Toysdaily 玩具日報

查看: 3141|回復: 13

[玩具報告] NECA Pacific Rim 8吋 俄國Jaeger --- "CHERNO ALPHA"

大家好, 好耐無見, 見到無名兄已經出咗POST, 所以趕快出POST, 再遲啲就出都無人睇啦.........

等咗咁耐, 終於等到成個系列中我最想要既俄國Jaeger --- "CHERNO ALPHA":43:, 佢個外型真係好特別, 見一吓就會留印象......

簡單啲形容, 佢就係一間步行型既核電廠.......

好啦......唔講咁多, 去相

外型上我無乜投訴, 上色OK~ 但我唔係好明, 點解NECA出呢個系列, 多數JAEGER都係盤骨移位? 成個下盤側埋一邊.......好醜怪.........

背面彫刻精細, 感覺良好....

令人驚喜既地方......拳頭可以好似電影裡面咁伸縮 :)

手指可動!!!

就咁睇, 今次可動性OK, 但由於獨特既外型, 頭既關節可以慳返, 下盤可動性算良好, 腳板有接地.......上身嘛, 膊頭有雙BALL JOINT, 但都係做唔到大幅度既橫向動作, 而且上身既裝甲阻到手臂既可動......手掙屈曲既角度好細, 前臂可以伸縮垂直轉, 但竟然唔可以橫向轉.......:DDD" />D" />腰嘛....有BALL JOINT, 但要好小心, 睇埋下圖就會明.......

腰既BALL JOINT竟然唔係硬膠, 而且卡得幾實, 唔小心大力扭可能會成個BALL扭斷...........大家見圖中既BALL JOINT已經起咗白邊........:cool:

仲有一樣好重要既嘢.........無論任何情況下.....大家千祈唔好用風筒加熱, 拆呢個BALL JOINT出嚟加潤滑油, 因為佢既上身係中空既......加上個BALL JOINT入口好細, 加熱之後, 中空既上身會變軟, 咁即係話好難將個BALL JOINT裝返入去......所以條腰, 少搞為妙..........{:1_212:}

今次呢隻"CHERNO ALPHA"算係不過不失, 符合小弟既期望:shy:

多謝收睇:64:
之前玩澳洲機條腰都係食實咗,真係扭到見白; 最後都用風筒吹軟小心拆出!再打磨下突果部分,再裝上就好扭:71:

估唔到今次哩隻拆都有風險><另一隻雷射大炮猩猩叫會唔會好玩D?
neca 真係冇得頂 :$
好正,不過無玩開pr,唔想開多條line。
Support 下先!
真係好”一間步行型既核電廠”,e句好正
:D
very good!!!!....
成set我只想買呢隻呢!

呢隻確是好野,而且配箱很少,單買近兩魚。

&#30005;影中,胸口圓蓋可開,中間橙色是駕駛室,頭上九格燈可上下移動。
呢隻確是好野,而且配箱很少,單買近兩魚。

&#30005;影中,胸口圓蓋可開,中間橙色是駕駛室,頭上 ...
無明: 發表於 3-3-2014 04:06 PM

設計者話過, 佢將核電廠既冷卻塔同坦克呢兩個咁俄國既概念二合為一&#22175;設計CHERNO ALPHA, 但我有個疑問....點解佢無火炮既呢? 電影中, 胸口圓蓋可開, 感覺上好似貨車拖頭既有蓋排氣口......
設計者話過, 佢將核電廠既冷卻塔同坦克呢兩個咁俄國既概念二合為一&#22175;設計CHERNO ALPHA, 但我有個 ...
Called_Wind 發表於 3-3-2014 05:45 PM

咁中國机的概念又&#36793;度來呢?哈哈。
咁中國机的概念又&#36793;度來呢?哈哈。
無明: 發表於 3-3-2014 06:25 PM

等我今晚返去睇&#21523;本設定集先~~我袛記得設計者話過,想暴風睇落同打起上&#22175;似個Kung Fu Master.......
等我今晚返去睇&#21523;本設定集先~~我袛記得設計者話過,想暴風睇落同打起上&#22175;似個Kung F ...
Called_Wind 發表於 3-3-2014 07:01 PM

Wa~~你有本書呀?勁wor..

中國机嘛,由三個本地香港三胞胎駕駛,我第一想到李加乘三&#20010;孫。

左手粗大是傾左的政治路線,頭身重大腳輕是瀑發的泡沫經濟根基未穩固。

仲有雙腳,只有中國机是獸腳,老變電影中的狂派奸角多是獸腳,暗示不言而喻。

只有中國机可飛起,好像經濟起飛,但就第一&#20010;送死。

心腸&#24694;毒的美國人……………笑。
Wa~~你有本書呀?勁wor..

中國机嘛,由三個本地香港三胞胎駕駛,我第一想到李加乘三&#20010;孫。
...
無明: 發表於 3-3-2014 08:29 PM

睇過本書, 無講暴風赤紅既設計係基於乜&#22050;,袛有提到希望令佢似武術家,而左右唔對稱既設計係為&#21655;令佢有獨立既打鬥方式,大肩甲令佢有羅馬鬥士既影子, 而單眼靈感係來自"2001太空漫遊"裡面既單眼AI, 無明兄好&#22050;, 竟然睇到咁多忍喻。。。。。
睇過本書, 無講暴風赤紅既設計係基於乜&#22050;,袛有提到希望令佢似武術家,而左右唔對稱既設計 ...
Called_Wind 發表於 4-3-2014 12:05 AM

"2001太空漫遊"裡面既單眼AI,

是HAL9000,外型就不太似了,

http://epicrapbattlesofhistory.wikia.com/wiki/HAL_9000

似零&#21495;机多DD或超時空要塞的訓練机頭。。哈。