Toysdaily 玩具日報

[改造交流] (5/1/2014 終於完成! p.1&3) 傳說的機體, 覺醒之鱗光! MG Sazabi Version Ka.

痴x線嫁!大大超勁呀!期待成品,要加油呀!
回復 12# anakin360

LED今次係用比較細粒既LED...
1.6mm 的...
其實一粒仔LED入面有齊哂 紅 藍 綠 3隻色...
今次作品暫時只係用過藍同綠色...:64:

要上深圳買...:42:

所謂姣婆守唔到寡...
話呢幾日唔整隻野...
最後都係忍唔住, 整埋另一邊先.....

把現在做好的都連起來啦~
感覺超正的!!! :!

整好之後才發現加裙甲有些接觸不良...
8粒LED有6粒通不到電啦......:69:
一度搶救後現在恢復正常了......

聖誕節再度停工啦...:p

先預祝各位聖誕快樂!!!

估吾到猪潤兄會提到小弟個名,十分榮幸。大師之名受之有愧。
其实小弟只係推人入火坑嘅魔鬼。
超勁:50::handshake:
Support you with my Nu Ka. I still haven't finished it.

回復  anakin360

LED今次係用比較細粒既LED...
1.6mm 的...
其實一粒仔LED入面有齊哂 紅 藍 綠 3隻色 ...
豬潤 發表於 23-12-2013 02:59 PM

唔該ching,比較有興趣想知點樣決定顏色架,因為我想係隻1/48高達度加燈{:1_197:}
all masters of light are in this post!!!!!!!{:1_221:}
excellent mod.  support!
強貼留名+bookmark!!

加燈好正, 1.6mm LED? 係咪用smd??
回復 21# christse2

Yours also looks great!!!
My Nu Gundam doesn't have LED inside the laser beam saber...{:1_197:}

Add oil for your great job!!!
勁!!寫幾隻字支持下先得!!:71:
感謝各位大大讓我們聖誕節有光明!
阿門:)
回復 28# 龍星丸

回復 27# 馬仔

多謝兩位既支持!
不過呢排實在太忙...
嚟緊兩日因為工作關係唔O係香港......

2014年繼續努力!!!:64:

回復 22# anakin360

真不好意思, 過了這樣久才回答你的問題...:64:
因為要解釋這個要準備一兩張相片...
近日都未有時間拍......

左手面的, 那個正方形的東西就是今次用的燈, 是3色燈來的,
網友都好像叫它SMD? {:1_197:}

留意下方的尺度, 可以大概知道SMD的大小, 就是1.6mm, 小得可憐...

決定顏色

紫色的箭咀是供電的地方 (+極)
紅色的是紅色燈的出電口 (-極)
藍色的是藍色燈的出電口 (-極)
綠色的是綠色燈的出電口 (-極)

希望可以回答你的問題... :64:

不過如果是1/48高達的話...
個人建議用第一張圖, 上面比較大粒的LED就可以啦~
因為1/48還算滿大的, 用太小的SMD的話, 效果不太好...
還有改造的空間也算多, 要裝比較大粒的LED也可以~
LED都可以在鴨記買的, 也有不同的顏色~
不過儘量不要也不同的顏色用同一個電源, 因為不同顏色的LED有不同的電阻...
全都連在一起的話, 只有電阻最少的紅燈會亮起......{:1_198:}
這超掃興的...... :*

LED的Sizw也有兩種, 直徑3mm的還有5mm的, 改造用3mm的會比較方便~