Toysdaily 玩具日報

查看: 11781|回復: 35

[分享討論] 【對社會有害無益的人】

王維基
【對社會有害無益的人】

幾十年來,相信香港人也是首次因為政見不同,而導致家庭和朋友之間出現分歧。我認為這是好事,既然雙方擁有不同意見,就必須學習和諧共處。但是,有三類人我卻非常討厭,原因並非因為我們的政見不同。因為每個人對事情的取向,以及重視程度也不同,就簡單如各人對生果有不同喜好一樣。

最令人討厭的人,第一種莫過於不斷製造謠言的人,沒經過求證,甚或明明可能知道是謠言仍要散播,以支持自己的觀點,這類人不是無知便是無恥。

第二類人,自己不肯犧牲卻在旁取笑犧牲的人,甚至扮作看透世事,說學生不成熟、被人利用,取笑別人是馬前卒。這類人非常令人討厭,中國能脫離日本侵略,也全靠「馬前卒」為人民犧牲。自己沒有理想,只着眼利益,卻在旁指指點點,在沒有證據支持的情況下說三道四,說別人是被人操縱,這種人的道德最差。

第三種人看見目前的情況,內心不舒服,所以只希望盡快平息,卻沒有理解過事件背後的始末。他們不管用甚麼方法、不管原則,只希望以簡單方法盡快解決。

這三種人,對社會只有害無益。

扮作看透世事,,說學生不成熟、被人利用,取笑別人是馬前卒。在沒有證據支持的情況下說三道四,說別人是被人操縱,這種人的道德最差<---我見最多係呢種人.....
shiufon 發表於 28-10-2014 09:06 PM
OK,我都話囉,如果你認為真係要贏到盡,斷章取義,連每一個字都要同你講&#22050;&#22021;人都反駁你唔到 ...

駁我唔倒  係你個人問題  駁倒既慌你會唔駁落去咩  駛乜&#21946;到屈人斷章取義  屈人係為要得到人生&#22021;滿足咁下流呢?
我生活已經好忙架啦  &#21946;度做「cd-rom」都做左好多年  唔係大是大非當前  鬼得閒理你咩
你邊位呀  嬴你會滿足?乜而家D人興咁樣抬舉你自己既咩?:38:
你係真唔阻至好呀  我又真係好多野未得閒玩  幾乎連「只開盒check件」既時間都無呀  唔該哂:77:

咁客觀&#21874;咁睇,反佔中&#22021;好多係受影響&#22021;人,你唔可以否認佢地&#22021;想法。

即係話如果只係七一遊行,行一日就完,咁俾人笑,我認為可以用呢段文&#22175;形容,但&#21946;影響到其他人&#22021;日常生活,而學生所爭取&#22021;&#21946;一般人心裡未必咁重要,亦肯定爭取唔到,咁唔可以將反對&#22021;人定為道德最差。
shiufon 發表於 28-10-2014 07:25 AM
我用包容兩個字,係因為我唔相信今次運動可以改變中央政策,我唔相信學生所謂&#22021;「牌」係有用或者係 ...

shiufon兄,算啦!你講再多都無用,呢個討論區已經成為某部分人的主題公園,佢地見到其它人發表不同意見就會不斷質疑,搞到你自己整個人都唔好受,自討沒趣又何苦呢。如果你唔去回复佢地主題,距地主題就無人會回复,只要你一有回复,幾十個回复輪住來爆你,而且仲一面倒,實在可怕。
Code 發表於 27-10-2014 10:00 PM
先唔講你內容,其實真是好怕你呢種人,
先係口持理性,然後面對質疑就起唒剛,
自己落閘屈人話自己係五 ...

開頭我係唔支持&#22021;,我覺得根本唔會佔得成,後來做到&#21655;,重咁長時間,係真心佩服。記得28號果晚放完催淚彈,大家好激動,落到街有學生(冇著校服,但從年紀睇應該係)拖著一箱箱水去搭地鐵,我諗係睇完電視自發去,當時好感動,香港重有咁多因為睇唔過眼願意企出&#22175;&#22021;人。之後我妹有幫手派水,我個仔十七歲,連續幾晚去金鐘企,可能佔中對自己生活影響唔係太大,我重可以保持包容心態去支持,但唔可以因為咁,而抹殺真係好受影響果&#21874;人&#22021;諗法,更唔應該抹黑佢地。
Tachikoma 發表於 28-10-2014 02:31 AM
「可能佔中對自己生活影響唔係太大,我重可以保持包容心態去支持」

我用包容兩個字,係因為我唔相信今次運動可以改變中央政策,我唔相信學生所謂&#22021;「牌」係有用或者係可用作談判籌碼,能夠「強迫」甚至係「感動」到人大改變佢地&#22021;決定。支持運動純粹係支持佢地&#22021;勇氣同理念,而唔係「讚同」或認為「呢個係一個可行&#22021;方法」。

