Toysdaily 玩具日報

查看: 13656|回復: 32

[玩具報告] [HT]鋼鐵愛國者Iron Patriot一點個人玩後感

影相唔靚,無謂獻醜,純文字討論。

由於兩者源出一脈,無可避免要同WM 2.0比較一番。

單論外型,我自己真係鍾意WM 2.0多好多,
WM 2.0既銀灰色調襯埋合金用料簡直天衣無縫,
就咁睇又好拎上手又好,感覺隻FIGURE真係好「鐵」,
相比下愛國者外型上金屬感爭好遠,問題主要係...

1. 先天問題,機體配色誇張地鮮艷,難突出金屬冰冷感,
 WM望落感覺真係好「厚重」, 相比下愛國者似鐵皮

2. 彩色機體配上黑色"滲線"... 我知無可避免,但令隻野望落「假」好多,
 如果玩過HT之前出既Ironman,你會覺得呢隻就算用膠造,
 出到唻效果都應該唔爭太遠,不過上唔到色既「內膽」位,
 就的確用合金好過用膠好多

3. 彩色身軀配合黑色"滲線"令隻野望落「假」,差勁既「戰損、甩青」效果,
 就令隻野望落更「假」更「唔合金」...

4. 玩落覺得鮮紅色既「手套」位原來都幾滑稽甚至有少少肉酸... 不過呢個係機設問題

唔好誤會,隻野絕對唔係差,淨係維持番WM2.0既超高可動�可玩性,
已經可以俾好高評價,只不過WM 2.0珠玉在前,
拍埋一齊比較硬係覺得愛國者唔夠「合金」。

另外愛國者令人驚喜係比WM 2.0改善多一個重要機關,玩過WM 2.0既人會知,
佢個股關節可以向下「扯」長,主要係for人擺爆地Pose,
玩WM 2.0時呢個位真係要少少夾硬「扯」,過程好易括花雙腿內側,
而愛國者就響背脊加番個機關掣,一按落去就可以輕鬆「跌」個股關節出唻,
呢下真係超激讚,兩隻Figure發貨日期咁近都可以作出針對性改良,好掂!

最後,愛國者仲有WM 2.0缺乏既精彩頭雕,同演員似樣到不得了,
所以Overall而言,仍然係一隻高水準高可動高可玩之作,
自問鍾意愛國者但又冇訂既話,你已經有充分理由後悔�後追了。
agreed with what you said! A good stuff in 2014
有質素的評價, agree ~~~
HT就可動方面再改進,呢樣最抵讚!{:1_227:}
great report 師兄!
睇黎要高追了...
Thanks for detail report....looking forward to collect mine.

個頭雕真係有驚喜又可全蓋面罩,發光頭可放埋一邊
係D腳關節仍頗䯳容易上身重下身輕失重心撲前
好詳細既報告~~~~~~~~~~~~~~~~
回復 7# hawker

上次WM 2.0我都響度出過report, 有講過佢關節唔夠實淨去支持合金重量,
遺憾愛國者呢方面未有作出改良, 不過點樣補強關節個"啜"力,
又或者會否選用齒輪式關節, 犧牲自由活動幅度唻換取更大"啜"力,
呢D咁深入既技術取捨要留番俾HT自己R頭了.
Good comments and thx for your sharing! :)  Add marks for support no matter no photo. :)
呢隻OK,估計多貨,如果比原價貴兩百左右,我會諗下入唔入....
最中意睇字,師兄評價中肯,感謝分享。
有點不喜歡係無拉拉加的戰損...........

當然明白HT咁做的原因,,,,有借口話花痕,膠水痕都係戰損效果,,,,,,,,唔想咁多人去換,,,,,,

:oh:
好独到的分析!!!:36:期待令貨!!!!!!!!!。。。。。。。。。。。。。
回復 13# E神

我都好唔鍾意,上次隻金色Iron Man Midas更加礙眼,相比下IP算好... (無奈)

有雞先定有蛋先呢家野我真係唔知點評論,不過試過排終極驗屍官後面等換野,
丁屎咁多瑕疵都換換換,真係好想幫手掟條友落街,買金銀珠寶都未有咁奄尖