大叔):64:
隊長舊化完更加正!! 直頭有大叔既影子~