Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 【對社會有害無益的人】

所為學生佔路!!無可否應有應嚮!!但真的咁大??一男子因數的小動作!佔–條路變封三條路!!!是誰在玩小把戲!!!假地盤佬,假政府工會!!假的士,小巴!!假綠色和平!!
揾14k既都領導咁唾棄都唔出聲,認命啦。
Code 發表於 27-10-2014 10:00 PM
先唔講你內容,其實真是好怕你呢種人,
先係口持理性,然後面對質疑就起唒剛,
自己落閘屈人話自己係五 ...

開頭我係唔支持嘅,我覺得根本唔會佔得成,後來做到咗,重咁長時間,係真心佩服。記得28號果晚放完催淚彈,大家好激動,落到街有學生(冇著校服,但從年紀睇應該係)拖著一箱箱水去搭地鐵,我諗係睇完電視自發去,當時好感動,香港重有咁多因為睇唔過眼願意企出嚟嘅人。之後我妹有幫手派水,我個仔十七歲,連續幾晚去金鐘企,可能佔中對自己生活影響唔係太大,我重可以保持包容心態去支持,但唔可以因為咁,而抹殺真係好受影響果啲人嘅諗法,更唔應該抹黑佢地。
shiufon 發表於 27-10-2014 09:32 PM
呢位師兄,您真心認為受佔中影響而企出嚟嘅人,唔及「將所有收受利益行動既指控  証據等等視 ...

我何時說過「受佔中影響而企出嚟嘅人,唔及「將所有收受利益行動既指控  証據等等視為虛構  又忽略被誤導誇大甚至偽造訊息煸動者」多?反佔中又唔係受影響嘅人,而全部都係收咗錢嘅人?被佔旺角、銅鑼灣而冇車返屋企、做唔到生意全部都係假嘅,根本冇人受影響。總之唔支持呢次運動嘅,一律係收錢、五毛同唔肯犧牲嘅人」?

我係要指出  你既所謂「反佔中嘅好多係受影響嘅人」缺乏你自稱既客觀性  因為你忽略左我前帖提出既人仕 而除去這些人仕之後  係咪真係如你所言仲係「好多」呢?明顯存有疑問吧  豈可一口咬定?

唔知你講既「無意喺字眼上同師兄琢磨」係咪指「一般人」同「有些人」呢?  如果係既話  我真係建議你發言之前先好好自行磨一磨  因為他們的意思分別好大的

另外  邊個唔俾你「小小質疑 多多表達」?唔駛動氣  等我得閒既時侯拖佢去暗角了解下!
shiufon 發表於 27-10-2014 11:34 PM
開頭我係唔支持嘅,我覺得根本唔會佔得成,後來做到咗,重咁長時間,係真心佩服。記得28號果 ...

「可能佔中對自己生活影響唔係太大,我重可以保持包容心態去支持」

<其實你知唔知自己講野好「局外人」feel既呢?好似你凈係有損失  而爭取緊既野你係無份既咁  作為一個成年人  我真係唔敢大言不慚地講什麼「包容」  因為  如果我地唔係一直掛住「吃喝玩樂返工訓覺」  而係早早出黎抗爭既話  今日班學生好可能就唔駛出黎做先鋒了  甚至享受緊我地既成果都未定  今日呢個局面  係你同我都有份攪出黎架!仲講乜野包容  我求佢地原諒都黎唔切呀!
當然  如果你坦坦白白承認自己覺得香港變得同大陸一樣係無所謂既話  你的確可以大大聲聲講包容既  就如張曉明所言「你們能活著,已顯出中央的包容」一般
Tachikoma 發表於 28-10-2014 02:31 AM
「可能佔中對自己生活影響唔係太大,我重可以保持包容心態去支持」

我用包容兩個字,係因為我唔相信今次運動可以改變中央政策,我唔相信學生所謂&#22021;「牌」係有用或者係可用作談判籌碼,能夠「強迫」甚至係「感動」到人大改變佢地&#22021;決定。支持運動純粹係支持佢地&#22021;勇氣同理念,而唔係「讚同」或認為「呢個係一個可行&#22021;方法」。

認同理念同讚同方法係兩回事,無須因為認同一樣&#22050;,就盲目讚同用&#22021;方法係OK。

當然呢個只係我個人睇法,可能正如你所講,最終成功都未定,我只係好「主觀」咁認為唔會成功,到我可以享受佢地為我地爭取&#22021;成果,我講多謝都&#22175;唔切添。但現階段,我依然係認為唔會成功,亦唔認同做法。

支持歸支持,現實歸現實,觀乎689 前幾天的言論,他根本就是話俾班學生知,縱使我如何與民為敵,亦不能動我分毫,順便迫一些一直不肯表態的建制派現形歸隊,我如何 pk , 你地都要保我!悲觀的說,今次實際上不會爭取到什麼,但確實已令很多傳媒和政府的醜惡無恥,完全浮面,你估東方太陽TVB. 真係會絲毫無損?但最大問題是,如何找個藉口退場,當下最不想示威者退的香港人,我肯定就是 689!
hk小文 發表於 28-10-2014 08:51 AM
支持歸支持,現實歸現實,觀乎689 前幾天的言論,他根本就是話俾班學生知,縱使我如何與民為敵,亦不能動我 ...

