Toysdaily 玩具日報

[改造交流] [實測] OXY的神奇妙用:人偶去色移

nam501xx 發表於 8-10-2014 11:36 AM
我之前隻barney ross 1.0頭雕被帽色移也用OXY10搞掂, 的確有效~

紋身素體?請問OXY對於紋身顏料有無大影響呢?謝謝。
超有用嘅教材,該多人受用!
呢d post 咪就有誠意有創意 ,我鐘意 。{:1_377:}
多謝樓主,難得樓主肯花幾個月做呢個測試,定期記錄情況,多謝晒。

但小弟又想分享下,之前小弟嘅Enterbay新版死亡遊戲李小龍,即係包膠body嗰款,買返嚟一除衫就見到body染咗黑色,但見範圍唔太大就冇理佢,就咁冇著上衫display(冇入櫃,就咁放檯面),過咗一段時間再望下,啲黑色竟然消失咗!我唔知點解,但我估最有可能係啲黑色素自己揮發咗。

另一個例子,小弟有隻早期嘅Phicen包膠女body,著咗件黑衫一段時間,啲色又係染晒落body,小弟又係除晒佢啲衫放咗一排,啲色真係退咗,但今次就退唔晒,仲有少少退唔到(到而家過咗一兩年都冇再退返色),但一定比初初染色時淺色好多,我估可能係body膠質或者係色素唔同,所以冇上面例子咁好彩。

以小弟呢兩次經驗,我覺得啲染色會自己慢慢退色,但未必退得晒,而且小弟兩次都係包膠body,唔知其他質料嘅body係咪一樣。

小弟冇意反駁樓主嘅測試,只想分享下自己嘅另類經驗,希望樓主唔好介意。
catcat 發表於 8-10-2014 08:47 PM
紋身素體?請問OXY對於紋身顏料有無大影響呢?謝謝。

我只係用係頭雕, 身冇試過...:shy:
pc9527 發表於 8-10-2014 10:26 PM
多謝樓主,難得樓主肯花幾個月做呢個測試,定期記錄情況,多謝晒。

但小弟又想分享下,之前小弟嘅 ...

其實小弟都有類似經驗,有次隻笑面龍帶得眼鏡多,鼻樑位有少少色移,之後除左眼鏡,無理佢半年,無啦啦又淡色到幾乎睇唔到。

不過點會咁就真係唔清楚了.
nam501xx 發表於 8-10-2014 11:35 PM
我只係用係頭雕, 身冇試過...

OIC,小弟估係帶貝雷帽出事。
{:1_377:}{:1_377:}{:1_377:}{:1_377:}
pc9527 發表於 8-10-2014 10:26 PM

但小弟又想分享下,之前小弟嘅 ...
包膠女body.........小弟又係除晒佢啲衫放咗一排.......

師兄好波~  :P
Good job!!  Thank you very much!!

想得太多~~ 想得太多鵝啊~~

不過調返轉頭講,我又唔信會有人買咗包膠body但冇除過衫.....明白嘅自然會明白.....:shy::46::p
:Q 貓大這個 Post 不可以比 OXY 公司見到, 要不好快會加價~ :he:
很有用的實驗post, 大力支持!{:1_377:}
Ha,ha,神奇妙法。讚呀~
原來要擺耐D.剛好有個WESKER頭冇用又中左招.我又做下實驗,N個月後報告結果