Toysdaily 玩具日報

查看: 13546|回復: 23

[玩具報告] 我的新年禮物: Avatar AMP Power Suit舊化三部曲 + 外拍

BACKUP:
http://figurehobbyclub.tw/forum/ ... id=12228&extra=
https://www.facebook.com/hottoys ... e=3&uploaded=70

首先,要多謝Old Cat 大常Post模型分享和Elljay 大教舊化,本來想在Avatar 上小試舊化,之後才應用到18” Pacific Rim Jipsy Danger 身上。 但一試欲罷不能,雖然步驟錯了,但將錯就錯,互想交流。

原色已有少許舊化。{:1_238:}

第一部曲: 先用棉花印啡色和淺黑色,但黑色太出下,最後用棉花棒和細塊棉花隨意印黑。{:1_240:}

第二部曲: 半乾掃銀油。其實我應全隻噴消光再舊化才掃銀油擦邊,現在不能再噴消光了… {:1_224:}

一字馬也行,可惜是雙腿沒有左右旋轉關節…

雙膊滑動關節,以至可做擴胸動作~

手肘只可屈曲45度~

舉手無難度~

第三部曲: 黑+銀=鐵色,再用錦花棒在砂紙上上色,鐵鏽質感全出了來~~~ 但我應用錦花大範圍上色。 最後不太均勻,我用Thinner擦走Over的地方。 當然小心連底油都被擦走。 而銀油擦邊應最後才做! 我現在上鐵色把好些銀油覆蓋了… {:1_216:}

大腿範圍不大,鐵色加砂~ 正!

子彈殼加了金色銀色,整個模型都復活起來了~

近看會發現我懶,沒把全隻重上鐵色….

-------------
現在很難買到這AMP, EBAY又貴。 我在TOYSFORUS買一類似的小人偶, 但因大了一個碼, 我要拆下他的下身才勉強塞入駕駛倉… 但始終大了點… 可惜。
外拍~

開始日落不夠光了… 惟有用用不同濾鏡效果吧。

跳呀~~~~~~

謝欣賞~~~
super good friend~~~~~~~~~~~~
回復 3# denniskwong

真的, 前後玩了兩個月, 兩魚多真抵玩~ 我見INS POINT二樓有二話不說即入~ :love:
我個隻把刀食住位左拿唔到出黎{:1_198:}
回復 5# 玩具Kenny

有無試過用風筒???? 我拼命影都唔記得影D攞刀相... {:1_224:}
外拍 :71:

nice tutorial:73:
回復 7# ygat2005

謝支持∼∼∼∼∼(☆_☆)
darknight 兄....睇得出你d PS skill 絕對有很大的進步 :65:
我估ching 花左不小時間去試同學習 :71:

睇得出有心有力....我來支持"精"一個 :74:
正:71:又一學嘢正post
師兄D post真係次次都咁精彩:71:
嘩~! 有PS圖, 有教學, 又GIF, 仲有外拍添~!
咁好心機分享~~要將個POST精華啦~
:74:精華啦...:71:
機械玩具美化完全教學手册:71:
好正,又學到野了
C兄, 部野好正呀!!!! 幾$入手??