Toysdaily 玩具日報

[詢問] 請求大大們幫忙...新手開始玩噴油多問...

用噴罐做不到金屬紅!!!
金屬紅!!!是金屬銀加透明紅!!

未學行先學走!!!
噴左一次base white先再上要既色,係唔係一定要!
否則出來下便不是你要既色!是你上的色加原色!
素組都可好好。加消光和加蔭影效果都可以好好!!
回復 16# 冬暖夏涼小恐龍

謝大大指導,因為之前都有充咁素體做滲線做陰影。所以再枇去下一步玩上色,睇左好多教學明白金屬色好難掌握得好。不過人要向高望吧?所以上黎請教大家同e家由最簡單既開始。

希望大家唔好覺得我問咁多野煩就好了,我仲有好多野要學,希望大家可以教我。
回復 15# goahead

明白,今晚先做好無縫聽日再睇下有無灰底漆。
回復  goahead

明白,今晚先做好無縫聽日再睇下有無灰底漆。
kai子宗 發表於 9-6-2014 08:57 PM

不是灰底漆, 是灰色的底灰, 加油~   :78:

回復 19# goahead

收到,謝提點。
巴打,知唔知屯門OR元朗邊到有氣泵同噴筆買 我想幫00Q上色
回復 21# rian132465

九龍人,幫你唔到。
:(:(:(:(

http://my0960631937.pixnet.net/b ... 4%E8%A1%A8%E7%8F%BE  金屬色
上色教學
噴罐、噴筆各有特性!不能全說那種好那種不好
回復 21# rian132465

元朗郵政局乎近D玩具模型店就有~平貴都有~
見平係日本訂左支ps270返黎XDDDD
回復 6# kai子宗
小弟噴隻「阿基里斯」,罐油加埋罐灰,使咗五六百個大洋!
赤到冇朋友!家下用噴筆平好多!
真係要三思!
做咩金屬紅 用 base white ? 好深奧 {:1_237:}

有個問題請教大大們:

B36同B34呢個位我想知係咪先做無縫再噴色?
如果係咁既話噴色o個時點噴到入面?
因為一曲起手咪見到晒入面?
定係我個次序錯左?
有個問題請教大大們:

B36同B34呢個位我想知係咪先做無縫再噴色?
如果係咁既話噴色o個時點噴到入面? ...
kai子宗 發表於 11-6-2014 01:23 PM

我咁講,如果你真係想做無縫...
其實唔係睇佢個面,而係睇佢隻色...

同色既可以噴色前做左無縫先再噴...

流程:剪件>>>打磨>>>合件>>>做無縫>>>再輕輕打磨>>>先再噴油...
同埋噴油其實係件模型就支噴槍,唔會噴槍去就模型...
簡單黎講,就係你夾左件模型,你可以鍾意點舞佢都得...
但對初學者黎講,噴槍最好係單一移動方向,例如向上或者向右等等,就你方便...