Toysdaily 玩具日報

樓主: wongwong999

[其他] 見到咁多玩開玩具既人買KO LEGO HERO SERIES真係好失望

等我又多下咀
坊間既山寨LEGO
主要有3-4間廠做緊
而HERO系主要有3間
"S"、"COOL" 同 "將"
而"COOL"既仿照度最可怕  直情參考LEGO  雙面表情、四方腳加四孔
不過無"LEGO"字樣
"S" 就用啟蒙做基礎  腳得兩孔
"將" 感覺四個字  混水摸魚  

不過剔除版權系列  強國既火車系列及城市系列  有時都挺吸引的
利申  入左兩個火車站 同一架遙控火車
頭像被屏蔽
以我所知起碼有S,deecool,super,將,啟蒙呢五個山寨牌,樓上都講左,deecool質素真係同正版有得比…就咁用膠袋包店賣或者網拍都好易中招
回復 16# 白狼

利申  :time:
bad wolf, don't posion others{:1_216:}
仲有 IQ 見到隻女俠單賣 買左隻
無留意邊間仲出埋張catalog 睇黎可能版權真係無曬

入戲院睇埋lego the movie, 唔想呢個都要老翻:he:
如我自己玩實買正版, 但買俾自己幾歲既靚仔玩.... 就最緊要平, 佢又玩得開心. :35:
回復 1# wongwong999

同埋我唔覺得靚law:74:
平有平玩!貴有貴玩!
唔係人人都負擔得起舊幾水買隻人仔,你地又唔講吓掂解
一隻人仔要賣成幾廿蚊咁貴??
唔通要中產先玩得起??
依家咩都貴,如果冇哩d平版,小朋友連接觸到人仔既幾會都冇了!
平有平玩!貴有貴玩!
唔係人人都負擔得起舊幾水買隻人仔,你地又唔講吓掂解
一隻人仔要賣成幾廿蚊咁貴??
唔通要中產先玩得起??
依家咩都貴,如果冇哩d平版,小朋友連接觸到人仔既幾會都冇了!
其實國產有好多砌出來的成品,lego是沒有的,應該唔算翻
雖然我對呢條line已經死心,但都恭喜師兄入手
呢條line炒得起,係因為仲可以keep住有新野出,好多人都想收齊
都唔只Lego啦,ko無孔不入
我有玩LEGO,亦有儲"S"同"COOL"的人仔
LEGO方面BOXSET,MINIFIT同MOC我都有接觸,對俾起其他師兄我唔知算唔算多
但我絕對唔認同樓上講話LEGO唔貴,LEGO唔單只貴,仲好很貴,好多時要諗過度過先買
至於KO版人仔,就係俾啲買唔起成舊水一隻正版既人玩,當然質素會有分別
但KO版什至出到好多LEGO無出既都有,我覺得反而係一件好事
可以俾LEGO反省下定價過高及設計唔吸引的問題,例如成日縮皮用貼紙
與及係都唔肯係香港設立LEGO STORE,去官網訂單又唔接
試諗下如果LEGO同KO版價錢唔係差得咁離譜,包括我相信好多人會全力支持正版的
老深有一間成間都係賣假野:blame: