Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Kre-o變形金剛專題討論及分享帖 (25/3 5件作品更新76-81樓 by SAMSUNG)

Ac_angel 發表於 6-1-2015 08:50 AM
(不是廣告MODE)我周圍搵就唔係好見有,我係某拍買的(不是廣告MODE)
希望你都能找到大家的心頭好~~

剛上Yahoo bid :^ 見到現在bid到2魚3草~
如果哩個價可以直接購都可考慮
不過我再落bid個價就唔多靚~
所以放棄了~

唔知點解哩set連外國朋友都少見到~
所以我覺得總會有大貨返既一日掛~
冇都冇計~儲set相當擁有~

恭喜入到好野~{:1_377:}
希望我都有哩日~

Kre-o週記:^

戰鬥派製作中~{:1_238:}執屋發現哩隻都未認真玩過~
今日下午得閒慢慢整~
暫時設計左5子既軍事變形MODE,

未諗戰士MODE同合體形態~
設計既階段係好好玩~:)

最近見千shack店再返左新既KRE-O Transformer
未買齊既朋友可以去找找~:^

Kre-O Age of Extinction Custom Kreons Wave 3

http://www.tfw2005.com/transformers-news/kre-o-42/kre-o-age-of-extinction-custom-kreons-wave-3-in-package-images-181080/

我重未買到哩set恐龍派~
期待2015年可以入手~ :!

九龍宋公明 發表於 10-1-2015 06:28 PM
Kre-o週記

九龍兄,我都整緊

Simon :handshake: 設計好精密~!! 而且充分還原G1造型~!!
改100%可變是很大的挑戰~!! 期待成品:)
KRE-O週記

爵士 Jazz (90%)

今天改好了我的TOP10角色爵士:shiny:,尚欠細部上色~
包括手的details,還有腿部主色改作黑色效果應該更好~

賽車模式

這個跑車形態真是花了不少心血重現~
手上白色部件不足~ 下星期再去補充一下~

重現單肩炮

拆了腳後的引擎及背中零件作肩炮

上色前的最終設計版本

只要肩上兩個車輪向橫反開已經很有G1神韻了~!!
而爵士的車紋就必須細心手塗

資料參考

戰士模式就是看著圖去製作~
每一粒零件都是必須才掛上去
而且要與汽車形態互換而不增減零件
這階段是最有挑戰性~!!:$

賽車形態

頭部其中一種收納方法
感覺像駕駛自己一樣~
如果不上色是無法還原角色味道的~

全武裝一覽

所用的都是大路零件
下次計劃繼續挑戰主角隊
鐵皮、千斤頂等等、柯柏文就較難改~繼續努力:^

KRE-O週記

Terrorcons 龍頭部隊20%

手痕挑戰高難度既招雨鬼部隊~ 細個覺得哩5條友人氣好低,變形又怪~ 黎到KRE-O挑戰慣汽車同軍事武器,d異獸又真係幾難攪~今日幫左無賴獸(黃)同血污熊(藍)試造形

Blot

血污熊最大特徵係果對超巨大手臂,暫時外牙都滿意~

Sinnertwin

無賴獸,我細個以為佢係地獄雙頭犬,原來係雙頭龍黎~由於冇綠色件,所以用灰色搭住先~將來決定好組件再上色~

雙頭龍因為大量缺乏黃色同綠色件~所以同原本個色調差好遠~到時順便油埋龍頭details先~

夢熊整既時候都好簡單,而變形過程都係數過step完成~少step也是大大增加把玩樂趣的~

餘下既人都好難整~大合體應該都好難攪下~今個星期進度暫時就咁先~:^

新品已出 - Battle Changer Wave 2

Autobot Ratchet vs Soundwave

尋日出旺角見到新一set已出~ 立即購入~!! :handshake:

封底

事前唔知音波有跟埋卡式4子
入手時喜出望外~:$

卡式帶戰士

我淨係識紅色係轟隆隆,藍色唔記得係迷莽定狂亂~ 遲d補返
如果用件加對地震打樁機應該都幾靚~ :handshake:

街邊既暗角~

機械狗組件圖

官方今次好有heart
卡式4子都一次過收錄~!!

不過狗仔頭無眼部貼紙~ 所以感覺不太突出

於是在零件盒加了點零件~ 有返d生氣

激光鳥組件圖

零件較少, 尤其是沒有了背部的兩枝激光炮
稍後會再強化一下~

與機械狗同樣沒有眼部貼紙

加上黃色件作眼部

卡式帶小隊集合!!

音波卡式帶軍團!!

戰機模式

不需換件全變形

全武裝形態

感覺官方太有heart了~

全炮門發射!!

最後的擺post圖

今次未必有時間出晒咁多隻角色
上一set都未開黎玩~
不過音波真係出得特別有heart
所以同各位同好分享下先~!! :78:

不錯的分享。{:1_226:}
KRE-O 週記

今個星期挑戰了龍頭部隊Terrocon
我覺得哩TEAM無論G1定Kreon既玩具都係出得唔靚
所以好有挑戰性~!! 暫時整好龍頭5子同初步試左大結合
整埋「求雨鬼」既頭部就大功告成~!!

