Toysdaily 玩具日報

查看: 29676|回復: 29

[個人收藏] 台版合金

早幾日細佬去台灣旅行,多口叫佢睇下搵唔搵到啲台版合金
佢到步後 whatsapp 我竟然搵到.佢今日下晝落機,我當然邊
度都唔去,走去機場接佢(百獸王,六神,大帝,高迪安)機
返到屋企即刻開箱睇.

日版我全部收起晒唔捨得玩,而家有台版,重唔玩過痛快...哈哈
4盒夾埋都係59魚台幣.港紙16魚5草.
去開台灣0既 ching 就唔好錯過啦
:handshake:
師兄,可否PM告知台灣邊度可以買到百獸王?
先行謝謝!
:$
請PM地址給我啦師兄
嘩,好袛喎:p:p:p:p
師兄,我都想知,可否pm小弟?舊去過高雄,但搵唔到
師兄 可否pm小弟!
CHING恭喜哂!

不過我有以下經歷.

上個月我去台灣旅行, 喺X年商場4樓一間玩具舖頭, 見到有'聲稱'台版大帝, 百獸同六神, 計番條數每盒約4XX港元, 都覺得幾抵, 於是好奇一問, 攞嚟睇,

一拎上手, 不但輕, 明顯有啲部分係原合金變成膠料, 噴油MASKING出哂界, 個老細仲話香港賣幾千, 我賣幾百, 不斷慫恿我買...唔買你損失等等...

當我問佢係咪原裝有拉臣台灣, 佢就支吾以對, 又話係同一套模之類說話, 相信看官心中有數, 於是懸崖勒馬, 離開哩間疑似黑店.
偶然我都在虎虎見到有台版合金賣,不過要由台灣寄運,就是沒有信心,所以都沒有買
在台中見過, 不過拎上手QC真係幾差, 如果粗玩都尚可, 收藏就真係,,,,
問咗.佢住高雄酒店之後上台灣阿苦,打電話比個賣家約佢酒店附近交收,重有價講
http://m.tw.bid.yahoo.com/tw/auction/e42716281
粗玩其實真係一流,都幾重手,因為又平又係台版,所以都冇諗住就住嚟玩,QC係點..........冇理佢啦
百獸王還可以,其他果d就••••••••••••
師兄 可否pm小弟!:64:
其實這四套是台版最多的四套,大帝合体的拳頭兩枚都是左/右,六神合体後的兩脚的坑紋是用貼紙代表,較好的是百獸王及高廸安,近千禧年在廟街附近街市某玩具店有得賣,每隻250元,之後愛民村維勝阿伯有得賣,每隻400元,其實台版較少見是金毛獅王,飛鷹俠三角飛机,印象中只在1988年同學宿舍見過實物,問他在那裏買,他說上星期在高雄大统買,之後那星期六即去高雄找,可惜找不到。

我都淨係買咗百獸王,從啊虎訂,計埋運費六魚二草,三日巳送到我公司,是我第一次擁有百獸王,夠重,夠大隻,手揪盒,質素更係無得同幾千比,但幾舊水,大大盒,舊版,又唔知笨大可時出?:56:又不知有沒有咁大隻,頂住先,我又不捨得用四,五仟買舊曰或美版,重拾童年回憶:$,〇K ga
樓主,可否PM地址給我嗎?