Toysdaily 玩具日報

查看: 11430|回復: 43

[分享討論] 小學雞重塗討論(23樓有更新)

小弟受兩位高人影響(borisasf兄及騎28大叔),所以學習吓重塗,以下係分享小弟手作仔,當然唔會好似以上兩位大師級啦,所以希望大家指點吓,等我可以改進吓.

以下呢隻係原裝樣,我呢張係上網下既,佢呢隻已經算油得好架啦,有入既都會明我講乜,我果隻值頭係慘不忍睹,:blame:

先起左d舊既油先

我就跟騎28大叔教學,上左眼先.

之後頭髮,眼眉,嘴,鬚

打陰影,再消光

完成,雖然要似巴基重有一段距離,不過總好過原裝先:(

個身我特登唔做消光,因為戲服係皮革料,我想光身:shy:

同隊長拍檔了,我隻隊長返來右眼斜了,當然依家小量重塗攪返啦:DD

原裝愛莎其實整體唔算太差,我ok接受到,係隻眼斜望我唔鍾意,再加上borisasf兄重塗後靚到核爆,所以的起心肝重塗(隻眼啦:34:)

其實唔係好得,朋友都話邊位唔圓,不過我盡左力了,正常睇唔太覺既...{:1_222:}

正常視野了,自己收貨先啦,未有本事油到borisasf兄水準,望各路高手指導,:sad:點先可以油得圓d呢?

有關重塗既都可以來討論吓架,謝謝.:77:
ching唔錯喎! 好過本身好多,都幾似本身個樣丫{:1_377:}
Bucky隻眼油得令! 不過唔係啡眼咩?

我跟呢張重塗,可以網上色差唔準,都油左就由佢啦...:(
用咩起舊既油嫁師兄
我用mr.color開油水,用棉花棒慢慢抺.
油多D就変大師級架喇{:1_377:}
Good try,師兄用咩油?
jojokit 發表於 3-11-2014 11:04 AM
油多D就変大師級架喇

油多十年都未必得...:unhappy:
edmondphk 發表於 3-11-2014 01:35 PM
Good try,師兄用咩油?

其實都係一般模型油,我自己就鍾意用MR.COLOR既油,習慣而已...:34:
ching 油得好
尤其冰雪奇緣
瞳孔重油還能如此的圓
原裝真係好樣衰!
now so much better
比克 發表於 3-11-2014 11:10 PM
ching 油得好
尤其冰雪奇緣
瞳孔重油還能如此的圓

多謝讚賞,小弟非常喜歡愛莎呢個角色的:handshake:
quincy 發表於 4-11-2014 10:06 AM
原裝真係好樣衰!