Toysdaily 玩具日報

查看: 27492|回復: 57

[詢問] 請求大大們幫忙...新手開始玩噴油多問...

準備砌HGUC MSN-04沙殺比

上網睇左好多教學,e家既理解係咁:
1)油性噴罐
2)琺瑯上色同線
3)水性消光油
想問一下油既用法有無錯???

第二,有朋友話噴左一次base white先再上要既色,係唔係一定要???

第三,其實咁樣上色係咪多舊魚???因為好多人都話素組都做得好好。

雖然睇左好多但係仲有好多野唔係好明所以咁多野問,希望大大花少少時間幫下我。

謝謝

:sad::sad::sad::sad:
準備砌HGUC MSN-04沙殺比

上網睇左好多教學,e家既理解係咁:
1)油性噴罐
2)琺瑯上色同線
3)水性 ...
kai子宗 發表於 8-6-2014 09:12 PM

1. 如果你用油姓噴罐同埋琺瑯油既話, 消光用埋油性都OK

2. 你朋友講既BASE WHITE係底灰定係白色先?
通常噴顏色之前會成隻噴一層底灰
目的有2個, 1係統一底色, 2係令塗料更易痴住

3. 要睇你噴油既目的係咩, 有人鍾意素組補色, 有人鍾意成隻噴
冇話咩多唔多舊魚
回復 2# kyo353

謝大大既回答。
其實我係想試一兩隻噴罐先去下個lv買噴槍,我想將隻沙殺比噴做金屬紅。
回復 3# kai子宗

我覺得用罐噴仲難控制過腦噴筆,因為無得較油既濃度
You can try to use CAN paint first, as don't need to buy the equipment if u don't feel necessary in the future. Also when u use can then u will know the different nature of the different paint. When u have the first few experience then u will find the interest and then decided to buy the tools later. Also will not suggest to try Sazabi for ur first trial, is a bit difficult to make it good for no experience, better try HG grade Rx78 or those simple one first. Hope it's useful to u.
回復 4# eddiem249

明白用槍個彈性高好多,但係想試一下噴o個個感覺先,怕貴一貴買完支噴槍又唔識用又用壞。
You can try to use CAN paint first, as don't need to buy the equipment if u don't feel necessary in  ...
snoopy123 發表於 9-6-2014 12:16 AM

謝意見,會先將沙殺比磨好水口做好無縫之後搵隻rx-78黎試。
回復  kyo353

謝大大既回答。
其實我係想試一兩隻噴罐先去下個lv買噴槍,我想將隻沙殺比噴做金屬紅。 ...
kai子宗 發表於 8-6-2014 11:36 PM

用噴罐做金屬紅要求極高
噴罐o徒好多油又難控制, 直接買噴槍好過, 初學買個龜泵連槍八舊水已經夠哂你玩
既然都諗住買噴槍... 就咪鬼用罐裝噴油啦...

起碼想噴金屬紅效果... 罐裝噴油已經未必夠色俾你用...

小櫻上
如果真係零經驗, 我會建議試下用噴罐先 (幾十元一罐), 真係OK又想玩上色先再決定入唔入噴筆. 其實用噴罐都可以好靚嫁, 只不過如果會長期都玩上色, 當然用噴筆抵玩d啦. 一set噴筆連泵唔要求高的幾百蚊都有, 即係買10樽8樽噴罐已經係到了
點解唔用MG, HG工序多咁多, d 件又細, 對你黎講難度比較高, 另外如果你真係想開始玩噴油就最好買噴筆, 依家買支噴罐最少$50-$60, 真係唔化算
點解唔用MG, HG工序多咁多, d 件又細, 對你黎講難度比較高, 另外如果你真係想開始玩噴油就最好買噴筆, 依家 ...
shing045 發表於 9-6-2014 02:11 PM

噴罐上色,買油差唔多成千

噴筆上色,買油300有找

明白明白,謝大大們的意見,今日都睇左好多噴槍教學。
下個月出左糧就會密識一把。

岩岩買左隻HG吉姆試噴,我諗白同紅應該唔會好貴掛?
我想問如果隻腳做左無縫後磨完就咁用群仕既base white 1000當白色得唔得?
定係要再上正式既01號白色?
明白明白,謝大大們的意見,今日都睇左好多噴槍教學。
下個月出左糧就會密識一把。

岩岩買左隻HG吉姆 ...
kai子宗 發表於 9-6-2014 07:47 PM

base white 1000, 噴完個表面大約等如用 1000 號沙紙打磨完, 唔建議用o黎取代白色.

我習慣用灰色底灰, 因為比較容易睇到瑕疪. 方面執漏.

噴底灰唔可以保証一定平滑的(噴罐更難控制), 最好等底灰乾透後, 用 2000號輕輕打磨表面, 之後再上底油.