Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Robi創刋號出咗了,你今日買咗未?

幽遊人 發表於 14-10-2014 10:53 PM
https://www.youtube.com/watch?v=mcq9aLLN630
夾埋音樂好似好感人咁
可惜睇到另一條片跌一下 ...

我之前已完成左隻日版~
當砌到最後一期見到佢終於識行識講野~個種感覺唔係玩具可以比得到~
幽遊人 發表於 14-10-2014 10:53 PM
https://www.youtube.com/watch?v=mcq9aLLN630
夾埋音樂好似好感人咁
可惜睇到另一條片跌一下 ...

咁慘? 有無LINK?
ChiuJai 發表於 14-10-2014 05:58 PM
肯領養貓貓,睇得出師兄係一位有愛心嘅人,貓貓幸福了!

創刋號都送一隻小小 robi figure,另 ...

咁招仔當時一定係好想食大大你手上既零食了:handshake:

睇完日本ROBI 70期完成後,決心一定要買齊:$
https://www.youtube.com/watch?v=ZZ548VzC0IY

仲有廣東話版介紹
https://www.youtube.com/watch?v=Aox0T66tVKs

相信有唔少大大睇過,不過廣東話收音感應唔多靈敏
仲有...個主人玩到ROBI出煙:Q
https://www.youtube.com/watch?v=i0uguBhs6JE

#33 有師兄POST了~:DD
請問如果上網訂, 送來時是否以透明泡泡紙包著, 會看到本書, 想係公司收件, 不過費事其他人問長問短 (屋企也是....) 請收港板忙的師兄幫幫回答, 謝謝
28星雲 發表於 15-10-2014 06:54 PM
咁招仔當時一定係好想食大大你手上既零食了

睇完日本ROBI 70期完成後,決心一定要買齊

我都睇咗;廣東話收音感應確實唔多靈敏.如果空間稍為嘈雜啲都影響佢反應,再加上香港人啲講說話速度同有啲人唔純正口音,你估Robi點俾反應呢....呵呵!{:1_220:}

有零食在手,映相就得心應手!
火味兒 發表於 15-10-2014 11:35 PM
請問如果上網訂, 送來時是否以透明泡泡紙包著, 會看到本書, 想係公司收件, 不過費事其他人問長問短 (屋企也 ...

我有訂不過仲等佢派(因2期先派一次), 我相信點都有個盒包住吧, 否則有咩損傷要換, 麻煩的是代理. 無理由因為慳少少包裝費就咁包吧~
每期得少少配件要買齊先砌到完整一隻出來?
yugi 發表於 16-10-2014 11:10 AM
每期得少少配件要買齊先砌到完整一隻出來?

考驗師兄嘅恆心,記性同忍耐性力,缺一不可....嘿嘿!{:1_220:}
日本發行左兩年,意念同趣味係有,但技術冇擴展性,過萬蚊一件玩具,機械結構同外型都設計理想,如果性能同功能冇得升級,玩樂性好短暫
一次過比錢買好過   太長時間了     一次過訂書   先比ROBOT 好過
香港出齊70期都要年半,有補購服務,除左執笠,原則上完全唔擔心會斷期或者炒賣情況出現,上次mp4-23都供左年半,其實唔一定去7仔買,好多賣雜誌地方都有賣仲有9-95折,188地下果檔賣日本雜誌,以前都計我95折,已經執左,之後去葵涌廣場果間訂計我9折,留書要落少少訂,始終係長線投資,入左坑就返唔到轉頭,我年頭都好雄心壯志想入一套日版,知道有港版出就打消左決定,到而家港版正式出左,又覺得技術落後左,畢竟由開發到成品再發行70期用左4年以上,再加港版等年半先玩到,仍然跳同一隻舞,語音庫仍然果2佰幾句...即係今日叫人用旗艦機價錢供部iphone3g/note1,我唔係想潑冷水,從玩具角度考慮只係覺得價錢偏貴,當年一隻電子狗都要萬幾兩萬,相對今日用萬一蚊買機械人可能真係好抵,可能我太注重技術性,到底玩完頭幾次覺得有非常新奇有樂趣,擔心之後就會變成家中擺設!?其實有外國玩家設計動作同功能,用Raspberry Pi同arduino可以開發更多功能,可惜單機體已經過萬,好難普及到學習層面,純粹個人價值觀,仍然偏向買入,因為對 Raspberry Pi控制非常有興趣,希望可以改裝出更實用功能
如果斷左期買唔到之前買落的咪變左廢:Q
yugi 發表於 17-10-2014 12:04 PM
如果斷左期買唔到之前買落的咪變左廢

有得補購的.

另外: 日本版其實已經出晒70期的了, 所以就算touchwood香港版無晒都唔怕無parts
我都買咗第一期,但响呢一刻我會放棄:67: