Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: frankieccc

[分享討論] 其實你地玩得雜唔雜

過左匠魂時代後
買少量revoltech後佢出得越來越唔啱心水
諗住銳意只係專心砌MG模型
限定自己只買五小強神聖衣其餘不問
出神話EX只買自己雙子座,點知
俱往矣
EX變成買哂十二金
神話有乜蝴蝶,船夫特別野都會入
Revoltech簡直就係大復活
最大鑊亦最開心係魔神蘿蔔暈
唔知幾時收手
好彩以外都基本無視
我唔雜, 每件收藏都是嚴選的!
Douglas.M.Saint 發表於 28-10-2013 02:53 PM

德哥嚴選都多過晒我地...................:80:
原來都好多師兄同我一樣既
sumissum 發表於 29-10-2013 02:24 AM

你咁大連...............一定最強啦..........:x
我剩係玩玩具, 無玩車, 樓, 女人.....希望之後有機會玩埋
fatcheong 發表於 30-10-2013 11:21 AM

實有大把機會.................:x
. 山口式
. SHF
. Figma
. Medicom
. Nendoroid
Only 合金 & Lego, 少量 RAH 同少量 PVC
超時空要塞(YAMATO版), 星矢, 部份合金, LEGO, 部份戰隊, 扭蛋, 部份高達模型
魔獸算唔算玩具些:(
盒玩,figma, gunpula,shf,扭蛋
呢兩年無再亂買,齋儲 Pullip 同 HT Iron Man,早期合金同 SIC 都放網拍,d錢變成食物食了落肚。
之前可能可以被例入“玩得幾雜”呢個group,但經過近來好多玩具/玩具商被逃汰,間接幫我變咗玩少好多!! 新系列好多又貴,質素大不如前。。。 真係估唔到咁快就到“想當年。。。”
讓我想一下。。。

・幪面超人 (前主力)
・Spiderman (前主力)
・變形金剛 * (現主力)
・Macross (兒時鍾情至今)
・超合金魂 (前主力)
・Tomy火車/車 (兒子主力)
・天元突破 紅蓮裸眼(少量)
・Halfeye (少量)
・Ben10 (兒子)
・戰隊 * (兒子)
・LEGO (兒子)

停0左好多年、以為已經收手。
但最後幫兒子買買吓玩具、自己又中毒入返嚟。。。。。

注: *  本人乃合體控
星矢          (主力聖衣神話+EX )
變形金剛   (主力MP+合体機+少少classic)
龍珠          (只入SHF)
Kamen Rider (只入SHF, 造得靚先入)
高達           (少量MB同重高)
魔動王       (只入主角機)
Hunter           (Figma, 造得靚先入)
Sailormoon    (SHF)
魔神英雄傳 (造得靚先入)
鎧傳            (只得烈火,天空)

展望未來
如果有廠出肯出至尊勇者。。同笨大肯在SHF出達爾大冒險都會入:handshake:
主修 eva, 副修 revoltech + fw converge
外加若干 sic, figma, sdx, robot 魂  
不過 figma sdx 同 robot 魂 [應該] 已斷
小四開始gundam模型、扭蛋
中三、四開始山口式如EVA系列(序+破)+盒玩
中七開始SR超合金(現有7隻)+PVC
ASSO yr1 入神話EX坑(只買黃金)
仲有一兩隻robot 魂 +武裝神姬+AGP兩隻
我覺得自己買玩具買得好crazy:49: