Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: ZION

[分享討論] 2013年玩具市場大事回顧…大家分享下

個人感覺最深刻

大愛complete selection modification
第一樣要講當然係有關我的最愛kamen rider accel喇,估佢唔到除左主角腰帶,accel腰帶都可以出, 照顧到我黎d喜歡上第二主角的忠實fans, e家仲有fang memory同lost driver推出, 燃起我對trial memory, accel booster memory推出既期望!

shf令人感到氣餒, 決定放棄
雖然SHF終於出劍line, 但king form竟然魂限, 加上wizard出得極無誠意, 2.0既又未必比1.0好, 而且2.0kabuto開價極進取, 再玩落去無意思

gundam build fighters帶出驚喜
gundam build fighters除左設計出戰國迷網,熊霸3號黎d出色既機體設計之外,仲帶出左全gundam hg計劃,大大加快左hugc外hg出既進度, 雖然e家又好似慢返落黎

seed系繼續大放異彩
個人對seed系無大愛亦無厭惡, 但對seed系既影響力真係佩服得五體投地, 模型方面可以mg, hg, rg, pg都不斷繼續推陳出新, 新動畫主角機更係用seed系機, 真高達無雙亦都比seed系攻陷, seed系要再戰多1個十年都卓卓有餘

再販成功平衡市場
今年有唔少商品再販都成功將一d升天玩具打返落地底, 好似shf cj由3魚尾近4魚打到e家魚半都無人接, 神話ex多款再販亦令好多黃金變返做假金, gundam fix重出除左價格回落, 亦令人對此line重燃希望

gundam3.0大戰
一場由方仗揭起既戰爭,為同頑仔鬥劈,搞到自己名聲掃地,更多左個方仗稱號, 此次大戰除左有頑仔方仗參加, 亦有福姑一樓參加過, 好不熱鬧

等了多年的十五機 由開頭帶比我希望 感動... 到最後只剩低比我的是失望
模型 rg 唔錯但零件有時真係細咗d 齋拍上水貼都ok.
KA版MG出得都好好仲有WING係列都好靚
家陣買模型唔係砌而係變咗買Boxart...
壽屋的sd化模型真係有驚喜 因為有勇者王系列同絕對無敵.
蘿蔔雲等埋隻青椒就收工不過希望唔好咁貴....
SR合金希望可以繼續出埋D戰隊機械人 當然係希望可以出最終型態
SR合金的帝皇魔神出得好好... 希望可以KEEP住
千值練的天元都好玩係少了個大鑽頭
呢兩日終於等到雅典娜件聖衣了... 完夢...

最慘係YAMATO摺咗... 買咗戰斧保衛者.以後就要三缺一了...
比起2012, 2013真係買咗好多近千元既玩具, 雖然都有去訂, 但係隻隻都無去年咁要搶, 可以等下都買得到
複刻
最開心有3隻複刻重出
1) GFFMC UNICORN #1006
2) 復刻 福特巨人
3) Metal Build OO Raiser (我當佢複刻啦)

成品:
之後先發覺年頭的複刻, 係為咗出新野而鋪路:
4) Gundam Fix Metal Composition UNICORN BANSHEE
5) 新大力士

仲要入咗新野
6) Metal Build Exia
7) Metal Build Exia Repair.
8) Robot 魂 XI 高達 Ξ GUNDAM
9) Robot 魂 Gundam MK V
10) Kyosho 1/64 Lamborghini series Box (因為鍾意狂牛, 第一次box 入 kyosho 車仔)

小弟一向著重買MG 模型, 所以今年既支出真係大出血!!

千元以下最開心, 但多數都係跌價既:

10, 11) 魔神英雄傳 龍星丸 和 戰王丸

龍星丸係第一隻令我覺得今年之後既玩具都唔一定要訂.

龍星丸一開訂, 轉頭又話訂晒, 令到我第一次試去日網訂. 過程順利
之後戰王丸都係訂唔到, 點知到貨後, 又係大跌價.

12 ~ 17) Robot 魂 Gundam Wing 5 子電視版齊人

5子應該唔係全部2013推出, 但我今年齊人. 所以好高興

模型:
Gundam Age MG 死晒啦 都係見平先入
RG GP01/GP01Fb 我就覺得出得好好,可變但無Z gundam 咁好軟
MG Wing Gundam Zero Proto 都大愛,以前唔鍾意電視版,今次ka版,改一改,唔同晒
MG Gundam 3.0 有點失望,有雷聲大,雨點小的感覺,仲要信和2大店鬥平
MG Sazabi ver ka,未買,等緊好似上年Nu Gundam ver ka 咁大跌價

2014展望:

Wish List:
Metal Build 00 Qan(T)
GFFMC Unicorn Full Armor
MG any Wing Gundam Series, Unicorn series (Gundam Build Fighter...  有時間都會入既... 希望會跌下價啦)
RG UC series 出多D 啦
Robot 魔神英雄傳 唔好魂限, + 平入所有機體

多謝收看!
個人感覺最深刻

大愛complete selection modification
第一樣要講當然係有關我的最愛kamen rider accel ...
Andyccel 發表於 16-12-2013 06:04 PM

shf cj無再版過
shf cj無再版過
yugi 發表於 19-12-2013 03:56 PM

http://www.tamashii.jp/item/1227/
黎個係只有日本果邊??
係喎,我都未數模型。上兩個月無聊走去睇OO ,咁就出事喇,MG,HG,Metal Build,Robot 魂,加加埋埋超過兩皮嘢~~:unhappy:
從原本得幾盒模型玩具
突然呢2個月一次過後追一堆gundam fix robot魂
黎個係只有日本果邊??
Andyccel 發表於 19-12-2013 09:20 PM

笑左
再販過起碼兩次