Toysdaily 玩具日報

[其他] 佔中運動成功了

又有戲睇, 中午一定要睇新聞

https://hk.news.yahoo.com/警清除金鐘道障礙物-020600357.html

警清除金鐘道障礙物

佔領行動踏入第17日,金鐘道和夏慤道繼續有示威人士聚集。警方今早表明,會清除金鐘道障礙物。

早上10時,大批警員在金鐘道現場清拆障礙物。部分警員戴上頭盔、手持利刀將障礙物移走,又搬走在場的帳篷。

警務處高級警司徐偉雄表示,警方多次游說集會人士撤走障礙物無效,緊急救護通道被嚴重阻塞,認為加固障礙物危害公共安全,因此會採取行動,移除金鐘道一帶的障礙物,不排除採取拘捕行動。
警察終於肯去清返條路出來, 佔中者亦冇嘗試再封路, 相信民怨會大減, 這星期暫時都應該唔會大亂.
redfish 發表於 14-10-2014 01:49 PM
警察終於肯去清返條路出來, 佔中者亦冇嘗試再封路, 相信民怨會大減, 這星期暫時都應該唔會大亂.

我覺得聽日到旺角喎,咩斗車群
Code 發表於 14-10-2014 02:38 PM

應該唔會, 政府都做左野, 每區清左部份路障, 所謂運輸業代表都應該冇藉口出來搞野.
除非班友學金鐘咁, 整D戰陣式路障, 或者嘗試加大封路範圍, 咁就第二日一定即拆.
警方話唔係清場係講大話... ....其本上清除金鐘,銅鑼灣部份路障係試水溫....係行動第一步.... .看民意反應才再有進一步行動....最難得係有人幫佔中人仕以棚架鐵支加固反而係幫左警方一大忙...可以以高`危大條道理加快移除路障....再重奪道路使用權....  ....如果其它區又咁加路障一定會幫左警方.....似進實為退....

相信旺角會係最後清場...因為係自發人仕自行集會比較散亂....而且態度強硬.....警方要清除金鐘,銅鑼灣才可孤立支援......打散佔中士氣....

警方遲遲唔清場其實好簡單.... .....今朝所見並不是路障難除....並不是警力不足...亦並不是忍讓......而係民心所向....相信政府係最明白亦最清楚這是拆不了阻不住的民主路障....必需維穩處理

清場並不是負面.....實在是一件好事....好讓學聯學民及三子有個下台楷....免受其他支持者非議.....況且再佔路祗會以市民為敵.....得不到更多支持反而偏離了對抗腐敗的傀儡政府....  .....進退要適時呀!!!!

今次爭取"真普選"非常成功.....除左引起國際關注之外....民主亦在大部份香港人心裡萌芽開花....不再是一條草任不公義賤踏... .....除了是因是次運動影響生計而反對之人士外....相信大多數香港人會支持"真普選"...

袋住先......呃細路咩......

Code 發表於 14-10-2014 02:38 PM

大大真醒, 許SIR預告明天到旺角, 可能要平息下旺角呢邊的民怨, 免得畀人話只照顧港島區.

https://hk.news.yahoo.com/警方稱會清除旺角障礙物-094122281.html

【now新聞台】警方指出佔領人士非法加設障礙物,將會繼續採取行動移除。繼金鐘道及怡和街後,會清理旺角的障礙物,強調警方的行動光明磊落,亦呼籲在金鐘的示威者開路,讓明天立法會大會的議員可以進入大樓。
第一步已經行錯了,暫且退下他日再來吧…今次事件已經輸了。

少年們回家吧!別再被人利用。
明天立法會又有理由休會了

https://hk.news.yahoo.com/佔中人士突搬鐵馬阻塞龍和道-151800290.html

佔中人士突搬鐵馬阻塞龍和道

留守金鐘數百佔領人士晚上近十時突然發難,搬動鐵馬阻塞龍和道隧道入口,與一字排開警方防暴隊警員對峙。佔領人士都戴上眼罩及口罩及手持雨傘。警方防暴警員多次舉起黃色及紅旗要求示威者散去,期間曾用胡椒噴霧,最少一人被捕。由於佔領人士人數遠多於警員,他們一度包圍部分配備防暴設備警員,又高呼「撤退」口號,現場不少在龍和道行駛中的汽車受阻,一度被困在現場。
喺度講乜都無用,都無出席過,齋九嗡
這冬暖夏涼將玩具日報變高登:x
洗板洗腦為民主,反中反共為普選
「 <梁振英當年如何談六四?> - 請廣傳/SHARE 」。 昨日的我打到今日的我
https://www.facebook.com/video.php?v=628465990598992

689,呢番說話你應該同返自己講!

梁振英談六四:「我當時一方面感到震驚,因為一直以&#22175;都感到&#22000;場學生運動係一場相當和平&#22021;運動,我覺得無咁樣(鎮壓)&#22021;需要。」
我們大家都看得非常清楚,學生們大家根本好和平集會,有些更正在&#28201;習讀書,完全沒有所謂的暴力衝擊突襲警方防線,不要抹黑及中傷。真相就是可以看到香港警方用語言偽術並且突然向學生們瘋狂暴打,目的想開番條行車線。大家試想想,只是用雨傘阻擋胡椒還是用警棍用力暴打致頭破血流,誰是真正暴力?689同中共政府實在太殘酷冷血,簡直人神共憤。

再次奉勸各位反佔中或盲&#25745;警方人仕們,別再大條道理幫警們辯護,說什麼外國的防暴警察也是把示威者打至頭破血流了,外國的示威者會燒車打爛商店玻璃甚至主動用武器襲擊警察嗎?香港的和平集會示威者只是站在原地舉起雙手或撐著伸縮雨傘作防備,這種只看果不看因的比較是何等荒謬跟低智?
醫生、醫生,佢佔中睇唔到暴力呀,你可唔可以幫幫佢,佢係咪……盲&#21655;呀?

【向香港(好)警察致敬】
哎呀!根據蘋果報導,警察男神個細佬話,佢已經收到晒我&#21707;所有女同事(及少量男同事,hehe)對佢&#22021;愛的呼喚,仲話叫大家畀返&#21874;空間佢,唔……好啦……唉……之前《100毛》仲諗住做個「2014警察男神大獎」送畀佢添……

圖片來源:蘋果日報
Link:http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20141019/53034031