Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 小學雞重塗討論(23樓有更新)

hkh1993 發表於 4-11-2014 09:03 PM
師兄黠改嫁?有無教學?

你問邊隻?冬兵?定愛莎?
如果係冬兵,大概流程如上,如細節有問題可再問,我會盡力答.:77:
如果係愛莎,我遲小小會重塗安娜,到時會放流程上來.請等一會.:shy:
油的不错  眼珠蓝色稍微在淡一些 就更好了 顶
qi28dedashu 發表於 5-11-2014 12:36 AM
油的不错  眼珠蓝色稍微在淡一些 就更好了 顶

多謝qi28dedashu兄入來支持及指導!:$下次油眼珠會記得:64:
(你是我的偶像呀!:help:)
qi28dedashu兄,請問眼珠及眼睫毛,你是否出動到放大鏡上油?因為我用到針筆都油唔到咁仔細,睇到眼都盲...:(
bbq1120 發表於 4-11-2014 11:24 PM
你問邊隻?冬兵?定愛莎?
如果係冬兵,大概流程如上,如細節有問題可再問,我會盡力答.
如果係愛莎,我遲 ...

小弟想知冬兵難唔難整呀?見到師兄整得咁靚.我驚自己整唔點呀{:1_372:}
期待師兄下個作品:D
師兄,你的作品好靚喎,就算你話唔係大師級,至少也有師傅級吧!
hkh1993 發表於 5-11-2014 12:59 AM
小弟想知冬兵難唔難整呀?見到師兄整得咁靚.我驚自己整唔點呀
期待師兄下個作品

我覺得,你只要有(油得點差都好過隻原裝既)信心就得{:1_203:}
我響到用文字詳細講一次我既流程:
1.先用開油水及棉花棒,抺走原裝色,粗暴D都無所謂,反正面部係原色膠料.

先上眼白,開油唔可以太(傑),同太(希),太(傑)會上到一舊舊,太(希)又唔上色,用面相筆上眼白都可以大膽D,油過龍可用(第二支)面相筆加開油水修復,
之後上眼珠,其實我上得唔係咁好,我就用針筆(慢慢點)個眼珠出來,點過龍又係可用(第二支)針筆加白色修復(當然要等乾左先啦).
再上頭髮,呢個好簡單,我既做法係,開好(希)既黑色(當然要上左要有色見到啦),怒上成把頭髮,等乾左用開油水及棉花棒抺高出既位置,頭髮就有層次

跟住到眼眉,鬚同嘴,又係大膽D都唔驚,油過龍可用(第二支)面相筆加開油水修復,鬚同嘴我又係開好(希),鬚係慢慢點出來.
之後做陰影,呢樣如果無信心可飛左去,有做就立體D,我響眉心,眼眉同眼之間,眼袋位都打左好(希)既陰影.
最後,反覆檢查,真係無甩漏,就噴消光,(記住,噴左消光就好難執返架啦!)完成!
4mm 發表於 5-11-2014 07:24 AM
師兄,你的作品好靚喎,就算你話唔係大師級,至少也有師傅級吧!

先多謝讚賞,:77:
師兄言重了,冬兵係我重塗既第二隻玩具,我真係新手來的,不過之前對畫畫有D興趣,小弟簽名處既畫都係本人畫:shy:
向qi28dedashu兄致敬,學大師重塗美國隊長,當然,qi28dedashu兄全隻重塗我當然未做到,我呢個係簡易偷雞版:34:

以下係我之前有上小量線既隊長一個,影來對比用,好!開工!{:1_210:}

先開好(希)既黑色做陰影增加層次.

再響衫既接線位及衫紋位上好(希)既淺藍色,及上返對靴既色.

背部情況.

嘴唇上色及頭盔做舊化.

完成:shy:

未做舊化對比...

有時間重塗安娜公主放上來!:shy:

安娜與愛莎會開個新POST
bbq1120 發表於 5-11-2014 12:55 AM
多謝qi28dedashu兄入來支持及指導!下次油眼珠會記得
(你是我的偶像呀!)
qi28dedashu兄,請 ...

目前还没用到你说的放大镜 我是用0号面相笔涂
bbq1120 發表於 5-11-2014 11:15 AM
我覺得,你只要有(油得點差都好過隻原裝既)信心就得
我響到用文字詳細講一次我既流程:
1.先用 ...

師兄,d工具可否整個清單比我呀.因為我無工具(筆,油等等) ,thx :handshake:
大家都係師承騎大叔:handshake:,大叔的post真係影響深遠
我都有簡易偷雞版

qi28dedashu 發表於 5-11-2014 08:30 PM
目前还没用到你说的放大镜 我是用0号面相笔涂

說來慚愧,我都已經係用0號面相筆了,都上到眼花,呢D就係層次既分別:(
hkh1993 發表於 5-11-2014 10:05 PM
師兄,d工具可否整個清單比我呀.因為我無工具(筆,油等等) ,thx

當然可以,工具其實好簡單,我買既都係平野,如下:
棉花棒
水彩盒
紙巾(清潔筆用)
開油水,(你可以買細支,慳慳地夠用了)
油,(你可以買細支既雙星油性,再平D)
消光噴罐油(我無響手,響公司,所以無影)
面相筆,(我買一SET四支)[廿雞]
飲管(吸開油水開油用)去7仔
edmondphk 發表於 5-11-2014 10:20 PM
大家都係師承騎大叔,大叔的post真係影響深遠
我都有簡易偷雞版

C兄,你果隻隊長都好靚WO:D
你說得對,騎大叔既POST,睇一次嘩一次!:35: