Toysdaily 玩具日報

掙扎緊租唔租迷你倉....

租唔租看你自己需要咯!如你有鋪買到欲罷不能的癮,家裡又沒位。。。那除了戒癮,就只有租倉一途咯。上癮就要付出成本啦。

我是開盒display派,也會留盒。。。。現在玩具柜都滿了,放盒的地方也無乜了。。。。現在都只有控制唔買咁多。遇到真的非常喜歡,也有把無咁喜歡的figure賣掉,然後擺新的。
忍手買少 d 仲實際, 買咗又唔係拆出來玩, 不如去玩具鋪 window shopping 好過
而且隨住年紀越大, 心態亦會改變, 當你到五六十歲, 仍可保証咁鍾意玩玩具? 到時你統計下, 可能洗咗幾十萬, 又好虛無的東西

我初出來做嘢, 因為租樓在旺角住, 那時又未有而家咁多玩具產品 for 大人, 所以見到新出又會想買, 但已經停咗亂買玩具超過十年, 而家一年買少於十樣, 細細件又唔貴的就可能間中買下, 大件主要買合金魂, 但都係好鍾意先買, 其餘 99.9% 都係 window shopping 睇下人 display 就算
上年搬屋玩具入晒箱,而家霸咗半個廳,房有兩個billy櫃都吉咗係到,一來怕再搬,二來還有很多箱放在櫃前阻住,有捻過租倉但太貴,現在只可賣走部分玩具。

其實睇返有些系列被更新的所取代,或有些其實不是很喜歡,可選擇賣走的玩具越來越多。

賣走也是不錯的主意!
回復  BigOil

二千七至二千八到,不過我唔係租時X,我租明X,同埋我果個價係年幾前,岩岩上網睇我 ...
godofdead2004 發表於 29-5-2014 06:20 PM

Thks.......
唔化算喎!好彩間書房仲未打爆
忍手買少 d 仲實際, 買咗又唔係拆出來玩, 不如去玩具鋪 window shopping 好過
而且隨住年紀越大, 心 ...
toylover 發表於 29-5-2014 07:36 PM

喜好ge嘢一响好虛無,喜好炒樓,對住d樓好開心,咁實在囉!
我好節制咁買,會拆盒掉盒,因無打算賣。玩具係要成日望到,掂到先覺得係自己的。入箱入盒,想掂都無動力爆箱,只為儲,不如唔好買。
我覺得賣咗d玩具好過租倉,入咗去就表示你唔會拎來玩。
睇下你為乜...
所謂儲盒賣返出去值錢果種原因的話
每個月租金都o係返度... 唔通你真係盒盒野都炒貨咩...
到時就真係唔知為乜

如果真係想儲盒真心收藏... 咁無咩好問
真心收藏梗係一做做到底不需猶豫~~~
我以前唔洗租倉都有私家貨倉用!後來見到成倉都係玩具開始覺得唔知自己做緊乜!又唔開唔玩!
的起心肝賣返一半有多出去淨係留返合金!重回返成十幾個返來!
我4月頭先租左個,約5魚一個月,屋企空間多番絕對值得,最正係我個倉由我家門到倉門只需5分鐘,極之方便:$
我4月頭先租左個,約5魚一個月,屋企空間多番絕對值得,最正係我個倉由我家門到倉門只需5分鐘,極之方便
adidas 發表於 30-5-2014 02:34 AM

小數怕長計, 十年洗你六皮嘢.... (仲未計加租/ 唔夠用要加大個倉)
十年好快過, 而且租開甩唔到身, 一唔租堆貨望到都頭痛, 焗住永遠租
租開甩唔到身係我一直忍住唔行出呢步既主要原因

樓上好多巴打講的都很認同,但可能只站在玩玩具的角度看

有另一種是買來當貨品保值有出有入,如果咁的話就當是生意營運成本都是很合理的

我自己就選擇了管理再做好d 仍然不屈服租倉
我都係喜歡玩具跟身, 擺倉唔可以日日睇.
唯有唔好亂買控制數量
真係忍唔到手.....試過有d玩具無買miss咗超後悔,最後死死地氣係yahoo jp bid翻..... 無計心魔作崇....我都知我病態,玩得又雜(SHF, Robot魂,合金類, 12" medicom, Hottoys...)
間房已經無哂位放盒, 放出廳又俾人炸型, 所以我都打算下個月搵個迷你倉放吉盒.