Toysdaily 玩具日報

查看: 6144|回復: 27

[分享討論] 大家對自己既模型工具同地方要求高唔高?

以至自己砌模型既地方,還是會出去租地方?畢竟同屋企人住,地方又真係細.....:67:
完全無要求,有張檯有張櫈就搞店.....
回復 2# zgundam2000

加埋好既照明就夠.
無要求.

50% of products are painting, have paints cum brushes & large desk is enough.
on the other hand, I spray at stairwell. unnecessary to buy the air brush.

But if you want to learn the techniques / hints, attend the class at workshop must be the faster way...
冇要求...
有張台畀我放野...
有支燈夠光就OK...
噴野多數去後樓梯搞...
回復 5# 小堅

噴野多數去後樓梯搞... {:1_208:}
走鬼檔, 飯檯砌, 廁所噴 ~ {:1_224:}
回復  小堅

噴野多數去後樓梯搞...
ygat2005 發表於 27-9-2013 12:31 PM

YEAH YEAH...
{:1_208:}{:1_208:}{:1_208:}
以前係床砌,但訓教時會發現有好多模型碎:DD
而加係張書枱砌,冇人係屋企用噴鑵:(
我好想落樓下公園噴油:79:
制作不是问题。做完以后有地方放是问题。家里1月添宝宝是大问题。笑
回復 11# idle_crane

:77: 恭喜大大,咁過多一年半載就會有隻哥斯拉仔同你啲模型玩架喇 {:1_226:}
yes for tools but no for place.
話說點解會開呢個題,除左R水吹之外就因為自己係愈買愈多模型既人,再係咁落去都唔係辦法,賣返出去的話又唔多甘心,如果係咁不如就當初唔好買啦喂!所以開始的起心肝砌返模型,另外好羨慕見有位師兄因為咁純粹素組佢都好滿足,但係自己都係冥頑不靈想加少少噴油。響香港地學各師兄話齋真係後樓梯噴就算啦,不過鄰近垃圾房同搬出搬入好大機會噴完又整花件...... 當然唔可以話冇地方就砌唔到好模型,但係覺得真係冇一個似樣少少既「空間」始終個進度都係差少少 :56:

近日開始留意返啲日本方面出既工具類產品,自我催眠話「必先利其器」搞到又心思思想買返啲少工具黎用,鉗、刀、電手鑽、噴油夾、刮刀甚至乎有插油夾既Base等等,當然背向祖國我地可以淘到好多國產貨,有好多人覺得好平好抵用,但係郵購買原裝日本比起直接香港模型鋪入貨又唔係貴得好多,而質量方面就當然好好多,如果講到咁唔知各位師兄點睇?:61:

i am 純粹hand painting都好滿足:51:

賣返出去的話又唔多甘心?
you could just give me, i pay you a lunch?:p
i prefer Kotobukiya's model kit, Ma.K{:1_223:}, FSS:shiny: , & HW40K:love: