Toysdaily 玩具日報

查看: 13679|回復: 40

[玩具攝影] 上色失敗的MG女妖 . . .

如看不到圖請自行在webpage減去「www.」
或按入這link: http://toysdaily.com/discuz/thread-218543-1-1.html
謝謝

擺咗半年終於有時間完成了 . . . MG版的 Unicorn 2號機 バンシィ (Banshee / 報喪女妖) ~ !
基本上,同Unicorn Gundam 80%相同,分別在隻角、顏色,同武器。
MG版係跟翻OVA設定,已經比小說版好,小說版就只有隻角同顏色有分別。
由於第一次試加閃粉,原來好難控制,連上得平均都唔易 . . .
總之就同預想嘅有好大出入 . . .

先嚟兩張硬照先:

貼紙只貼上右肩的那個,之後連續整爛咗好多張,其他已沒心機去貼了 . . .
透明裂甲件比想像中深色,外加光透明黃也於事無補,放棄了 . ..

背後沒什麼特別,只是把噴咀上了銀色。

呢個名場面出處無可能無人知啦 ~

主炮,係我眼中係一個直髮夾 . . .
呢個動作係女妖show得最多嘅。

左手巨爪 ~

巨爪幾型,不過平衡就差晒 . . . .

好慚愧,得呢張清楚影到眼但係仲要加工 . . .

點解得一個模式,MG版唔係可以爆甲變身咩?
係 ~ ! 但係由於上咗油,變身系統會甲同甲磨擦,絕對會甩油,所以,永遠就一個模式好了 . ..
活動能力同  Unicorn 一樣超差 . ..
隻MG可以話比我整得幾差下,  無辦法,人老咗,技術不斷退步 . . .
由於唔整得滿意,咁就入咗隻咩fix版女妖諗住代替啦 ~
點知一開盒就覺得舐嘢 . . . 望靚望就入翻盒 . . . 永久封印好了 . . .

謝謝觀看小弟劣作 ~ :unhappy:
回復 1# Kuuga_iwsp

多作嘗試是好事, 成品效果亦不錯, 很特別的說:71:
謝謝大大的詳細作品製作和完成品分享!!
唔差啦, 上層光油可能會閃D
都唔差, 我諗緊入唔入返隻mg玩.
不過我都係素組
請問用既係咩閃粉?美甲/化妝用果d定係有其他?同埋點整上去模型表面?
有d想試…
直髮夾 :x

nice try.:71:
回復  Kuuga_iwsp

多作嘗試是好事, 成品效果亦不錯, 很特別的說
謝謝大大的詳細作品製作和完成品分 ...
歐叉獅子 發表於 18-12-2013 10:23

謝謝支持 ~ :handshake:
唔差啦, 上層光油可能會閃D
thunder04 發表於 18-12-2013 10:56

:unhappy:已經上咗光油  。。 。
都唔差, 我諗緊入唔入返隻mg玩.
不過我都係素組
mf_c2000 發表於 18-12-2013 10:59

講真隻嘢真係麻麻 . . .
請問用既係咩閃粉?美甲/化妝用果d定係有其他?同埋點整上去模型表面?
有d想試…
BioLo109 發表於 18-12-2013 15:46

美術用嘅閃粉,我係中X書局買的。
我先噴上金屬藍,再將D閃藍幼粉逐少逐少咁同smoke black溝,一路噴一老溝。
由於要加大槍嘴,好難控制 . . .
記得用完要拆槍嘴洗,塞咗就麻煩啦 ~ !
回復 9# Kuuga_iwsp

thanks!大大
我入既原因都係因為個駕駛員咋~
nice photos.  paint job isn't that bad.
回復  Kuuga_iwsp

thanks!大大
我入既原因都係因為個駕駛員咋~
mf_c2000 發表於 19-12-2013 09:18

女定男先 ~ :58:
nice photos.  paint job isn't that bad.
gundammsz010 發表於 19-12-2013 22:19

Thanks a lot bro. ~ :love:
回復 13# Kuuga_iwsp

梗係女喇~{:1_220:}
所以殺帝利都入左.
期待殺帝利出MG.