認同理念同讚同方法係兩回事,無須因為認同一樣&#22050;,就盲目讚同用&#22021;方法係OK。

當然呢個只係我個人睇法,可能正如你所講,最終成功都未定,我只係好「主觀」咁認為唔會成功,到我可以享受佢地為我地爭取&#22021;成果,我講多謝都&#22175;唔切添。但現階段,我依然係認為唔會成功,亦唔認同做法。
冬暖夏涼小恐龍 發表於 27-10-2014 09:46 PM
小小質疑!!你吾落場看看!!??請到場張開你的A,B,C眼看過清楚!!不要坐井觀天 .躲在電腦後做個無狗用鍵盤戰士! ...

邊個話我冇去睇過?我公司係彌敦道,日日都去,我有捐過水,我個仔有去過金鐘企,我妹有幫手派水,你憑乜&#22050;話我躲在電腦後?我敬重學生,但睇唔起你地呢&#21874;一言堂,唔&#21873;聽就鬧人,連小小異議都聽唔入耳,自己&#22021;正義就係真理,要贏晒,一步都唔退得,一句說話都唔可以冒犯。冇問題&#22021;,我理解你呢種人&#22021;品性,您地&#22021;民主就係咁&#22021;一回事。
hk小文 發表於 27-10-2014 05:29 PM
第一種形容當下警察,保安局,建制派,特首都不為過。

保安局及警方已經信用破產!!!呢種破產..對某代人..有排10年8年都未必recover到,香港係28/9後已經進入另一時代,但我見有D我識ge人仍在呃自己逃避緊...見到吾logic、無sense、吾合理事、大話當無野....為左所謂"正常"社會(我吾覺依架個社會有幾"正常"),吾想變,降低自已的智慧去迎合謊言...
小小質疑!!你吾落場看看!!??請到場張開你的A,B,C眼看過清楚!!不要坐井觀天 .躲在電腦後做個無狗用鍵盤戰士!!!
takeshi 發表於 28-10-2014 11:13 PM
班人就係以為自己目空一切,似為自己食salt多過班後生食米ge叔/伯/嬸人....

你班叔/伯兩句傾吾掂就打 ...

田少呢 d, 有頭有面有錢有背景,講句自己想講既野,都落得如斯下場,強國?俾你去到火星都無用!
仲有在沒有證據支持的情況下說說學生收$3000入佔中, 而自己就收$300去參加反佔中大遊行.:what::what:

媽媽的心聲

http://www.passiontimes.hk/article/10-26-2014/19405

第一種形容當下警察,保安局,建制派,特首都不為過。

【16點45分消息】保安局及警方出席立法會保安事務委員會會議,其間播放多個佔領區網上短片和圖片,以證明佔領者暴力行為,其中一幅警車被毀爛的網上圖片,早前被網民質疑「造假」,認為玻璃倒影中行人衫袖特徵不一致;但亦有人指出當日的確有警車爛窗,原因不明。

查都唔查就當真擺上立法會,根本搏無人跟進就算!但你有無尊重自己堂堂"保安局"?以後點信你呢?
shiufon 發表於 27-10-2014 05:16 PM
咁客觀&#21874;咁睇,反佔中&#22021;好多係受影響&#22021;人,你唔可以否認佢地&#22021;想法。

即係話如 ...

以我理解

佢ge意思係--自己不肯犧牲卻在旁取笑犧牲的人

而你ge意思係講緊--理性反對的,文中不是指這類人呢....:64:

shiufon 發表於 27-10-2014 05:16 PM

即係話如 ...

咁客觀?!:38:&#21874;咁睇,
「將所有收受利益行動既指控  証據等等視為虛構  又忽略被誤導誇大甚至偽造訊息煸動者」,反佔中又「真係好似」好多係受影響&#22021;人,你唔可以否認佢地&#22021;想法&#22021;。

另外想請教呢位久唔久就喜歡把「理性」「客觀」掛於口邊既師兄  你係點樣「肯定爭取唔到」&#22021;呢?

仲有  你所指既「一般人」其實係咪應該用「有些人」來形容會適當D及&#36739;為貼近事實呢?難道學生唔係「一般人」?參與運動人仕又唔係「一般人」?
Tachikoma 發表於 27-10-2014 08:30 PM
咁客觀?!&#21874;咁睇,
「將所有收受利益行動既指控  証據等等視為虛構  又忽略被誤導誇大甚至偽造 ...

呢位師兄,您真心認為受佔中影響而企出&#22175;&#22021;人,唔及「將所有收受利益行動既指控  証據等等視為虛構  又忽略被誤導誇大甚至偽造訊息煸動者」多?反佔中又唔係受影響&#22021;人,而全部都係收&#21655;錢&#22021;人?被佔旺角、銅鑼灣而冇車返屋企、做唔到生意全部都係假&#22021;,根本冇人受影響。總之唔支持呢次運動&#22021;,一律係收錢、五毛同唔肯犧牲&#22021;人?

