Toysdaily 玩具日報

[改造交流] (5/1/2014 終於完成! p.1&3) 傳說的機體, 覺醒之鱗光! MG Sazabi Version Ka.

2013年最後的一天, 總算也下半身完成了...... :!

看上來好像沒有多大的分別...
其實在腰間的線路連接下了很多的功夫... :*

就是這個...
特別在腰間加了一條圍繞的膠皮電線, 一方面連接所有裙甲的電力, 另一方面就是, 正負極的電線實在太近, 所以要用回有膠皮的電線, 全力避免短路發生! :!

綠色箭咀是負極
紅色箭咀是正極
腰間的電路連接每次都是很頭痛的事情...
今次是第一次這樣做的...
期待下一次做得更好......:shy:

正面的裙甲燈!

側面裙甲的引擎燈!

後裙甲的燈...
其實外露的電線太多了...
應該用遮蓋一下......
還有沒有方法也另外的兩個引擎後出來了......

超正的!

更新來到這裏, 今明兩日繼續努力!

祝各位大大
新年快樂!!!

身軀, 雙腳完成!

12月31日係時候出去玩啦~

大家今晚都玩得開心D~~~ :)
強大加燈技術 小弟我都未有呢個心機去整( ’▽` )ノ

雖然未整好... :64:
不過好心急咁放埋一齊影返張先~ {:1_220:}

感覺到好強大既敵意... :*

2013年1月1日
誇年度巨作!!! :!

今日整了一天...
還是整了隻手, 跟一邊的肩頭.....

因為太投入的關係...
工作照就只拍了一張...... :shy:

雖然今次投入的燈光數量遠比Nu Gundam的多, 不過視覺效果應該不及Nu Gundam的好......

始終太多的燈都被裝甲遮蓋...
外露的一些燈又太過集中....
只有一點的...
其實感覺也不太像樣...... :(
追post再讚{:1_221:}

大大會否預告粒粒炮會點攪?好期待
回復 36# 龍星丸

多謝龍星丸大大一讚再讚! :handshake:

粒粒炮... :58:
大大問題直中核心! :!

其實我都未睇到o個一段既說明書, 所以唔知做唔做到......

暫時會想
1) 當然會加燈
2) 保留佢收納同展開形態
3) 可以從儲存夾分離
4) 因為有買Nu Gundam Double Fin, 所以會用額外既支架支持粒粒炮飛行形態, 當然都會通電
:!

希望可以做到哂...... :shy:
太勁...................寅係加燈都有排加.

等你成品.{:1_208:}
回復 37# 豬潤

祝順利!
不過噴射器之外,炮囗加燈有冇機會呢?
期待期待!
回復 39# 龍星丸

炮口, 槍盾牌加燈既可能性尚未考慮...

不過呢幾日整得太多...
好攰......{:1_206:}

係時候要休息一下先再繼續......
請問Led系深圳邊度有得買&how much?
thx
厲害, 等你的完成品!:$
回復 41# mguc

其實要買普通既LED燈O係鴨記都有, 齊 :64:

但係如果大大係想買爛爛粒O個隻SMD
華強北路 幫到你 {:1_235:}

好辛苦...
終於完成咗!!! {:1_198:}

強調一下鱗光的感覺!

半身的... :!

當然是可動!!!!!!!!

世紀合照...!!! :D
當日開始改這個, 都是因為一年前的Nu Gundam!!!

多謝各位這幾個星期的支持...!!!
去相之後, 就是補回一些改造中的......

收藏夾是今次改造的重點...
因為要挑戰飛翔炮在加燈同時, 可以保留分離和展開的功能...
最後雖然免卻了一部份鈿節...
都算是成功吧... :)

白色的插槽就是連接的地方...

初試成功!

完成一邊!

內部...
線路...
麻煩...

最後要連接所有的線路...! :!
最後這一焊其實很難...

最後這一次的解說寫得很Hea...
因為連日改造實在太辛苦......

今次應該是最後的更新吧...
或者之後再會加圖...?
不肯定...

感謝所有有看過有追過這個post有留過言的大大... :64:
期望下一次的作品再和大家分享!!!

年近歲晚...
是時候清理屋企的玩具盒...
還有幫屋企的玩具掃塵......

預祝各位新年快樂!
新一年繼續買到自己鍾意既玩具!!! {:1_235:}