Toysdaily 玩具日報

Gigahobby停刊...

作為一個玩具壇..始終要有一個沒有自我祟拜神級代表性的人物支持住呢道..耐不耐毒吓我地d宅男,有時又 ...
老文 發表於 25-2-2014 10:21 AM

我會支持常威!
Toysdaily亦一樣每況愈下,難道會與Gigahobby差不多同時期結束……?
太陽之牙 發表於 23-2-2014 08:38 PM

Gigahobby以前間中都有買,近一兩年越來越買得少。路過報攤和有便利店,常常都會見到大量存貨賣不出去。。。。。。我覺得原因除了因為網絡資訊發達以外,也應該是玩/買玩具的人少了、玩具的價格貴了、玩具的種類少了、玩具踩屎次數多了。。。。。等所致。

TD。。。。。。維持網頁的成本、或者打和點原比出雜誌低,加上暫時沒有替代網頁,應該沒有那麼快會結束吧。。。。。。有心人如果想維持網頁點擊率和廣告投放,可能要多加一些figure以外的其他資訊,例如中日韓港劇、明星、八卦、AV、手機電子產品等娛樂資訊,甚至股票、投資、飲食、談情說愛等等的討論區!!
回復 31# Panzer

可惜的是而家連影都見唔到佢地....:79:佢地果班d對答真係一絕..無玩具睇,淨睇回文有時都笑膽死..娛樂無窮:$
十分喜愛 Giga Hobby. 小弟亦有幸BID中過一次. 希望佢會有其他發展.
ktoto 發表於 24-2-2014 12:08 AM

好葡萄之前有人bid中左隻卡隆
我毛都冇中過一條
其實TD「衰落」都同玩具市場有關。
早幾年,都會好有興致去行貨睇玩具買玩具,之後返黎依度出POST報價,出POST影相。
但依兩、三年,報價POST根本好似無咩存在必要,唔係資訊唔夠快,或者人地玩具鋪出專頁報價。而係你果頭睇完,佢好賣就加三幾十,唔好賣就收起貨等一排之後有人搵,再抬價出返黎賣。
報筍價,又變相益左「福佳」炒家,玩家買唔到。
市場版又九唔搭八,唔畀出實數,自稱怕影響市場,變左做!@#$%^&*()又竟然得,之後又改做唔報最尾個字,依家直頭無人報價,大家各自修為,都多得炒家唔少。
主版當初又無啦啦分拆,甚麼日系、綜合、美系,資訊唔集中,我都無心機幾個版日日掃。仲要不停重複資訊,幾個人出同樣既野,搞到我都無心機掃版。
依家上黎都只係習慣。
早期有買過, 不過之後都無再買. 一來少玩玩具, 2來好多資訊上網仲快睇到.

另外可能係香港無咩自家品牌, 如果是日玩, 新料都比HJ , DH登晒先. 如果只係post下"下個月出咩" 我又覺得無需要專登買書來睇.
作為一個玩具壇..始終要有一個沒有自我祟拜神級代表性的人物支持住呢道..耐不耐毒吓我地d宅男,有時又可以持平地點醒我地...咁玩具團火先唔會咁易熄...我自己係咁諗

Who...?:58:

............
其實我以前都成日出post,不過唔記得由幾時開始,post相又要upload又要copy link,太煩複所以都少出了,不過我都會繼續捧場的!!!!!
其實TD「衰落」都同玩具市場有關。
早幾年,都會好有興致去行貨睇玩具買玩具,之後返黎依度出POST報價,出 ...
果汁先生 發表於 25-2-2014 12:22 PM

拆版真係令注意力分散。

反而12寸因為大部份同一版,仲易集中。

不過近期又拆了個新區在12寸,好煩。

其實日系美系綜合放番一齊啦。
Gigahobby我一直有買,雖然佢每期D玩具資訊大部分都會係網上一早睇過,
但買佢一期對我來講就係果一個月黎既資訊回顧,
同埋我幾鍾意佢每期都有懷舊玩具果幾頁,
所以剛剛個星期六見到出左但個面寫住後會有期即時覺得好可惜...

Giga Hobby 我由第三期起一直買到最尾呢期,佢哋再唔出版我都感到好可惜,因為就似上述某師兄咁講,就算雜誌内資訊有大部份喺TD 或者網上行知,自己仍然好想做一個每月回顧, 加上一書在手, 瞓前睇又得,休閒時閱讀又得, 去厠所方便時睇到得……………… 不過以後再喺度上述情況睇書,都冇再新一期嘅Giga Hobby 份lu!

PS: 見到好多師兄講Giga Hobby 停刊一事之餘亦提到TD 近來大家到有好多唔同嘅爭拗, 有啲仲好非理性添,所以家陣我都好少喺留言,齋睇/收訊息為全! {:1_220:}
Who...?

太陽之牙 發表於 25-2-2014 05:28 PM

猜猜 神是誰? :34:

其實 小弟 想在讚 老文大大 的用詞 ~~~ 自我崇拜,恰到好處 :71:
Who...?

太陽之牙 發表於 25-2-2014 05:28 PM

方仗份人好少氣ga:67:
作為一個玩具壇..始終要有一個沒有自我祟拜神級代表性的人物支持住呢道..耐不耐毒吓我地d宅男,有時又 ...

絕對讚同ching
聽到呢個消息簡 直就系一個惡號,從創刊號到終結號留下很多回憶(終結號未買)雖然gigahobby無龍虎門咁深入民心,但已成為生活中的一部份,此次的終結形成左一份失落,希望此刊物能向一輝睇齊,浴火重生