Toysdaily 玩具日報

查看: 12376|回復: 24

[個人收藏] 冇乜心機之作 新星龍神丸

小弟好耐冇砌模型, 呢隻新星龍神丸幾乎爛尾, 剛巧小弟近日跟女友分手, 翠如BB話"冇嘢搵嘢嚟搞", 結果終於完成, 但係好偷懶, 除咗個咀有滲線, 其餘地方都冇, 一來想整隻似Robot魂嘅feel, 二來覺得呢隻滲晒線反而仲怪~

優點:
1. 造型我覺得幾精美, 好過20年幾前d魔神模型好多
2. 頭頂同勾玉用透明件, 令到模型靚d
3. 分色幾乎達100%忠於卡通, 除咗某d位要油黑色
4. 尤其欣賞條龍, 冇第一隻龍神丸咁方型

缺點:
1. 某d夾口隙縫太大, 要用AA膠狂補"喇"再打磨至平滑
2. 腳部關節活動能力低, 幾乎只能屍站
3. 腳關節鬆, 要用AA膠加厚關節位
4. 又係果堆溶溶爛爛嘅造型手, 點解出咗咁多隻都唔改進?
5. 透明珠膠貼, 可能因為上咗色, 感覺上係唔fit個位

小弟渣作, 全隻用噴罐only, 太懶~

配色:
1. 珍珠白係用Tamiya珍珠白噴罐, 感覺隻色麻麻地
2. 金屬藍係用Tamiya Mica Blue噴罐, 呢隻金屬藍始終唔係我想要果種(而家先知係銀底上gaia ultra marine blue), 呢隻mica blue比較似超合金d金屬藍
3. 金屬紅係用Mr. Color GX-09金色上噴透明紅
4. 金色係用Mr. Color GX-09金色上噴透明黃

(當然以上各種配色最後要再噴光油作保護漆)

好了, 去相:

1. 正面

2. 側邊

3. 側邊

4. 後面

5. 劍同造型手, d手打磨得好辛苦先會平滑

6. 兩代龍神丸合照

7. 新星龍神丸明顯長高咗

8. 始終第一代龍神丸最靚, 呢隻造型甚至好過笨大龍神丸Ver 2.0

9. 近鏡一張

10. 條龍好靚

11. 原模小腿前面我覺得好方, 所以磨圓個邊
國產模型真係要有翻D技術先好玩 ~
師兄就整得好好,我一定唔掂 . . .
師兄,祝你快快溝過件 ~ 女死女還在 ~ !!
另外,我好鍾意翠如BB㗎 ~ :52:
國產模型真係要有翻D技術先好玩 ~
師兄就整得好好,我一定唔掂 . . .
師兄,祝你快快溝過件 ~ 女死女還在 ...
Kuuga_iwsp 發表於 3-5-2014 12:20 AM

謝謝Ching支持~
小弟好耐冇砌模型了, 幾乎火已經熄滅, 因為工作關係, 已轉玩變形金剛呢類完成品, 國產模型MC算係最好, 不過打磨好花時間...

翠如BB幾真, 佢係唯一一個冇假鼻冇假胸冇打Botox嘅女角, 唔錯~ {:1_227:}

而家d女好現實, 做女朋友要負擔佢生活費要租房比佢住? 我話呢d係做老公嘅責任, 女朋友今日可以係, 聽日可能唔係, 萬一分手我咪一無所有?? 我話唔會比錢佢, 就翻臉收場, 連wechat都黑名單我, 我接受唔到呢d拜金女, 比錢買愛情, 寧願比錢買多幾個超合金

小弟對愛情本來已經冇安全感, 經過今次, 更加唔想再搵女朋友, 好煩! :42:
國產魂之座的新星龍神號{:3_126:}
砌到最後成形魔神時竟然全部斷開{:3_141:}
真是一場惡夢{:3_143:}
這位FANS能夠成功裝置真的是技術一流{:3_147:}
謝謝Ching支持~
小弟好耐冇砌模型了, 幾乎火已經熄滅, 因為工作關係, 已轉玩變形金剛呢類完成品, 國產 ...
BoAkawaii 發表於 3-5-2014 00:47

