Toysdaily 玩具日報

查看: 23329|回復: 38

[玩具報告] Transformers 4 --- V Classic Optimus Prime (Evasion Mode)

今次買入是看過公怖後決定必買的V class Optimus prime (evasion mode), 即預告片内男主角買入的舊貨櫃車,亦即是 G1 Optimus prime 深入民心的四方拖頭造型,fans心目中的經典!

Evasion mode 跟電影設定最大分別是沒有舊化,貨櫃車正面缺少了火焰圖案;機械人造型同樣簡化了不小, 最容易分辨出的是雙臂,跟電影設定(包裝上的官圖)有很大分別, 欠缺了火焰圖案,當然胸,腰和雙腳亦被簡化,接受與否真的見人見智, 但個人覺得相對於L-Class Optimus prime, Evasion mode 已算是接近電影造型,特別是身形比例,腰短腳長加上倒三角的健碩身形,背部沒有多餘的背包,還有接近TF3 模型版 Optimus prime的身形,絕對值得一讚! 面相雕刻仔細,眼睛和胸部車窗用上透明件, 整體雕功細緻。

因小弟在美版正式公開發售日前一天,無意中發現了日版,而且價格跟美版相同,结果買了日版! 回家後才發現日版配色比美版仔細,如肩膀轉了顏色及加上火炎圖案,腳掌顏色變成銀色等……配色很好,而且沒有缺油或油出界等問題, 日版配色實在添加了不小分數!!

可動性比想中高,頭可360度轉及上下移動,移動幅度亦很大; 手和平腳關節齊備,拳頭可轉動,手腳睜可屈曲多於90度,腳掌有接地關節,肩膀和大脾設有旋轉關節,腰亦可以360度旋轉,基本動態姿勢完全應付自如!!

武器方面就比較失色, 只有一把手鎗, 沒有招牌雙刀, 令人有點失望!!

整體來說這款 V class Optimus prime (evasion mode), 不論機械人或貨車造型均比想像中好,特別是日版配色令更精彩,絕對值得買。忽發奇想如果將此造型,取代現在TF4 Optimus prime的藍色肥貨櫃車,相信L class Optimus prime 玩具一定十分精彩, 最低限度不用背背包。

TF2 V CLASS OP VS TF4 V CLASS OP

http://gumng522.blogspot.hk/2014/05/transformers-4-advanced-series-ad-02.html

身型比例好過TF2 V 文,瀟灑哂!搞到我想入返隻。
請問Ching日版邊度可以入手?我尋日經過狗狗城忍唔住買咗美版,諗住用嚟重塗
好正!!!how much?
今日行過信和一樓即入!
結合兩版本的設計,讚!:love:
好正!!!how much?
Kimi_Leung 發表於 18-5-2014 08:09 PM

正式開買前一日在船仔買, 和美版正價一樣!!
今日行過信和一樓即入!
結合兩版本的設計,讚!
Keroro軍曹 發表於 18-5-2014 08:39 PM

我都係一見即入, 原本只係想先玩為快, 估唔到日版配色好好多, 價錢仲唔貴,  LUCKY!!
我都係一見即入, 原本只係想先玩為快, 估唔到日版配色好好多, 價錢仲唔貴,  LUCKY!!
gumng 發表於 18-5-2014 09:42 PM

樓主真係好彩
小弟買貴幾草{:1_224:}
樓主真係好彩
小弟買貴幾草
Keroro軍曹 發表於 18-5-2014 09:47 PM

貴幾早?日版我見好多地方都同斗斗同價,而美版就跌到2草頭。
貴幾早?日版我見好多地方都同斗斗同價,而美版就跌到2草頭。
avengers2012 發表於 18-5-2014 11:29 PM

原來如此
小弟買三魚找兩雞
那麼應是公價?
gumng 發表於 18-5-2014 09:42 PM

但日版好似都唔係電影配色?

電影內G1是生锈色,缩骨的孩佬玩具,無咩可能油到果種效果。
回復 10# Keroro軍曹

日版果陣開訂@55……不過而家用美版見議價買到日版都已經:71:

今次日版好的唔係跟TF4第一隻FE Leader Class痴張貼紙就當日版,果次名符其實"掛羊頭賣狗肉":70:
回復  Keroro軍曹

日版果陣開訂@55……不過而家用美版見議價買到日版都已經

今次日版好的唔係跟 ...
ChrisLamXYZ 發表於 19-5-2014 12:26 AM

都好彩,不是炒價:)
回復 14# Keroro軍曹

話說有人買&#21655;美版,發現美版的手臂同腳板本身同日版都係灰色膠; 只係孩佬上&#21655;層藍油遮蓋&#21655;:71:即係除&#21655;側邊火焰難整D, 如果洗到D油同補番D銀色,藍色基本上變番九成日本版:shiny:AD02上到3XX唔化算的話; 美版如果自己識上色都係唔錯的選擇!大前題D油會唔會爆膠……老變一用錯油隨時變爆脆膠,自動分裂><

當然價錢差不多,日版真係不二之選:DD