俾我係689根本乜都唔駛做,你要抗命我俾你,但其他唔會應承,亦講到明話事權唔&#21946;我處,我應承唔到你,下台更加無可能。等學生熱情燒光殆盡,等下面&#21874;人自己亂鬥,乜&#22050;民生影響講真關佢鬼事,完全影響唔到佢分毫,如果大家認為學生日日&#30611;街佢會心痛,小商戶冇生意做佢會心酸,甚至放棄自己個位&#22175;保佢地,咁就唔係你地口中無人性&#22021;689啦。
shiufon 發表於 28-10-2014 07:25 AM
我用包容兩個字,係因為我唔相信今次運動可以改變中央政策,我唔相信學生所謂&#22021;「牌」係有用或者係 ...

shiufon兄,算啦!你講再多都無用,呢個討論區已經成為某部分人的主題公園,佢地見到其它人發表不同意見就會不斷質疑,搞到你自己整個人都唔好受,自討沒趣又何苦呢。如果你唔去回复佢地主題,距地主題就無人會回复,只要你一有回复,幾十個回复輪住來爆你,而且仲一面倒,實在可怕。
leo0079 發表於 28-10-2014 09:55 AM
shiufon兄,算啦!你講再多都無用,呢個討論區已經成為某部分人的主題公園,佢地見到其它人發表不同意見 ...

哈哈,我冇所謂&#22021;,得閒吹水咁唧,講到尾shiufon只係一個代號,就算俾人鬧俾人質疑我都唔會嬲,呢幾篇回文係笑住打添。

我唔認為自己講&#22021;&#22050;可以動搖到呢度任何一位朋友&#22021;想法,同樣地大家講&#22021;&#22050;亦動搖唔到我&#22021;心情,所以講乜都冇所謂∼
shiufon 發表於 27-10-2014 11:34 PM
開頭我係唔支持&#22021;,我覺得根本唔會佔得成,後來做到&#21655;,重咁長時間,係真心佩服。記得28號果 ...

我個人立&#22642;,簡單說會影響到部份"真正會被影響到的"而同時又吾關心呢個活動所帶出的理念的人,佢地呢個反對聲音權利我係尊重但同時我暗地亦係鄙視ge(吾關心只係因禍害的影響吾會甘快係呢一刻發生,當將來發生在你或你後代先會發覺關你事)。但係以外其他的屈、謊、打、的一切我個人係不接受。
hk小文 發表於 28-10-2014 08:51 AM
支持歸支持,現實歸現實,觀乎689 前幾天的言論,他根本就是話俾班學生知,縱使我如何與民為敵,亦不能動我 ...

絕對同意!!!!我相信到了今天學生都知不會爭取到什麼的了,但令政府的醜惡無恥現形已經種下種子在各人心中,689罷明利用藍帶/反對市民去借力拆力,吾會做任何野....你話佢幾甘愛港....
takeshi 發表於 28-10-2014 02:19 PM
絕對同意!!!!我相信到了今天學生都知不會爭取到什麼的了,但令政府的醜惡無恥現形已經種下種子在各人心中 ...

雨傘運動開始之後,有評論話班學生,年輕人唔尊重那些學者,議員,長官,但有無人問過,那些教授有尊重自己是教授嗎?議員有尊重自己是議員嗎?署長有尊重自己是署長嗎?局長有尊重自己是局長嗎?司長有尊重自己是司長嗎?特首有尊重自己是特首嗎?他們有尊重過自己的身分才發言嗎?睜著眼睛說瞎話而面不紅,耳不赤,那麼?叫人如何尊重他們呢?
shiufon 發表於 28-10-2014 07:25 AM
我用包容兩個字,係因為我唔相信今次運動可以改變中央政策,我唔相信學生所謂&#22021;「牌」係有用或者係 ...

「支持運動純粹係支持佢地&#22021;勇氣同理念,而唔係「讚同」或認為「呢個係一個可行&#22021;方法」。」

<支持佢地&#22021;勇氣同理念同支持運動係兩回事黎  既然唔讚同又唔認為呢個係一個可行&#22021;方法  又談何「支持運動」?
直接D  坦白D  說句「我反對這場運動」真的咁難嗎?

「認同理念同讚同方法係兩回事,無須因為認同一樣&#22050;,就盲目讚同用&#22021;方法係OK。」

<根據你說的「我公司係彌敦道,日日都去,我有捐過水,」究竟係單純「認同理念」定係「支持運動」既表現呢?唔通你捐水  係為左表達你既不「盲目讚同」?又或者係人道救援?唔知道  當中有幾多人係因為收到你捐既水而覺得被支持  並繼續進行運動既呢?
而你現在不「讚同用&#22021;方法係OK」了  究竟係因為覺得自己當初「盲目」了  定係有如出埃及記中在曠野抱怨既以色列人般呢?

「當然呢個只係我個人睇法,可能正如你所講......,我依然係認為唔會成功,亦唔認同做法。」

<你仲係未明白  你  以及其他好多既人  支唔支持或者認唔認同  以及參唔參與呢場運動  都會或多或少地左右呢場運動既結果的  越多你這類人  運動成功既機會就越少  相反  越多加入抗爭既人  成功既機會就越大  唔好再以為自己可以做一個「客觀」分析既局外人啦唔該:42:
Tachikoma 發表於 28-10-2014 08:34 PM
「支持運動純粹係支持佢地&#22021;勇氣同理念,而唔係「讚同」或認為「呢個係一個可行&#22021;方法」。 ...

OK,我都話囉,如果你認為真係要贏到盡,斷章取義,連每一個字都要同你講&#22050;&#22021;人都反駁你唔到,咁你贏囉,我冇所謂喎,你要咁先可以得到你&#22021;人生&#22021;滿足,我絕對願意成全你。

好啦,咁我認我反對呢場運動,認係局外人,認唔冇資格批評或對你地高尚&#22021;運動作出任何意見,得喇嘛?:)

咁唔阻師兄你去玩你&#22021;&#12479;&#12481;&#12467;&#12510;喇,抱歉∼:43: