Toysdaily 玩具日報

查看: 8366|回復: 13

[車] 綿羊仔 Daytona

綿羊比比賽電單車簡單,
冇咁多野砌, 再加埋呢款唔需要用膠水.
好快攪掂.
所以今次試下洗電鍍.

不過砌呢部, 又有d不如意事.
又砌爛件, 個軚盤本身又啤唔齊, 水貼太舊,又易爛.
仲有一樣野, 噴左色但睇落去都仲係好膠,....唉:die:

唔知點解, 上網見到有多款既綿羊仔, 但出面勁難搵到.
有都得一兩款.....{:1_217:}

"伸"完.... 去圖

洗電鍍

噴色

this size can't mention as 綿羊仔:58:

you could spray your color scheme, unnecessary to follow the boxart/real car.

if the whole motorcycle is black, where is the "電鍍" that you need to 洗?
回復 2# ygat2005

死氣喉, 軚盤, 鈴碟,同前輪果兩支架係都電鍍件.

我本身都比較鐘意沉D既色,
開頭以為係白底, 估唔到佢本身已經係啤黑色.
如果係咁, 我係咪應該噴光油算,
唔洗噴黑色呢????

even the 死氣喉, 軚盤, 鈴碟, 支架 is color of black? why give 電鍍件?

this doesn't like sprayed gloss topcoat?

鐘意沉D既色, then really should polish after topcoat...

本身已經係黑色, that depend the plastic quality, and you don't need to putty the gaps?
if yes, just topcoat & polish is OK for me.
回復 4# ygat2005

死氣喉, 軚盤, 鈴碟, 支架洗完電鍍,底色係黑色,
我淨係噴左一層牙黑, 蓋番砂紙痕.

外觀都OK.所以D GAP 冇做無縫,

如果大大砌, 我諗唔似我既, 你會再執靚D.
話唔定會加埋燈呢
回復 5# mf_c2000

如果我砌? i dislike standard vehicle la:58:

加燈? maybe try on Monkey:he:

why use matt black, not gloss black?
回復 6# ygat2005

咁就要等睇你架MONKEY喇.....

因為車身已經係光黑, 想黑得黎有分別.
回復 1# mf_c2000

綿羊仔:handshake:, 正
很詳細的製作分享, 亦是較少有的作品分享, 謝謝大大
回復 8# 歐叉獅子

大大唔講都唔覺.
出面好難搵到綿羊仔模型,
但真係冇咩人pose
回復 9# mf_c2000

基本上是機械人模型主導
回復 10# 歐叉獅子

因為機械人砌完仲可以玩.
又唔需要膠水, 唔一定要上色.
不過我都係砌得太多, 所以轉下其他.

回復 11# mf_c2000

同意, 不過mf_c2000大大, 你的作品類型都幾豐富, 期待閣下2013年的年結{:1_208:}
回復 12# 歐叉獅子

2013年年結? how about yours?:58:
回復 12# 歐叉獅子

掛住砌, 其實都冇乜時間影相~唉.
近期D 相, 都係用手機拍黎毒d friend~:^
然后再pose 上黎.