龍頭部隊完成!!

Transform!!

鯊魚怪官方唔知點解比左紫色
所以今次好大膽改埋佢主色
變返藍白雙色

好懶咁響百搭獸面Helmet上油左個鯊魚樣上去~

雖然花好多功夫~ 但總算重現心目中既鯊魚怪

更多相片可以上Kre-o FB上睇~:78:

https://www.facebook.com/groups/Kreons/?fref=ts

Transformers Kre-O at Toy Fair 2015 Hasbro Event

轉貼TF2005
http://www.tfw2005.com/transform ... asbro-event-182104/

新產品 Battle Changers 三變戰士

右上角新系列 角色5合1

暫時看到有柯柏文及大黃蜂兩款
由1個人仔主體及4個小隊員組成
組合方式非常有趣~!! {:1_377:}

Collection系列

這次袋袋抽依然是較為遜色
不是大家期待的micro changers系列
而是上次的角色扮演戰士系列:what:

希望快點回歸micro changers戰線吧~!!:$

SIDESWIPE ROADWAY RUNDOWN SET

哩SET都出左一段日子~ 前日得閒又開黎玩~:^ 首先擺返盒面既追逐情景先~

哩個新系列最有特色係附有一個流動監倉~ 都幾好玩 :78:

打開既深度可以坐2隻人仔~

SIDESWIPE

冇睇動畫,不過知道斯韋伯轉左做劍士~
而頭盔都係過去既兼用款式,有心可以自己改下~
而我初步就想改佢做Micro Changer~
可變既Kreon係最吸引~!! {:1_377:}

Hammer Shark

我都唔係好知Hammer Shark係咪動畫新角色定舊角色轉世~
不過簡單既外表係幾吸引~ 鯊魚眼油得好靚~

Snapshot

哩架紅色跑車我覺得好靚~
完成後冇積木既四方感~ 線條同details都靚~

車主合照~

正面,有雙炮、大鉗,擋風玻璃可動

背面,可以收納雙劍或者流動監倉

監倉拖行mode,Hammer Shark被捕個樣好攪笑~

暫時都係hea玩~ 等開齊咁多款再改下~

全件一覽

餘下既KRE-O貼紙可以用在一般2x4的積木上做台座

決勝負~!!

今次TF2015既KRE-O系列,舊玩家一般都不太感興趣,覺得兒童向,同希望HASBRO可以專注出返G1條link
而我都係好希望可以出埋餘下既G1角色
同多出Micro Changers

而哩個新動畫因為未睇過原著所以唔算大愛
不過我對KREON人仔有不能抗拒既興趣
而且哩幾set追捕系列都出得幾靚
所以出既第一日立即掃晒成set
因為KRE-O實在太少地方賣
見到價錢合理都唔格價即入~{:1_203:}
唔知Toysdaily有冇朋友都有玩哩個新系列
有機會一齊share下~ {:1_238:}
好耐冇上黎TOYSDAILY, 原來師兄係呢邊整左咁多正野!!
想問問師兄上色MR 系就咁上色?會唔會好易刮甩? 我有次用GAIA 油, 油完隻野手同頭爆膠粉碎左

我都想分享下呢排砌既G1 可變optimus~但POST 唔到LINK添..
有興趣可以YOUTUBE search 我條片 "Transformable Kre-o G1 Optimus Prime"
ard 發表於 7-3-2015 08:52 PM
好耐冇上黎TOYSDAILY, 原來師兄係呢邊整左咁多正野!!
想問問師兄上色MR 系就咁上色?會唔會好易刮甩? 我有 ...

太感動了~!! :$ 我一直努力出POST等待同樣鍾情KRE-O積木既朋友~!! 終於比我等到~!!

我所有Kreon都係用Mr Color上色~ 油性油同KRE-O既膠好夾
唔會脫色
亦唔會令佢既膠變脆!!

另一上油既好處係響較鬆既部份上油加固
咁樣就唔會玩玩下掉件
合體金剛就算只拎住單腳反轉都唔會散晒~!!

反而要小心開油水濃度
我整「血污熊」洗表情時太重手
令佢塊面有裂痕~!!
好在發現得早立即收手
唔係塊面可能會甩出來:Q

如果師兄未夠權限貼相
可以就咁貼住相既link頂住先~

或者上TF2005出完post
我再幫你轉貼~!!

好期待閣下作品~
多多交流~!! :handshake:

冇咩零件之下砌左超神柯柏文,合左體個頭會唔會太細...:(
ard 發表於 10-3-2015 11:06 PM
冇咩零件之下砌左超神柯柏文,合左體個頭會唔會太細...

好靚啊~可以變形合體好正~!!

合體後比個大既頭部會更好~
最好跟返不設定有個大頭就PERFECT!!:handshake:
期待更多作品~!!