我都係因為工作,連噴筆都掉埋 . . .
我都係鍾意翠如BB嗰種真嘅感覺 ~ (握手)
緣份嘅嘢好難講嘅 ~ 衝到埋嚟你擋都擋唔住,順其自然啦 ~ !
雖然大部份港女都拜金,但係都有例外嘅 ~
好似我女友咁,我好唔掂無錢開飯嘅時侯佢養埋我咁滯 . . .
而家我經濟都唔係咁好,佢都唔係好介意。
不過就脾氣差D,成日為好少事嘈交 . . .
國產魂之座的新星龍神號
砌到最後成形魔神時竟然全部斷開
真是一場惡夢
這位 ...
跳水人 發表於 3-5-2014 12:53 AM

謝謝Ching支持~
其實冇咩秘訣, AA膠幫到手~
我都係因為工作,連噴筆都掉埋 . . .
我都係鍾意翠如BB嗰種真嘅感覺 ~ (握手)
緣份Ü ...
Kuuga_iwsp 發表於 3-5-2014 12:56 AM

翠如BB做戲都有進步, 其實冇香討d人講到咁差, 佢笑得幾真, I like~ :78:
咁Ching你女朋友算好好了, 男人冇錢嘅時候, 果個女人都唔離開你, 仲幫你, 呢d先係真感情, Ching要好好珍惜女朋友呀, 恭喜恭喜~ {:1_211:}

小弟就冇咁幸運, 失戀中, 聽一聽王傑d老歌, 好有感覺~ :79:
你同kugga好岩咀形呢………{:1_197:}
加油呢…………{:1_226:}
你同kugga好岩咀形呢………
加油呢…………
ray文 發表於 3-5-2014 01:44 PM

哈哈,謝謝文哥入嚟支持一吓~

小弟會加油買多幾隻老變~ :78:

今日想入隻SD文哥模型,平平哋,打磨噴油又可以消磨時間,冇嘢搞搵嘢嚟搞,希望去雞旺見到好價~ {:1_197:}
原來都幾大隻,大過龍神咁多。

題外話,加埋成套野睇左十幾分鐘,但唯一感覺就係黃翠如先係果種呃好多仔既真港女。表面唔似港女,但內裡港女性格到不行最可怕。

題外話,加埋成套野睇左十幾分鐘,但唯一感覺就係黃翠如先係果種呃好多 ...
果汁先生 發表於 3-5-2014 03:40 PM

謝謝Ching支持~

我唔知翠如本身係點,但係其實一個人未相處過真係好難了解佢係咩人,好似我分手呢個,我係因為覺得佢好孝順又勤力做工,所以有好感,後來先發覺佢好虛榮,越來越多無理要求,所以唯有早d了斷算數。
支持兩位師兄
為大家打氣{:1_208:}
真係
俾錢買愛情,不如砌模型
小弟亦算是過來人
自己體會是
上天是俾機會有準備嘅人
拜金人不值一提
準備自己亦不是提高自己經濟能力

所謂上善若水
善待自己,善待他人

題外話,加埋成套野睇左十幾分鐘,但唯一感覺就係黃翠如先係果種呃好多 ...
果汁先生 發表於 3-5-2014 15:40

香港有邊個女仔唔係港女,但係我寧願比好似翠如呢D款嘅女仔呃,好過比D又要成日食好嘢,又要成日諗點氹佢開心要日日有驚喜有禮物、 要你事業有成但又隨傳隨到,有樓有車又要高大有型,但係本身又無乜條件嘅港女呃多多聲 ~ !
香港有邊個女仔唔係港女,但係我寧願比好似翠如呢D款嘅女仔呃,好過比D又要成日食好嘢,又 ...
Kuuga_iwsp 發表於 4-5-2014 11:08 PM

說得對極了!

老實說,都唔明D女點解要下下食好野:ar:
茶餐廳舊一點都唔想入去!下下要 openrice 哪間多讚!
就係咁香港冇晒地道特色。

總覺得 openrice 間接造成更多港女:67:
支持兩位師兄
為大家打氣
真係
俾錢買愛情,不如砌模型
小弟亦算是過來人
自己體會是
上天是 ...
龍星丸 發表於 4-5-2014 07:18 PM

感謝Ching支持~ {:1_208:}
呢d拜金女對我嚟講真係不值一提, 當垃圾掃把佢算數~ {:1_202:}
臨尾贈佢一句"你利用感情搵著數, 做女朋友要比你食比你住, 你好過做雞"

不過小弟覺得感情呢家嘢好煩, 唔想再諗, 不如買多幾隻老變冇咁煩~