Toysdaily 玩具日報

查看: 29497|回復: 51

[玩具攝影] 賓賓賓的超合金 - 奇蹟合金MA - 01 Voltron Vehicle Force(機甲艦隊)(新增後記)

望穿秋水、期許多年,終於都等到有十五機既新玩具出嘞,仲要係可獨立分體及合體既合金添,梗要第一時間入手啦

縱然當中有許多風風雨雨,仍難擋小弟心中積存已久既熱情,所以決定點都要同佢影番輯相、出個 POST先得

本來又想寫一大篇野做介紹既,不過決定都係爽快 D 出圖把啦,唔好悶親大家吖嘛

故事大鋼、人物介紹既 LINK:http://www.26fun.com/bbs/thread-282888-1-1.html,有興趣就自己去睇睇啦

1號機

2號機

3號機

4 號機

5 號機

6號機

7號機

8號機

9號機

10號機

11號機

12號機

13號機

14號機

15號機

除左可以獨立把玩外,另一好玩之處就係可 5 架戰機合組為一個小隊形態

1 – 5號機可合體組成為「空隊」

6 - 10號機可合體組成為「海隊」
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1452021_10152012816952421_900379908_n.jpg[/img]

11 - 15號機可合體組成為「陸隊」

當然唔小得既就係大合體,成為巨型機械人啦

(向舊版致敬、向超神致敬)

新版「含金量」相當高,佔整體 60%以上,所以相當墜手

唔好以為合金多就只可以好似「甜筒」咁企係度,其實在一些接合位及關節位藏有多個小機關,令可動度大為提高,方便擺出帥氣 POSE

(賓賓 STYLE 無問題)

撐手、舉高隻手問題

(叉手都無問題)

最後整多兩幅相作結啦

<END>

P.S. 此次拍攝用「模特兒」為市場傳聞已久既 VER.2 版本,咁究竟 VER.1 同 VER. 2有何分別呢,請看下面報導

VER.1及VER.2之差別

(以下圖左為VER.1 / 圖右為VER.2)

首先係一號機

下面白色部份由原來金屬加上色改為原色膠出,避免了甩色風險

改善了額頭「十字」移印位疊、面罩不再無故跌下

2號機

藍色底色改淡了小小(影出黎唔太覺)

3、4號機

尾翼穩固了

9 號機

修復了「遮蓋板」,不再阻礙機頭轉動

11號機

(以下圖上:VER.1 / 圖下:VER.2)

修改得最多既一隻,由原本金屬同膠混合製件改為全膠製,改善了轉軸爆膠既情況,車底轆改為不能轉動

14、15號機

腳底刪除了「定位板」機關

基本上就係咁多改動,希望以上對比圖能幫到未買此產品既玩家作為參考啦

另外,提供兩個 DIY 小改動既方案,好等已買十五機既師兄,玩得開心又過癮,重拾對十五機既熱情
1)呢個係取才自另一位玩具同好 cRaZyLaZyjIm  師兄既「修正十五機合體直昇機小教學」(請各位自行 search),修改過程輕鬆又簡單,還原劇中場面完全無難道

2)大部分人既 9號機因「遮蓋板」長了一點點,頂死左係裡面,所以很難將它拉下與及當為變型作準備時,機頭亦會被阻礙,導致不能轉動到位,影響了外觀及整體平衡

其實解決方法好簡單,只要有一把界刀就攪掂

方法:先將機體打直,之後把「遮蓋板」拉出小小,再之後就將界刀在膠板邊上輕輕來回咁刮,刮幾下試一試、刮幾下試一試,真到塊板可以自由進出為止

小弟之前試過&#25529;、試過撬、試過夾硬黎都未能成功解決此問題,甚至一氣之下曾把十五機打入冷官。但原來咁簡單方法就可以攪番掂,真恨自己點解唔一早諗到,差 D  辜負左一件好玩具

好啦,今次分享到此為止&#22046;

多謝收看,下次再同大家分享賓賓賓的玩具

拜拜

後記: &#160;

對於呢隻15機合金既感覺,真可算是百感交雜 &#160;

開首時都講過,呢隻合金經歷左風風雨雨,由初出時既萬眾期待變為後期的一沉百踩,作為 15機粉絲的,心情確實受到掀動 &#160;

自問也因此而迷失過,成日諗究竟當初是否做錯決定,結果得來一隻下等次貨呢 &#160;

糾結了一段小時間,我就知道其實是我錯了 &#160;

錯在為何要給別人的負面想法影響自己呢 &#160;

回想當日把它拿回家開盒的一刻,那份難掩既喜悅還記憶由新 &#160;

再到拿實物上手時,對於它的重量感、它的巧妙設計那種驚嘆 &#160;

雖然在品質上確有不足之處,但想深一層,這產品只是該公司第一次出品的合金,那能與 B 廠相比,太不公平了吧(其實B廠出的合金魂也有很多 QC 上的問題,更遑論其他日本細廠了) &#160;

想通了,不再迷惘 &#160;

我玩我的、你嘈你的,各不相干 &#160;

如果一個 POST 可以令十五機合金一沉百踩,我也希望我的 POST 可以為十五機合金帶來平反 &#160;

就當做是對辜負了它的一點補償
:67:留用~~~~~~~~~~~~~~~~~
All memories back! :71:
一生受用!!!:$
唔知我把刀可唔可以左右兩邊刮?!!
終於有D像樣&#22021;相睇啦!

留用~~~~~~~~~~~~~~~~~:)
強帖留名.....................
十卜, 此post一定要受精{:1_238:}
支持推下先。。。。。。。。。
頭像被屏蔽
話晒都叫做合金麻!
{:1_220:}very detail report~ Support!! {:1_220:}
師兄D相影得好靚但實体就只係一件貴价次貨係&#21464;唔到&#22021;事實
有愛文!讚!{:2_267:}
正!留位~~~~
再讚!
戰隊ben果然夠heart!!