好,咁基本上冇乜&#22050;可以討論落去。我唔應該發表任何意見,因為我根本冇資格,唔得記&#21655;民主係神聖&#22021;,連小小質疑、表達意見都唔可以。對唔住,我錯,抱歉令您感到不快。

我無意&#21946;字眼上同師兄琢磨,如果您認為將任何一個字修改會令您舒服&#21874;&#22021;話,我樂意隨時修改。
shiufon 發表於 27-10-2014 09:32 PM
呢位師兄,您真心認為受佔中影響而企出&#22175;&#22021;人,唔及「將所有收受利益行動既指控  証據等等視 ...

自己落閘屈人話自己係五毛,再乘機加罪於”民主”,
根本你自己先係”有你講無人講果種人”。

至於反佔中,我絕對相信有唔少人受影響,我有唔少朋友係正西洋菜街開工,我聽唔少,
我自己呢個月亦調左去旺角翻工,識左唔少行業既人,亦有唔少人因為無巴士而煩惱。但我建議你得閒不防落旺角了解下,果種了解係真是聽佢地講佢地理據,唔係睇下就算,我可以講好多所謂反佔中者都絕非受影響既人,反而花生友先係最多。

比多個例子你,申請禁制令果班潮聯小巴係無一架會經佔領區,根本無影響。

不如你睇翻晒所有留言,係邊個起晒剛先?我只係講&#21655;句「唔可以否認受影響&#22021;人&#22021;想法」,冇針對任何人或說話,點解就要整個冷笑&#22021;表情?

你都識講,真係有唔少人受影響,呢個係事實,佢地有冇企出&#22175;反佔中係另一回事,用「其實企出&#22175;&#22021;好大部份都係收&#21655;錢」,你唔認為係抹黑&#22021;一種咩?

我無意同呢道任何一位師兄罵戰,我唔識你,你亦唔識我,無謂為&#21655;唔識&#22021;人勞氣,有乜冒犯&#22021;對唔住,我認錯。sorry~

無需要道歉,討論無分對錯,大家分享下,希望你唔會因為咁覺得被滅聲。 至於冷笑icon,我覺得真是敏感左。  發表於 27-10-2014 10:24 PM

你可以睇翻我留言,根本從呢個運動一開始我就支持,直到而家都冇改變,重為香港有市民願意企出&#22175;驕傲。

我係著眼個態度,不過我了解完應該都係誤會來。 btw我同你岩岩相反,由反對->保留->到親力親為撐。  發表於 27-10-2014 10:29 PM

SORRY冇車返屋企、做唔到生意全部都係假&#22021;,但&#28857;解吾問反原因何在!!

(一男子因數看不到!!小動作看不到!!比強姦&#28857;解要反抗!!)

今日新聞!!http://www.macauhp.com/news.php?act=content&conid=26303
在伊朗,一名女子因反抗性侵而自衛殺人,但卻被判死刑。賈巴里19歲時遭性侵,因自衛而殺死施襲者薩爾邦迪,被判死刑,薩爾邦迪的家人稱,如賈巴里想活命,必須向他們道歉並更改證詞。
據報道,2007年時任伊朗情報部前僱員薩爾邦迪,僱用年僅19歲的室內設計師賈巴里為其重新設計辦公室;隨後薩爾邦迪帶賈巴里來到其住處,企圖強姦。賈巴里出於自衛,刺傷薩爾邦迪的肩膀並逃走,隨後還為薩爾邦迪叫了救護車,但薩爾邦迪不治身亡。

將於日內被處決

賈巴里被控蓄意謀殺,在嚴酷的審訊下而認罪。據報道,現年26歲的賈巴里將會於數日內被處決。
根據伊朗法律,薩爾邦迪的家人是唯一能夠寬恕賈巴里,使其免於死刑的人。然而薩爾邦迪26歲的兒子稱,要他們這麼做,除非賈巴里更改供詞,向他們道歉,並供出同謀。
據薩爾邦迪的兒子稱,刺殺事件發生時,還有另一名男子也在現場。

伊朗女子自衛殺人被判死刑

■賈巴里2008年在法庭上自辯。

將於日內被處決
賈巴里被控蓄意謀殺,在嚴酷的審訊下而認罪。據報道,現年26歲的賈巴里將會於數日內被處決。
根據伊朗法律,薩爾邦迪的家人是唯一能夠寬恕賈巴里,使其免於死刑的人。然而薩爾邦迪26歲的兒子稱,要他們這麼做,除非賈巴里更改供詞,向他們道歉,並供出同謀。
據薩爾邦迪的兒子稱,刺殺事件發生時,還有另一名男子也在現場。
伊朗女子自衛殺人被判死刑