Toysdaily 玩具日報

查看: 29460|回復: 37

[詢問] 為什麼現在去模型舖買樽模型膠水都咁困難?

兩個多星期裡往旺角、深水埗,灣仔模型店想買X星模型膠水,處處都說無貨,問清楚些原來海關好似禁止發售.....究竟發生什麼事???
巳經唔比賣, 我之前都搵左好耐, 香港宜家真係.....
結果上去淘X買.
唔係呀化...:Q
X里達同英X明都無咩?
you should ask about Enviroment Protection Department for this question....
This city is dying, you know {:1_203:}
吓?!
我屋企仲有好多模型未砌{:1_200:}
綠色蓋個隻,我之前都係向d細鋪到買,d大鋪完全唔返貨
吓! 以後冇模型膠水賣!? 呢個世界唔係只得笨大模型架喎...

:blame:
連Tamiya支檸檬味都唔畀賣?:@

因為知有呢個問題, 所以上年一有貨就一次過買咗十支... :67:
膠水都唔畀賣!? 唔通用口水咩:72:,環保係冇錯,唔使咁矯枉過正呀,逼人上街咩{:1_213:}
因為成份有危險品, 要有許可証先可以出售, 不過玩具店或玩具批發一般都唔會有
因為成份有危險品, 要有許可証先可以出售, 不過玩具店或玩具批發一般都唔會有
redfish 發表於 18-3-2014 12:18

O下, 原來係咁?!咁可能要去蜆殼, 加德士, 或者叫石油氣佬, 火水佬托罐上黎喎!:47:

{:1_206:}
係唔係尼單「含有揮發性有機化合物的產品規管」攪到無得賣?
http://www.epd.gov.hk/epd/texton ... utions/voc_reg.html
回復 13# 星之卡比

多謝提供資料,但內容所指很廣泛和深奧∼∼砌模型用膠水都有規管.....唉!
好耐無去模型舖, 想問係唔係所以膠水都唔俾賣??定只係個別產品......
如果全部都唔賣, 個政府真係食得便便.....