Toysdaily 玩具日報

[詢問] 為什麼現在去模型舖買樽模型膠水都咁困難?

Tamiya支檸檬味係可以賣,因為係日本專為歐洲(依家包埋香港)這些環保條例要求高的地方生產,日本國內反而無需要。
由於檸檬味同原本個隻膠水比較,黏力無咁好,所以日本國內銷售無咁好,主要外銷,所以產量唔多,香港成日斷貨。
正如上面師兄所講,解決辦法係上去淘x訂,或者去日本旅行時順手買黎自用。
原來最大問題真的是過唔到環保署, 多款雙星產品都被禁售, 出晒警告信畀相關批發.
MR.Hobby的膠水就未被禁, 市面仲見有售.

如果真係買唔到,可以留番雙星個樽,去油漆舖買鐵罐裝工業用天拿水代用(散裝可能成分唔同)。

綠蓋真接用天拿水代替,白蓋就加透明膠框浸兩日(起初膠框會變白,但溶解之後會變番透明,搖勻就用得)。不過用剩的天拿水真係要小心儲存,最好放通風又曬唔到之處。
無模型膠水... 就用哥羅妨囉...

查實小櫻用AA膠...
迫我地依D模型友!9政府既
回復 18# alchemo

thx
新年前去千X達同英X想買雙星膠水, 兩間大舖都話冇得賣, 英X介紹左隻“Deluxe”既膠水俾我, 試過都幾好, 係要D時間接合先得
請問罐噴有冇影響?
無模型膠水... 就用哥羅妨囉...

查實小櫻用AA膠...
小櫻 發表於 20-3-2014 03:12 PM

哥羅芳,一般人是買不到的,
要廣告招牌店等有牌才買到來用。

我在研究這個五金店已可買到的水喉膠水,
氣味跟田宮的白蓋及綠蓋一樣。
哥羅芳,一般人是買不到的,
要廣告招牌店等有牌才買到來用。

我在研究這個五金店已可買到的水喉膠水 ...
AIRU 發表於 20-3-2014 09:39 PM

嘩... 乜家陣要攞牌先有呀?... :47:

話說哥羅芳係正統黏合亞架力膠忌溶劑... 小櫻以前中學上D&T果陣用過...

查實家陣例如HJ之類都教用AA膠啦... 模型膠水真係已經少用咗...

小櫻上
嘩... 乜家陣要攞牌先有呀?...

話說哥羅芳係正統黏合亞架力膠忌溶劑... 小櫻以前中學上 ...
小櫻 發表於 21-3-2014 09:55 AM

你都話阿架力啦,同模型一般用既ABS / PS又唔同既
AA膠我都主要用佢,不過有時驚佢白化啫

btw, 如果"可揮發有機溶劑"有問題,咁第日會唔會連thinner都禁架?
砌模型要囉牌,yeah:71:
Tamiya只有支檸檬賣得,前排至見街有賣。
嘩... 乜家陣要攞牌先有呀?...

話說哥羅芳係正統黏合亞架力膠忌溶劑... 小櫻以前中學上 ...
小櫻 發表於 21-3-2014 09:55 AM

多謝當年「哥羅芳」迷暈案班大哥。
我以前在中學也用過。

回復 25# 小櫻
回復 28# AIRU

you are D&T:36:

i'm TD, E&E:35:
你都話阿架力啦,同模型一般用既ABS / PS又唔同既
AA膠我都主要用佢,不過有時驚佢白化啫

btw, ...
azraelho2 發表於 21-3-2014 10:57 AM

哥羅芳是可以接合ABS / PS 的。