Toysdaily 玩具日報

樓主: tonylee12003

[新品消息] shf 戰蝗號

返左貨都咁貴

市場好唔健康

以前買家等跳樓價
而家賣方貨足都炒價

惡性x環
螳螂定食 發表於 9-11-2013 02:41 PM

現在都係等跳樓價, 睇下GX-63, 戰王丸, 龍星丸, METAL BUILD EXIA REPAIR, GFFMC 1010 重高MK-II等等, 插水插得幾開心.

貨足唔足就見仁見智, 事實上當初冇人睇好呢隻同影月, 連代理瑞記都返得少.

只計BANDAI TAMASHII, 個個月都十幾廿款玩具出, 有一兩款少貨畀人炒起冇乜出奇, 其實仲有大把插水貨可以選擇玩, 唔一定要執著買炒起的款式
雖然貨的供應是多了,
但價格會否下調還有[需求]這個因素。
供應雖多, 但需求大, 自然不需下調。
假設炒價$650冇人買便代表在這價位的需求少,
那麼便要下調。
假設下調至炒價$500便大把人買,
即在這價位需求大, 無需再下調至正常價,
甚至可以上調。
所以多貨時大家一齊唔用炒價買,
這才有機會下調至正常價。
不管多少貨大家一齊唔用炒價買,
不管多少貨大家一齊唔用炒價買,
simpsons 發表於 9-11-2013 11:37 PM

同意, 就是這樣了!
現在都係等跳樓價, 睇下GX-63, 戰王丸, 龍星丸, METAL BUILD EXIA REPAIR, GFFMC 1010 重高MK-II等等,  ...
redfish 發表於 9-11-2013 02:59 PM

影月同black都唔睇好
唔係掛
現在都係等跳樓價, 睇下GX-63, 戰王丸, 龍星丸, METAL BUILD EXIA REPAIR, GFFMC 1010 重高MK-II等等,  ...
redfish 發表於 9-11-2013 02:59 PM

點會唔睇好
我好記得搶訂情況十分嚴重
影月同black都唔睇好
唔係掛
螳螂定食 發表於 10-11-2013 02:49 PM

之前幾款曾經炒起的SHF(例如龍騎, V3), 一再販就變成死貨, 唔睇好再販好正常.

電單車只是改頭改色, 就由3000日圓變成4500日圓, 加上之前大貨電單車隻隻死, 咁ORDER多才出奇
點會唔睇好
我好記得搶訂情況十分嚴重
玩具 發表於 10-11-2013 02:58 PM

代理一早講明唔會返多, 證明佢都唔睇好.
未出時就話必買, 出左就個個話等跳樓先, 中招太多次, 無晒信心好正常
http://www.toysdaily.com/discuz/ ... 3769&fromuid=66
未出時就話必買, 出左就個個話等跳樓先, 中招太多次, 無晒 ...
redfish 發表於 10-11-2013 03:23 PM

咁講法 , 貨數量就係唔足夠啦
就絕對唔係你所講既見仁見智啦

市場搶訂反應熱熾已經直接反應買家係睇好此貨啦
網上言論又點及得市場反應真實同反應事實呢
虛擬世界嫌三嫌四而真實世界另一回事已經係人所共知既事實

如果因為歷史因素而不理市場直接反應
去 cut 貨源搞到少貨
咁呢樣我相信唔叫做 '唔睇好' 而係 '商業策略' 囉~
結果最後市場反應同佢預期有出入
無論出入係比預期好 / 差
都根本唔可以怪晒班玩家... 怪就怪自己商業決定啦
咪成日講到玩家有責任分擔佢自己入貨問題先得架...
無論出入係比預期好 / 差
都根本唔可以怪晒班玩家... 怪就怪自己商業決定啦
咪成日講到玩家有責任分擔佢自己入貨問題先得架...
玩具 發表於 10-11-2013 04:13 PM

睇往績做入貨決定好正常, 其實冇話要玩家有責任分擔佢自己入貨問題, 況且插水一般係日本市場帶頭劈, 再由HK水貨商入口呢D插水貨, HK市場好與否對會否出現插水貨其實影響好細.

而且搶訂又如何, 睇下龍星丸, 戰王丸, VF-27, 一樣搶著訂, 結果如何?
咁講法 , 貨數量就係唔足夠啦
就絕對唔係你所講既見仁見智啦

市場搶訂反應熱熾已經直接反應買家係睇好 ...
玩具 發表於 10-11-2013 16:13

以小弟所看到的, 有些玩具舖見到「戰蝗號」少貨, 都不知幾開心, 還說如果間中無得炒貨, 佢地真係要食 C。

點解佢地咁講, 大家心知肚明。
每次見好多人話要訂乜要訂物,到推出件貨時嗰班人就會消失得無影。他們唔會再傾下件玩具點樣,影相更加無啦,到下個月有新玩具出佢地又會出現話要訂。好有趣!
以小弟所看到的, 有些玩具舖見到「戰蝗號」少貨, 都不知幾開心, 還說如果間中無得炒貨, 佢地真係要食 C。 ...
大姐姐 發表於 10-11-2013 05:27 PM

講真,少貨野就做少左但錢一樣賺咁多,比我係批發或店都想人為製造"供應少":38:
代理自己無眼光咪學魂SHOP咁D鋪在限期前落幾多做幾多囉,而唔係次次出貨時才說CUT單:38:
未出時就話必買, 出左就個個話等跳樓先, 中招太多次, 無晒 ...
redfish 發表於 10-11-2013 03:23 PM

咁代理一定好睇好非公認堆SHF:x