Toysdaily 玩具日報

查看: 17334|回復: 23

[玩具報告] 千值練RIOBOT Z.O.E Jehuty

千值練RIOBOT年度大作;<Z.O.E>Fans必入之精品
等佢真係等佐好耐,自從舊年公布開始就一直留意
年底有消息話今年6月發售,結果後來落實到9月;6月底官方宣布最終出荷日期改到10月31...
確係等到人都癲
好采到手之後冇令我失望,整體質素好高;
雖然同舊年噶紅蓮螺巖對比都系差少少關節設計噶合理性
但總括來講仲係對得住年度大作之名
-----------------------------------------------分割線---------------------------------------------------
※主體展示

肩甲尖端的Homing lasers發生器部分使用了透明零件
而零件內部細節則采用金屬色塗裝

Nake形態面部的面罩部分亦采用透明零件
無論質感,光澤定係透光度睇落去都好靚

身軀睇落去結構好復雜
所有關節都隱藏得好自然

腿部無論顏色同分件都非常豐富
精密感滿載

※特寫

※關節與聯動結構展示

肘關節係合金材質.光盾發生器亦可借由關節改變位置

二重關節噶活動幅度算唔上非常大
不過就平時擺pose來講都已經夠用

胸部上方的球狀物體A.D.A Unit可以打開
呢個應該係咁多個版本的JEHUTY入面唯一一款還原呢個機構的產品
頸部有聯動結構,好明顯係為佐照顧高速飛行狀態而設
但今次最為詬病噶就係呢個聯動結構,點解?皆因為佐佢而犧牲了頸軸關節
因為干涉十分嚴重,所以頭部左右扭動幅度極細;每次一扭就覺得俾條頸噶連接位棘住轉唔到

腰關節前傾幅度麻麻,不過後傾就意外的誇張
果然碌野咁大,腰力肯定好好!

膝關節的三重關節+聯動結構非常精彩
彎曲之後膝裝甲滑動打開,仲可以睇到入面&#21874;金色內構

腳尖起落架的開閉狀態.支撐桿上下滑動同隱藏好微妙;
而且起落架無論打開定閉合都有個棘位,十分人性化的設計

駕駛艙有內藏式關節可以再現"扯旗"狀態
而最精彩噶就係駕駛艙活動同時,胯裝甲居然會產生聯動
實在係非常有趣

※武器&附件

戰刃有一長一短可供替換

戰刃連接上之後都有二重關節

光翼的開閉結構
展開之後的懸浮推進器組件係透明件+塗裝

支架插口隱藏得好美觀
將呢塊裝甲拆佐就會見到

同以往RIOBOT通用底座基本一樣
但今次為了配合JEHUTY而替換了原本透明的表層地臺零件

而且底座支架後面仲多佐個活動零件

高速巡航狀態

Pose展示

支架後面的接口是連接索敵用環狀雷達用

Homing missle裝上以後可隨時隨意改變位置
因為連接索敵環的零件係滑軌式設計,玩起上來好就手

※道具play

底座的表層部分可以拆卸,重現遊戲&#20869;抓取場景中的道具作為武器的情景

作為錦上添花的額外配件來講,呢支大鋼條可謂份量十足

-----------------------------------------------完---------------------------------------------------

最後偷張相對比下三個版本
左起:壽屋,RIOBOT,山口式
好正,好想入返隻,雖然唔知呢雙係咩,請問幾錢?
孤仔返左貨未,仲未有電話:help:
請問可大大可以&#30528;燈???
好似是分批出&#36135;,弧仔可能是第二批貨。

Must be my best buy for 2013!! Top quality toys that I have ever seen!

And, add marks for your great works! {:1_235:}
tonylee12003 發表於 3-11-2013 08:17 AM

Arpound $9xx! :)
krad1 發表於 3-11-2013 09:15 AM

Of course not! It is Riobot series... :(
好仔細的報告~~好靚!!

好相好報告!
這個真係不是玩具, 真係好似找模型家一個一個砌和上色出來的水準!
真係神作!!!
好詳細既報告!!
封面PS圖都好靚:71::71:
買&#21655;實物, 但睇C兄&#21874;相同分析, 真係越睇越正
介紹好詳細!!好強的報告!!:71:
tonylee12003 發表於 3-11-2013 08:17 AM

PS2遊戲ZONE OF THE ENDERS主角機
價格8到9魚咁上下

krad1 發表於 3-11-2013 09:15 AM

5可以...
官方宣傳圖片下面寫明系PS效果

Must be my best buy for 2013!! Top quality toiys that I have ever seen!

And, add marks for yo ...
Douglas.M.Saint 發表於 3-11-2013 12:00 PM

德哥果然係同道中人,RIOBOT幾乎隻隻都入!:34:

好相好報告!
這個真係不是玩具, 真係好似找模型家一個一個砌和上色出來的水準!
真係神作!!!
facetry 發表於 3-11-2013 12:25 PM

唔單止細節同塗裝做得好,關節設計都好有心思;而且仲兼顧把玩強度
自從舊年玩佐RIOBOT紅蓮之後已經有呢種感覺:71:

好詳細既報告!!
封面PS圖都好靚
kyo353 發表於 3-11-2013 12:30 PM

期期都有翻搞個封面,不過今次特別有愛所以落足心機整:36:

買&#21655;實物, 但睇C兄&#21874;相同分析, 真係越睇越正
mrhung 發表於 3-11-2013 12:52 PM

希望呢篇野對各位有少少參考價值啦
riobot 我也大部份也有入,主要是他的良好上色qc 及after services. 希望千值練可保持水準。