Toysdaily 玩具日報

[ENTERBAY] 【4月1日】ENTERBAY 胭脂扣:陳十二少

各位師兄:係咪欠左件配件??
套衫上好似有個掛飾之類的東西:blame:
做乜雕咗個少年毛澤東出黎:72:
我覺得大熱版似D
淨係有幅側側地果張似,其余麻麻地
2 x 希望大貨keep到。{:1_203:}
4月1出货吗?感觉涂装不太到位,白模睇上去就几好

回復 6# anakin360

唔係一定要真人作3D scanning, 3D 數據可由3D雕刻軟件輸出, 即是雕刻者利用軟件去發展原模, 無須要真人參加。
回復  anakin360

唔係一定要真人作3D scanning, 3D 數據可由3D雕刻軟件輸出, 即是雕刻者利用軟件去發展 ...
chankb 發表於 27-3-2014 06:58 PM

威龍MIB出過真人3D scanning...倒模咁倒 都無咩野意思囉...:he:

回復 23# chungyuihing

我只係回應有ching話 "人都不在了...取得3D數據有點難... "這句說話而巳, 並非指今次作品係3D複印作品 (就算係本人也全不知情){:2_295:}。

3D數據其實可用很多方法取得, 例如早前所說利用3D雕刻軟件作數碼雕刻, 甚至可以3D Scan in 市面上其他相類似頭雕然後再作修改, 要取3D數據係無需要真人參與, 亦不太困難, 至於3D雕刻出來既效果係另一回事, 有無意思同實體雕刻一樣要看操刀者功力及其控制量產質素既能力。
唔知幾錢呢???{:1_224:}
回復  chungyuihing

我只係回應有ching話 "人都不在了...取得3D數據有點難... "這句說話而巳, 並非指 ...
chankb 發表於 27-3-2014 07:27 PM

能者居之...{:1_203:}
連埋張椅!:(個價應該貴過HT 大熱
個人好希望出東邪西毒 歐陽鋒
回復 23# chankb

誤會了sorry
Looks ok, but still a little better than Hottoys I think.

絕對好過hottoys 個隻,正!