Toysdaily 玩具日報

[新品消息] SR GGGG 亞版已出

有得訂時又唔訂, 出左見貴又想要平!
又話要等緊跌價, 咁介意咪鬼玩算喇!
超港人 發表於 1-4-2014 12:30 PM

對極, 以一個玩家或買家來講, 其實自己鍾愛嘅產品心裡不是有個價嗎? 就算心裡未有價都有個日元定價嘛!? 香港90%以上鋪頭加上90%以上訂價一定比日元定價(扣埋稅)低, 根本在訂價時已經知道自己對件產品鍾唔鍾意及值唔值得買,  點會因應市場升跌才考慮入唔入件產品, 太本末倒置.
但有時官圖無限美嘛..就以sr31為例..真係令我失望架!好彩無訂咋!!!
但有時官圖無限美嘛..就以sr31為例..真係令我失望架!好彩無訂咋!!!
老文 發表於 1-4-2014 02:17 PM

我覺得如果件玩具公佈果刻,自己係好有衝動想買既,唔駛諗咁多訂左先啦。就算結果出得差,失望都係一時者,最多蝕賣左佢 (話唔定賺呢:58:)。最緊要唔會錯過
但係好多人就算鐘意, 都會想以最最最平的價買, 只怪香港玩具市場太自由, 而唔知點解玩玩具的人又特別怕蝕 ...
kinis 發表於 1-4-2014 11:50 AM

好多人唔係望佢跌破底價喎
只係希望用"合理"價錢買到心頭好
如果係貴幾十蚊都正常
但宜家係貴百幾蚊仲要係平貨既亞版
正常都唔會做水魚除非唔知價或者超有愛非買不可啦
好多人唔係望佢跌破底價喎
只係希望用"合理"價錢買到心頭好
如果係貴幾十蚊都正常
但宜家係貴百幾蚊 ...
san328 發表於 1-4-2014 04:29 PM

其實係唔係搞錯左D野???
冇話亞版一定要平過行同日...
什麼版 都是同一個地方做. 我就邊個平買邊個.
回復 20# 小堅
以正常認知, 係應平少少的, 最起碼唔好講乜版物版, 佢係遲兩三星期至一個月的版 , 而且因佢的出現市場多了供應, 在同時期的情況下應比早出的平
但係在呢兩三星期中件貨本身的行日版市價升了, 令亞版同時都升, 都好正常, 以 4G 為例, 用第一日的行版價同今日的亞版價比, 係冇得比較的
回復  小堅
以正常認知, 係應平少少的, 最起碼唔好講乜版物版, 佢係遲兩三星期至一個月的版 , 而且因佢的 ...
kinis 發表於 1-4-2014 04:54 PM

正常就係,就好似個陣我訂行版六魚頭一樣...
好多人都覺得呢個價唔合理...
但好似師兄你咁講,依家日本都炒起晒...
鋪頭見到個勢好仲唔加價...
回復 23# 小堅
就係囉, 無話亞版一定平過當初的行版的, 但亞版就通常會平過現在的行日版, 好似姑仔咁, 日亞相差一魚, 算係我見過最大的差距

而果D話訂價六魚頭唔合理的人,我估佢地係俾 SR 的往績寵壞, 或想唱衰搞到有跳樓價, 以小堅師兄的訂價六魚頭為例, 我當你陸生凌, 本身4G yen 價 9500 yen, 都只係 66 算, 咁樣當然唔合理, 直情係抵玩
不過我絕對明白D人輸打贏要的心態, 正常無炒的,以 yen 計匯率 7.5 算都話人炒貨, 要5 /6 算先叫合理 , 一旦炒起貴過 yen 匯率, 又話要跟匯率先當正常, 雙重標準
回復  小堅
就係囉, 無話亞版一定平過當初的行版的, 但亞版就通常會平過現在的行日版, 好似姑仔咁, 日亞相 ...
kinis 發表於 1-4-2014 05:13 PM

都係個句,好似師兄你之前講鍾意就訂...
一年訂咁多野,一定遇過炒又遇過插水...
有時訂左安心D,埋單計可能打返個和,但唔駛周圍搵...
有時訂左安心D,埋單 ...
小堅 發表於 1-4-2014 05:35 PM

其實自己買來玩/儲, 都係入1隻-2隻, 插水又如何, 又唔駛輸身家, 就算升足1倍賺到亦唔會發達.
其實自己買來玩/儲, 都係入1隻-2隻, 插水又如何, 又唔駛輸身家, 就算升足1倍賺到亦唔會發達.
bryankai 發表於 1-4-2014 06:08 PM

但唔係個個都係咁諗...
前面都有講,就係怕蝕底...
其實好多人只係為上來出句post比人知佢買得平好威咁,我唔覺佢係鐘意件野先買:x

回復 26# bryankai
但唔知是否部份買玩具的人都有點童心未泯, 會為蝕了兩三草煩足幾日, 要上網嘈餐飽先舒服, 我覺得與其為幾草用咁多心機去諗, 不如花時間享受下件玩具, 影下靚相上來出報告分享下, 得到的讚賞同支持, 個滿足感可彌補蝕了果幾草囉我眼見而家情報集中區的 post 更新會快過玩具討論區 , 個個想知價多過睇玩具, 真唔太想玩具日報漸漸變成玩具經濟日報
有時訂左安心D,埋單 ...
小堅 發表於 1-4-2014 05:35 PM

同意師兄所講,
呢兩年o黎,我對真係鍾意o既,都會訂。