Toysdaily 玩具日報

樓主: Gundam@EFSF

[分享討論] 《GUNDAM Reconguista in G》集中討論貼

全個高達系列唯一一套睇極都唔知佢想講乜,實在唔想浪費時間去追…
我個人認為AGE好過佢,最少我明AGE做乜要打…
月光.Laputa! 發表於 14-11-2014 05:09 PM
全個高達系列唯一一套睇極都唔知佢想講乜,實在唔想浪費時間去追…
我個人認為AGE好過佢,最少我明AGE做乜 ...

唔係掛? 咁又衰唔過AGE既, 不過你鐘意喇
第八集:

上半集超吐糟及無聊
- 上空打交, 樓下仲可以慢慢歎慢版飲茶同慢慢換裝
- 補結咁耐, 上面都仲未打完
- 上集打到今集, 面具佬先知果個係氣球? 真係睇到我嘔血

下半集, 有番D重要文戲
- 兩軍都唔係關係咁差, 唔明仲乜要打生打死
- 由第一集至今都唔明點解首都軍個人一入到亞美利亞軍就咁鬼自由
- 粉紅髮公主點解會醒覺到死左既隊長知道"愛美號之牆微"? 跟唔到

總之, 劇情推進步伐繼續痴線,
個黑鬼公主成日玩條魚又痴痴地我開始覺得好煩, 條女都無重點
富野文藝復興既野凡人唔會明,五十年後就會明白。
Panzer 發表於 16-11-2014 04:26 PM

富野的高達動画,是製作給自已的(自我滿足),而不是製作給觀眾的(他不會考慮你想看什麼);
富野是原作,情節合不合理,也是個人意思,你可以不滿意,但他感覺良好。
熱狗OO 發表於 13-11-2014 08:59 PM
劇中佢阿媽有講明係扮傻

不過我唔明佢要搵仔仲乜要先昇上太空後搵D咁危險方法落番去囉

嗰陣得佢一個, 所以我諗佢唔係扮傻
上太空可能係佢有野做(話曬都係營運長)又或者上集佢個仔喺太空打瓜左教官所以睇睇佢個仔仲喺唔喺附近, 之後無意得悉佢個仔喺地球就落去搵仔

反而睇到個公主好似唔識揸高達, 要主角教佢先識用booster令自己唔駛沉嗰度真係O曬嘴, 富野你當公主係白痴定觀眾係白痴?
其實公主知唔知自己部機識變形㗎:ar:
Panzer 發表於 16-11-2014 04:26 PM

十集都未到已經搞成咁

睇呢套所謂既G 復國,你雖要有一個好高:74:轉數既頭腦,要心無雜念咁好專心既去睇,亦要用藝術既45度去欣賞,但都我睇完都係得個問號,
我睇左第一集睇到眼都特埋,我自己覺得呢套G做得都幾差,同0079相比差距實在太遠,一D吸引度都冇,我懷疑野由諗好左套野既基本概念,但時間太短度唔到想表達既野係默,搞到而家不倫不類,畫風實在不能接受,
文戲、打、分鏡全部安排得好散,唔比D專注黎睇好易眼訓,總之呢套我覺得都係高達黑歷史之一,以當今既動畫技術,要畫好一隻高達不同角度係咪咁難?同之前既相比,呢套個人評分:4/10
大家追緊既就捱都捱埋落去

alvinchan2012 發表於 19-11-2014 05:18 AM
睇呢套所謂既G 復國,你雖要有一個好高轉數既頭腦,要心無雜念咁好專心既去睇,亦要用藝術既45度去欣賞 ...

褲惹牛油貴真係好心退休喇... 阻住個地球轉...
個人認為分鏡做得最好既高達系列係水島精二既00系列,先唔理個故仔好唔好,但分鏡算係歷代咁多套高達最優秀既,打鬥同文戲畫得比較好,起碼知道做緊默同投入到
alvinchan2012 發表於 10-12-2014 02:07 AM
個人認為分鏡做得最好既高達系列係水島精二既00系列,先唔理個故仔好唔好,但分鏡算係歷代咁多套高達最優秀既 ...

thats why i watch twice already.

唉, BANDAI真係學下D鬼佬咁, 把傳統的英雄片推向成年向喇

睇到今日總結
太空來既黑妹搓部Gself比人追殺去左地球
公主就係密謀做緊d野 男主角殺左公主條仔 還人情做左公主裙腳仔(而家仲想食左公主)
最近就比地球某個派系追殺又上返太空

卒機機設一流 Gself其實都ok既...如果唔理佢果堆肉酸都震既背包...
人設公主以外都九流 其實公主頭幾集都好煩 死左條仔發足幾集公主病
個黑妹成日玩金魚10分鐘"豬豬比"個5~6次真係好難頂...完全"萌"唔起來...
男主角成日笑笑口不正經搞到條片戰爭片既緊張感無曬...完全"燃"唔起來...
AGE比較好看...最少打既時間真係好"燃"

希望往後幾集主角老母去死一死,將主角死屁孩性格改正,
唔係要睇佢大笑口搓Gself殺人到完場真係幾難頂

kamitodemo 發表於 18-12-2014 05:57 AM
睇到今日總結
太空來既黑妹搓部Gself比人追殺去左地球
公主就係密謀做緊d野 男主角殺左公主條仔 還人情做 ...

其實每個角式的描寫都好薄弱
我睇到今時今日都係唔多明~~~同真係好悶 :oh:

我知我會俾人話:高達既野您識條鐵咩~~~:49: